Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko zasáhly silné deště. Na východě země vytrvají i v pondělí, sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
21. srpna 2022
20:20
Autor: ČTK, jel, chal - 
19. srpna 2022
23:06

Česko o víkendu zasáhly vydatné deště. V sobotu pršelo zejména v Plzeňském kraji a v Praze a jejím okolí. V neděli se silný déšť přesunul hlavně na východ země. Zvedly se hladiny některých menších toků. Hasiči měli desítky výjezdů, odklízeli spadané stromy a větve nebo odčerpávali vodu ze zatopených míst. Na východě ČR má vydatně pršet i na začátku dalšího týdne, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tam platí do pondělní půlnoci.

Srážkové úhrny ve východní polovině Česka mohou být do pondělí ojediněle až 40 milimetrů za šest hodin nebo 60 milimetrů za 24 hodin. Na severovýchodě a východě země také platí takzvaná povodňová pohotovost, stoupat mohou hladiny zejména menších řek.

O víkendu meteorologové vyhlásili řadu výstrah, některé i s extrémním stupněm nebezpečí. Týkaly se zejména vysokých srážkových úhrnů a platnost měly většinou jen několik hodin. Do nedělního rána napršelo za uplynulých 24 hodin nejvíce v západních a středních Čechách, v Praze, dále v pásmu na sever od hlavního města až po hranice s Německem a v Orlických horách a okolí.

Po půlnoci a brzo ráno byl vydatný déšť také v Javornickém výběžku v severním podhůří Rychlebských hor, kde spadlo až 73 milimetrů ve Vidnavě. Ráno pak pršelo rovněž v oblasti českomoravského pomezí a na Hané. Srážky zasáhly území Svitavské pahorkatiny, Zábřežské vrchoviny, Drahanské vrchoviny a okolí. Ve Třebařově na Svitavsku napršelo 69 milimetrů.

Vytrvalé deště rozvodnily některé toky. Na třetím - tedy nejvyšším - povodňovém stupni byla dlouho Klabava v Nové Huti na Plzeňsku, v neděli po poledni ale klesla na druhý stupeň. Vpodvečer to už byl jediný druhý stupeň, který v Česku platil. Na první stupeň klesla i Skalice ve Varvažově na Písecku. První stupeň platil kolem 18:30 také pro Třebůvku v Lošticích na Šumpersku a v Hraničkách u Moravské Třebové.

Déšť ale také zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. V neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo.

SLEDUJTE RADAR BLESKU >>>

 

Video  Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají?  - Videohub
Video se připravuje ...

dfghjk ( 21. srpna 2022 10:08 )

... a za pár dní budeme zase fňukat, že je sucho. A tak je to furt dokola.

Jan Kocián ( 21. srpna 2022 04:00 )

Pro sever Olomouckého kraje nově platí červená výstraha.

Jan Kocián ( 20. srpna 2022 19:07 )

Špatnou žlutou bouřkovou výstrahu v Královéhradeckém kraji teď ČHMÚ narychlo předělal na červenou!

Jan Kocián ( 20. srpna 2022 11:52 )

Včerejší výstraha ČHMÚ byla samozřejmě špatná/podceněná. ALADIN to trefil velmi dobře, ale to není podstatné. Podstatná je následná špatná interpretace meteorologů, což vede ke špatné výstraze.
------------
Dnes v sobotu má ČHMÚ oranžovou bouřkovou výstrahu pro Moravu... ve východních Čechách jen žlutou 30milimetrovou výstrahu... ale to je chyba, protože v části Královéhradeckého kraje ve večerních a nočních bouřkách naprší přes 70 mm, v Pardubickém kraji by mělo napršet víc jak 100 mm v bouřkách!

V Olomouckém kraji až 150 mm během krátké doby!

gaysknirem ( 20. srpna 2022 11:41 )

už aby ty tropy a sucho skončily.

Zobrazit celou diskusi