Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další útok proruských hackerů v Česku. Nefungují weby vnitra, policie i hasičů

Aktualizováno -
27. dubna 2022
12:05
Autor: ČTK, Mii - 
27. dubna 2022
08:06

Weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů, jsou dnes od rána nedostupné kvůli kybernetickému útoku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Klára Dlubalová. Stránky byly přetíženy takzvaným DDoS útokem, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. Napadeny dnes byly také stránky Českých drah (ČD), oznámil dopravce na twitteru. Už minulý týden čelily státní weby v Česku stejným útokům. K útokům se dnes podle zjištění ČTK znovu přihlásila ruská hackerská skupina Killnet, která se hlásí i k napadením českých webů z minulého týdne.

„K únikům dat nedošlo. Pracujeme na tom, aby stránky ministerstva, policie i hasičů začaly co nejrychleji pracovat,“ uvedla k dnešnímu útoku mluvčí vnitra. Před polednem se weby vnitra začaly částečně zobrazovat, ale stále nefungovaly úplně. Dále se objevovaly výpadky stránek.

Také web ČD dnes čelí kybernetickému útoku. „Omlouváme se zákazníkům Českých drah za zpomalení a případnou nedostupnost některých aplikací ČD Můj vlak a e-shop. Od rána opět zaznamenáváme kybernetický útok na naše webové stránky a prodejní kanály. Přijímáme další bezpečnostní opatření,“ oznámily dráhy.

Minulý týden ve středu a čtvrtek bylo napadeno několik webů státu. Šlo o weby vlády a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebo portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Pod útokem byly také třeba stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah. Ani tehdy podle vnitra žádná data neunikla.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl tehdy médiím, že útoky způsobili ruští hackeři. K útokům se pak přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Dnes skupina na svém webu uvedla, že stejné útoky hrozí i českým médiím, pokud nepřestanou skupinu Killnet označovat za prokremelskou.

Také podle antivirové firmy Eset pokračují hackerské útoky od stejného původce z minulého týdne. „V případě útoků na webové služby státní správy se jedná do jisté míry o problém ve smyslu reputace instituce či úřadu, že nebyl schopen se účinně ochránit, nicméně v případě dlouhodobého ochromení webové služby může vytvářet i ryze praktické problémy pro společnost. Oba dva motivy jsou pravděpodobným cílem útočníků. Proto předpokládáme, že podobné útoky budou s největší pravděpodobností pokračovat,“ řekl ČTK technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Ochrana konkrétní instituce, úřadu či v podstatě jakékoli webové služby proti DDoS útokům podle Dvořáka spočívá v tom, že antivirová ochrana detekuje na síťové úrovni nelegitimní provoz, který odpojí. V praktické rovině má však toto řešení řadu omezení a není možné jej ve všech případech takto jednoduše aplikovat.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků opakovaně upozorňuje v souvislosti se situací na Ukrajině, která nyní čelí ruské vojenské invazi. Česko Ukrajinu ve válce s Ruskem podporuje mimo jiné i dodávkami zbraní. Rusko vyhrožuje státům podporujícím Ukrajinu odvetou. NÚKIB nabádá organizace k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.

Video  Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

B615 ( 27. dubna 2022 10:17 )

MACRON VYHRÁL VOLBY A OBĚTOVAL 50 FRANCOUZSKÝCH VOJÁKŮ V UKRAJINSKÉM MARIUPOLU…
27. dubna 2022

Kromě toho, že Mariupol je strategické místo, je také tajnou základnou důstojníků NATO v podzemí Mariupolu. Putin otevřel před pár dny bezpečný koridor pro ty, kdo se chtějí vzdát. Macron poslal rozkaz „nevzdávat se“… Proč obětoval Macron vlastní vojáky, kteří s největší pravděpodobností v Mariupolu zahynou pro americké zájmy?
Ruské bezpečnostní úřady vyhodnotily informace od zajatých Ukrajinců a oznámily, že v železárnách Azovstal je kromě cca 2000 ukrajinských vojáků více než 400 zahraničních vojáků. V továrně jsou američtí, britští a francouzští vojáci, „Více než 50 z nich jsou francouzští důstojníci. Tito důstojníci tam byli, aby cvičili Ukrajince na používání zbraní, které Francie dodala Ukrajině a nacistickým skupinám. Také se sami zúčastnili války.“ Francie poslala na záchranu svých vojáků do oblasti dva vrtulníky. Oba byly sestřeleny.
Možný návrh podzemní základny: http­s://tw­itter­.com/n­exta_­tv/sta­tus/15­185137­538636­92288
Podzemní základna má autonomní systém ventilace, výroby energie, zásobování vodou a předpokládá se, že také množství tajných technologických prvků.
Macron často volal Putinovi. Žádal otevření humanitárního koridoru. Rusko otevřelo humanitární koridor směrem k regionům, které kontroluje. Macron však chtěl otevřít humanitární koridor opačným směrem do Ukrajiny. Jeho cílem bylo zachránit tím koridorem francouzské důstojníky.“ Plán ale nevyšel. Macron o tajné misi svých vojáků a důstojníků věděl. Nemohl dopustit, aby se informace o cílech francouzské mise dostaly na „světlo“ neboť by se proti němu ve Francii zvedla vlna odporu. Potřeboval natáhnout čas a vyhrát volby. Proto obětoval vojáky!!!

B615 ( 27. dubna 2022 10:16 )

„Zařízení hutního závodu Azovstal ve městě Mariupol byla zcela obklíčena ruskými silami. Ruští vojáci vyzvali ukrajinské síly, aby se vzdali. Z odposlouchávaných rozhovorů bylo zřejmé, že kyjevská administrativa nařídila neonacistům z Azova zastřelit vojáky a zahraniční žoldnéře, kteří by se chtěli vzdát. Od začátku války přišlo na Ukrajinu 6824 zahraničních žoldnéřů ze 63 zemí. Třeba poznamenat, že tito žoldnéři tam šli bojovat pro americké zájmy a především pro peníze. Měsíčně se jejich odměna pohybuje do deseti tisíc dolarů.
Přítomnost vojáků a důstojníků NATO z Velké Británie, kterým hrozí zajetí v Mariupolu donutilo zvednout zadek i rozcuchaného Borise Johnsona a navštívit Kyjev. Johnson má čerkesko-turecko-rusko-židovské předky a musí být z toho genetického chaosu frustrován. Zelensky mu dal neurčité přísliby a žádal zbraně. Potřeboval se dohodnout s Američany, kteří ho řídí. Pro tentýž důvod byli jednat v Kyjevě také Blinken a Austin. Američanům se nechce obětovat vlastní vojáky a žádali v neformálním rozhovoru, aby Zelensky s Rusy vybavil propuštění vojáků NATO v Mariupolu. Jako protihodnotu mu slíbili další zbraně v hodnotě necelé miliardy USD.

B615 ( 27. dubna 2022 10:16 )

Ukrajina po těchto návštěvách a telefonátech představitelů států NATO, požádala OSN, aby byla garantem vytvoření humanitárního koridoru. Počítá zřejmě s tím, že Rusové budou souhlasit a důstojníci základny NATO v Mariupolu „proklouznou“ do bezpečí… za pomoci civilů, které tam ukrajinské jednotky drží jako rukojmí. Rusko se přitom už před dvěma dny vyjádřilo, že umožní evakuaci civilistů. Ukrajina návrh zamítla, neboť tato nabídka Ruska se netýkala vojáků Ukrajiny, kteří se nevzdali včetně neonacistických uskupení a vojáků států NATO.
Pro všechny státy NATO, jejichž vojáci jsou uvězněni v podzemí Mariopolu, by bylo ideální, aby Rusko vybombardovalo objekty továrny a pozabíjelo svědky, kterými se vojáci NATO stanou v případě jejich zajetí. Putin je zajme. Ví, jak obrovskou hodnotu pro něj mají živí zajatí důstojníci NATO, kteří budou při vyšetřování vypovídat před bezpečnostním výborem Ruska. Nejsou to jen tak ledajací důstojníci, ale příslušníci velení NATO na Ukrajině v boji proti Rusku. Rusové vědí, že pokud je dostanou živé a zveřejní jejich výpovědi, trůny západních mocnářů se budou otřásat v základech…
Co málo se ví o Macronovi je to, že v minulosti pracoval pro investiční banku Rothschild, na čemž samozřejmě není nic špatného, ​​kdyby poté, co vstoupil do politiky nezneužíval svého postavení a neloboval pro ni. Soros a Macron jsou spojené nádoby, ne náhodou mu hned po opětovném zvolení prezidentem gratuloval mladý Soros. Macron je také spřažen v pozadí s firmou Pfizer. Veřejně jsou dostupné i dokumenty Macronleaks (wikileaks), které uvádějí Macronovy offshore bankovní účty.

horaIysa ( 27. dubna 2022 09:06 )

Poslyš ty vědátore a vzdálený servere. Dálnopis je hlubokou minulostí (v ČR od r. 2008) a FAX bude asi těžko pro akceschopnost záchranných složek strategickou nevyhnutelností. Ale především, ani velení hasičů, ani policie, či záchranných složek nepoužívá své stránky k ničemu strategickému, takže chod těchto složek jistě výpadek jejich stránek nijak strategicky neomezil. Všechny složky používají v akci na internetu nezávislá pojítka s digitální modulací, a mobilní operátory, které lze samozřejmě také vyřadit z činnosti, ale to už je jiná kapitola.

bizon_pepa ( 27. dubna 2022 08:44 )

Jak je to možné? Vždyť Rakušan všemu rozumí.

Zobrazit celou diskusi