Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dědil Rath miliony oprávněně? Soud se bude znovu zabývat závětí jeho otce

Autor: ČTK - 
3. října 2022
12:44

Soud se bude muset znovu zabývat otázkou platnosti závěti Ratmíra Ratha, otce někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Rozhodl o tom odvolací senát, který zrušil rozhodnutí o tom, že bývalý hejtman dědil oprávněně. Součástí dědictví by mělo být i osm milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha po zadržení kvůli korupci. Lékař dlouhodobě uvádí, že tyto peníze naspořil jeho otec.

Žalobu exhejtmanova bratra Michala, který tvrdí, že závěť je neplatná, zamítl letos v lednu Obvodní soud pro Prahu 6. Pražský městský soud ale minulý týden v neveřejném zasedání vrátil spor k novému projednání. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud.

Ratmír Rath sepsal poslední vůli v srpnu 2014, dva měsíce před smrtí. Bezprostředně předtím prodělal infarkt – podle Davida Ratha lehký, podle Michala těžký. Michal Rath argumentuje tím, že otec nebyl ve stavu, který by mu umožnil platnou závěť sepsat, a že na něj David vyvíjel nátlak. Bývalý politik to odmítl. Testament, kterým odkázal všechen majetek jemu, otec podle něj sepsal kvůli sporům se svým druhým synem.

Obvodní soud vycházel ze znaleckého posudku, který si nechala vypracovat policie a který potvrdil pravost závěti. Z důkazů podle soudkyně nevyplynulo, že by v době infarktu a převozu do nemocnice nebyl Ratmír Rath při smyslech.

Davida Ratha zadržela policie v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Za ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku ho soudy poslaly do vězení na sedm let, letos v lednu ho podmíněně propustily na svobodu. V červnu mu ale pražský vrchní soud sedmiletý trest o rok prodloužil, když ho uznal vinným v druhé větvi jeho korupční kauzy. Za mříže se Rath zatím nevrátil.

Video  Rath si užíval poslední doušky svobody: Kolo, zubař a klidný spánek.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi