Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ceny strmě rostou a bude hůř: Víme, o kolik se zvýšily měsíční náklady typické české rodiny

  • Autor: Vera Renovica - 
    16. 5. 2022
    11:51

    Před volbami to byla Babišova drahota, teď je podle opozice spíš Fialova. Ale zatímco politici v kampaních hledají viníka, typická česká rodina marně hledá na dně peněženky, za co nakoupí. Seznamte se s Petrou (40) a Janem (43) Bezmocnými.

    Jde o Bleskem „namodelovanou“ rodinu, na které chceme ukázat zhoršující se finanční situaci lidí v Česku. Ona je prodavačka, on je kantor na základní škole, dohromady vydělají měsíčně 47 tisíc čistého.

    Bydlí v Táboře, mají dvě děti školou povinné, platí účty, starají se o domek, zahradu, umí se uskromnit, ale žijí spokojeně. Jenže jim letos skončila fixace na energie i na hypotéku, do toho zdražilo vše od pohonných hmot po potraviny a najednou za stejný životní standard dají navíc skoro 13 tisíc měsíčně. A nic s tím neudělají!

    Bezmocným mezitím inflace „požrala“ část úspor a zároveň vědí, že je před příští zimou a velice nejistou topnou sezonou nemohou utratit. Rozhodli se proto, že děti na vytouženou dovolenou nevezmou a odloží i všechny další výdaje.

    Je to realita

    Ano, naše rodinka je fiktivní. Vznikla však v redakci Blesku na základě nejaktuálnějších statistik a prognóz. V projektu Blesku s příznačným názvem Nebezpečně drahé Česko jsme se rozhodli vzít problémy obyčejných lidí a konfrontovat s nimi odborníky i politiky.

    Každý den ode dneška až do pátku si u nás budete moci přečíst, jak by dle těch nejpovolanějších měla (či neměla?) celou situaci řešit vláda Petra Fialy (57, ODS), jakou pomoc by preferovali obyčejní Češi a jak prudké zdražování řeší v okolních státech. Nakonec se zjištěními „skočíme“ také za ministry financí, průmyslu a práce, a ti nám, a hlavně našim čtenářům řeknou, jak je hodlají vyvést z krize.

    Modelová rodina podle Blesku

    Jan Bezmocný (43), učitel, vydělává 25 tisíc čistého měsíčně

    Petra Bezmocná (40), prodavačka, vydělává 22 tisíc čistého měsíčně

    Míša Bezmocná (12), chodí do školy

    Tomáš Bezmocný (14), chodí do školy

    Bydlí v Táboře v řadovém rodinném domku, na který jim přispěla rodina a na který doplácí hypotéku.

  • 1.Potraviny a nealko nápoje

    Původní měsíční náklady: 8300 Kč

    Nové měsíční náklady: 10 790 Kč

    Rozdíl: +2490 Kč měsíčně

    Komentář: Nejvíce už si lidé v obchodech všímají rostoucí ceny pečiva, protože úrodné lány Ukrajiny jsou teď pod palbou. Zdražují ale také mléčné výrobky, ovoce i zelenina a dle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové zdražily skoro všechny vstupní náklady, hlavně energie. V dohledné době tak oproti loňsku budeme za potraviny platit obecně o 30 procent víc.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.