Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zájem o očkování proti chřipce klesá: Jak bude podle praktiků letos vypadat úder epidemie?

Autor: ula - 
30. srpna 2022
05:00

Zatímco očkování proti covidu-19 je velké téma a ministerstvo zdravotnictví rozbíhá obří kampaň za 50 milionů korun, o očkování proti chřipce, které by se mělo podstupovat každoročně, se nemluví. Česko má přitom jednu z nejnižších proočkovaností, ačkoliv je známo, že i chřipka dokáže zabíjet. Blesk Zprávy oslovily praktické lékaře, z nichž někteří uvedli, že objednali méně vakcín než obvykle, protože s velkým zájmem nepočítají. Jak podle nich bude vypadat možná chřipková epidemie a kdo by se měl proti chřipce očkovat?

Onemocnění chřipkou může být provázeno závažnými komplikacemi, především u starších pacientů a malých dětí. A má na svědomí i řadu úmrtí. Očkování proti chřipce snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku a též riziko úmrtí.

Studie publikovaná v roce 2018 v renomovaném časopise Lancet prokazuje, že dosavadní odhady z 90. let 20. století významně podhodnocovaly reálné následky chřipkového onemocnění. Tato studie se věnovala zhodnocení dopadu chřipky v celosvětovém měřítku a byla v ní zpracována data, která pokrývají téměř 60 % celosvětové populace.

„Ze závěrů plyne, že jen na respirační komplikace celosvětově v důsledku chřipky ročně umírá v průměru téměř 300 000 až 650 000 osob. Kardiovaskulární komplikace zatím ještě nejsou zpracované, ale i tak je zřejmé, že dopad chřipky je mnohem větší, než se doposud předpokládalo. Není podstatné, zda je konkrétní chřipková epidemie vyvolaná virem chřipky typu A nebo typu B, z hlediska závažnosti mezi nimi není rozdíl,“ uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Blesk Zprávy oslovily i Miniterstvo zdravotnictví ČR, zda chystá kampaň k očkování proti chřipce či jiné aktivity. Na odpověď stále čekáme.

Kolik objednali praktici vakcín?

I letos je možné se proti chřipce nechat očkovat u praktických lékařů. Co se týče proočkovanosti, má Česko co dohánět. Jenže podle oslovených praktiků to vypadá, že ani letos

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.