Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cena benzinu v ČR letí vzhůru: Opět za pár dní zdražil skoro o korunu a překonal naftu

Autor: ČTK - 
26. května 2022
08:00

Benzin v Česku dál výrazně zdražuje, naopak nafta v uplynulém týdnu opět zlevnila. Zhruba po třech měsících je tak nyní nafta levnější než benzin. Natural 95 stojí nyní v průměru 46,21 koruny za litr, od minulé středy zdražil o 91 haléřů. Cena nafty klesla o 16 haléřů na průměrných 46,19 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než loni, benzin zhruba o 14 a nafta o 16 korun.

Naposledy byl v Česku benzin dražší než nafta letos na začátku března, tehdy ceny paliv rostly shodně ke 40 korunám za litr. Kolem 10. března vystoupaly v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu na rekordní maxima. Benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V současné době nejlevnější benzin natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr v průměru za 45,84 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 45,59 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 46,75 koruny. Nafta se tam tankuje za 46,79 koruny za litr.

Vláda reaguje na zvýšení cen pohonných hmot snížením spotřební daně z nafty a benzinu, od začátku června do konce září se sníží o 1,50 koruny na litr. Další změnou je konec povinného přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu od letošního července. Omezí se i okruh vozidel, za která musí podnikatelé platit silniční daň. Zaměstnanci, kteří využívají k soukromým účelům služební nízkoemisní vozidla, například elektromobily, se dočkají daňového zvýhodnění proti klasickým vozidlům na benzin nebo naftu.

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

karloy ( 26. května 2022 09:25 )

Vy vládo bl.ů.Je vám jasné,že zdražení benzinu máte na svědomí vy tím,že vyhlásíte od června snížení o 1,50 Kč na litr.Z toho plyne,že benzinky se cenově na to připraví.

ingmaria ( 26. května 2022 08:24 )

domácností se blíží.
Kuřátka se vracejí domů na hřad, aniž by se udělalo něco pro to, aby pomohly všem Američanům, ne jen několika privilegovaným.

Stephen Lendman

ingmaria ( 26. května 2022 08:22 )

Takzvané Světové ekonomické fórum (WEF) je každoroční setkání stejně smýšlejících prozápadních boháčů a privilegovaných ve švýcarském Davosu.
Jeho ďábelskou agendou je, kromě snahy „zlepšit stav světa“ – pro většinu lidí právě naopak,
zakazování názorů, které jsou v rozporu s vykonstruovaným oficiálním příběhem, je to všechno o vykořisťování, drancování a kontrole.
Agenda WEF 'Great Reset' má za cíl přeměnit světové společenství národů na společnost vládců a nevolníků.
Odráží to nejhorší, co si Orwell a Huxley představovali.
Letošní setkání je v době ruské speciální operace na Ukrajině.
Mezinárodní podvodník a dravý investor, nechvalně známý tím, že nevyjadřuje žádné obavy z „důsledků svých činů“, 91letý George Soros se vzepřel realitě tím, že falešně označil Rusko a Čínu za největší hrozby lidstva.
Nezastavila ho ani hrozba třetí světové války a vyzval k porážce prakticky vyhrané ruské speciální operace na Ukrajině.

ingmaria ( 26. května 2022 08:21 )

Varoval, že „civilizace“, tak jak ji on chce s maximálními zisky, „nemusí přežít“, falešně obvinil Rusko ze zločinů hegemona USA/NATO ovládajícího nacizovanou Ukrajinou.
"Porazte Putina co nejdříve," řval.
s dalšími rusofoby v Davosu a falešně obviňovali Rusko za plán globální potravinové krize a prudce rostoucí inflaci, vyrobené v USA.
To, co se děje, nemá nic společného s ruskou speciální operací na Ukrajině, nemá to nic společného s neexistující pandemií chřipky/covid, nemá to nic společného s mýtem o změně klimatu.
Všechno to má co do činění s ďábelskou západní politikou vedenou USA – zejména šílenstvím v tisku peněz ve prospěch výlučně privilegovaných zájmů a bezpříkladnou válkou sankcí proti Rusku, vymyšlenému nepříteli, nikoli skutečnému.
Kdyby Západ ovládaný USA utrácel více za máslo a méně za zbraně, více na nastolení míru místo nekonečných válek, více za prosazování spravedlnosti, žádná globální potravinová krize, žádná prudce rostoucí inflace, žádné riziko, že lidstvo zničí 3. světová válka by neexistovalo.
Podle nové zprávy Oxfamu se kontrola globálních dodávek potravin korporátními predátory a miliardáři exponenciálně zvýšila jejich zisky na úkor sociální nerovnosti, potravinové nejistoty, hladu a hladovění postihující miliony lidí.
O několik dní dříve zpráva Eurasia Group uvedla, že 1,6 miliardy lidí trpí nedostatkem potravin kvůli prudce rostoucím cenám, které podle očekávání letos vzrostou téměř o 50 %.

ingmaria ( 26. května 2022 08:21 )

Za vysoké ceny potravin, které jdou stále nahoru, mohou USA, jejich vazalské státy a agrobyznys, nikoli Rusko a Vladimir Putin. V USA je skutečná inflace spotřebitelských cen do dubna meziročně 16,5 % – nikoli uváděných falešných 8,3 %.
Vzhledem k pokračujícímu růstu cen by se americká inflace letos v létě ráda dále zvýšila.
Spolu s prudce rostoucími cenami potravin rostou ceny benzínu a nafty. Stejně tak náklady na zdravotní péči, školné, bydlení a další náležitosti.
Vzhledem k tomu, že inflace je již na nejvyšší úrovni od roku 1947, je prakticky jisté, že tuto úroveň v budoucnu překročí.
Jak ceny stále rostou, životní úroveň milionů lidí klesá.
Podle analytika Nicka Giambruna pramení velká část viny za prudce rostoucí inflaci z let šílenství v oblasti tisku peněz ze strany Wall Street vlastněného a kontrolovaného Fedem, a dodává:
"Od založení USA trvalo více než 227 let, než se vytisklo prvních 6 bilionů dolarů."
„Ale nedávno vytiskl FED více než 6 bilionů dolarů za pouhých několik měsíců.
"Pro představu, denní ekonomický výkon všech 331 milionů lidí v USA je asi 58 miliard dolarů."
„Stisknutím tlačítka na klávesnici počítače vytvoří FED dolary z ničeho. Realita postavila zfalšovanou představu o „přechodné“ inflaci na hlavu.
Je to „mimo kontrolu a nic to nemůže jen tak snadno zastavit,“ zdůraznil Giambruno a dodal:
Jediným řešením je ukončení kontroly Wall Street nad penězi národa. Prospívá to výhradně privilegované třídě národa, je to na úkor poškozování většiny ostatních.
Nemá to konce, protože věci řídí peněžní zájmy a politici, které vlastní.
Jakkoli jsou věci nyní špatné, směřují k tomu, aby se staly mnohem horšími.
Je to kombinace šílenství v oblasti tisku peněz, sankční války proti Rusku, narušených dodavatelských řetězců a další špatné politiky USA.
Spolu s tím, jak je pro většinu amerických spotřebitelů stále těžší vyjít s penězi, odráží výrazně nižší ocenění akciového trhu ekonomickou slabost.
Těžké časy pro většinu amerických domácnost

Zobrazit celou diskusi