Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na výrobce dopadlo „brutální“ zdražování: Ceny v zemědělství a průmyslu vyletěly i o desítky procent

Aktualizováno -
16. května 2022
10:25
Autor: ČTK - 
16. května 2022
09:45

Meziroční růst cen výrobců v dubnu dále zrychlil. V průmyslu se ceny zvýšily o 26,6 procenta po březnovém růstu o 24,7 procenta. V zemědělství zrychlil růst na 35,3 procenta z 27,2 procenta, a byl tak nejvyšší od začátku sledování v roce 1992. Ve stavebnictví ceny stouply o 12,9 procenta z 12 procent. Ceny tržních služeb pro podniky byly v dubnu meziročně vyšší o 5,5 procenta, zatímco v březnu o 4,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle ekonomů kvli tomu lze čekat ještě další růst spotřebitelské inflace.

„Průmysl postupně vstřebává nákladový šok v podobě drahých komodit a energií, a proto ani zdražování v této části ekonomiky není ještě není u konce. To ovšem znamená, že i rostoucí ceny výrobců se budou dál prolínat do cen pro konečné spotřebitele, takže ani inflace cílovaná centrální bankou ještě nedosáhla svého maxima,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek. Analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht upozornil, že obavy z budoucího ekonomického vývoje naznačují, že ochota přijímat zdražování se bude snižovat. „Výrobci tak pocítí tlak na marže,“ dodal.

V průmyslu zaznamenali statistici nejvýraznější zdražování v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry vzrostly meziročně o více než polovinu, chemické látky a výrobky zdražily o 43,8 procenta, obecné kovy a kovodělné výrobky o 34,5 procenta a dřevo, papír a tisk téměř o třetinu.

Nejvyšší za posledních 30 let byl meziroční růst cen zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply o téměř 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta. „Lze předpokládat, že se růst cen v rostlinné výrobě bude přelévat do zrychlování růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což bude posilovat tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro koncové spotřebitele,“ řekl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ meziročně zvýšily téměř o 13 procent. Materiály a výrobky spotřebovávaných ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta. „Ceny energií, surovin a dalších vstupů potřebných ve výrobě neustále rostou. Za těchto podmínek je velice těžké predikovat vývoj cen na delší období než pár měsíců. V této nejisté době by tak bylo nezodpovědné tvrdit, že růst cen dosáhl vrcholu,“ uvedl generální ředitel společnosti Xella pro ČR a Slovensko (výrobce Ytongu) Peter Markovič.

V oblasti tržních služeb pro podniky stouply ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 18,8 procenta. Skladovací a podpůrné služby v dopravě zdražily o 14,3 procenta a služby v oblasti zaměstnání o 13,3 procenta.

Ceny výrobců v dubnu rostly také v meziměsíčním srovnání. V průmyslu to bylo o 2,3 procenta, v zemědělství o osm procent, ve stavebnictví o 1,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti březnu o půl procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 15,5 procenta.

Video  Chudoba nehrozí: Prouza radí Čechům, jak se připravit na těžší časy.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 16. května 2022 11:58 )

NĚMECKÁ POSLANKYNĚ SARA WAGENKNECHT ZBOURALA SVÝM PROJEVEM BUNDESTAG! Řekla nahlas pravdu o energetické krizi v Evropě a o válce na Ukrajině kvůli ohrožení petrodolaru. Bezprecedentní agrese USA v Evropě – hrozba ekonomického kolapsu německé super-ekonomiky (VIDEO 5 min)
"Německo v posledních letech vsadilo úplně a doslova všechno na globalistický projet Green Deal a podřídilo tomu úplně všechno, přičemž němečtí politici podřízli vlastní zlaté tele a přešili ho na mutanta. Tím mám na mysli likvidaci německého automobilového průmyslu, který byl likvidačními emisními pokutami donucen k transformaci a úplnému ukončení výroby aut se spalovacími motory a fabriky tak vsadily úplně všechno na elektrickou budoucnost. Tohle byl plán globalistů. Jenže, tento plán na odchod od ropy byl de facto atentátem na USA na jeho petrodolar. Pokud nemáte čas na zhlédnutí vide výše, tak tady máte přepis."

Zobrazit celou diskusi