Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký pátek: Proč místo zvonů slyšíme hrkačky?

Autor: pz - 
14. dubna 2022
13:25

Na Velký pátek si připomínáme den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Je to den, kdy křesťanský svět drží půst, rozjímá, drží smutek a v kostelích se neslouží mše. Ani nezvoní kostelní zvony. Proč nezvoní?

Velikonoce patří pro křesťany mezi nejvýznamnější období. Právě na Velký pátek si připomínáme den, kdy byl Ježíš Nazaretský pověšen a přibit na kříž a kde také nakonec zemřel.

Kromě toho, že lidé drží v pátek půst a rozjímají, tak také nastává zvláštní ticho.

Z kostelů totiž nezní už od Zeleného čtvrtka žádné zvony jako připomínka Kristova utrpení a jako v jediném dni v roce se v kostelích neslouží v pátek mše. Ve večerních hodinách jen probíhá speciální obřad.

Zvony podle legendy totiž večer v Zelený čtvrtek „odlétají do Říma“, aby dostaly požehnání od svatého otce. Jakmile jim papež požehná, tak letí během Bílé soboty zpět, aby se po modlitbě Gloria opět rozezněly a zazvonily: „Byl jsem tam!“

Místo zvonů řehtačky

Celé tři dny od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty ale není úplné ticho. Jejich vyzvánění nahradil smutný zvuk dřevěných řehtaček a hrkaček. V obcích někdy bývá spojený s koledou, kdy chlapci obchází s řehtačkami domy, aby jejich hrkání dolehlo do všech domácností. Často si řehtačky a hrkačky vyráběli chlapci zcela sami.

I hrkání má však svá pravidla. Hlavním hrkačem bývá nejstarší chlapec, ministrant nebo si kluci zvolí vedoucího, označovaného jako stárek, pán, velitel či hejtman. Časově se hrkalo ve 4 a 6 hodin, v poledne a večer. Na Velký pátek přibylo ještě hrkání v 15 hodin, což je čas Ježíšovy smrti, jak ji vypravuje bible.

Časem se vedle tradičních povídek vytvořily i ty lidovější. Lidé například věřili, že pokud udělají hned na začátku jara velký rámus na polích, zbaví se díky tomu nejrůznějších hlodavců. Výsledek byl ale dost krátkodobý. Hrkačky také odháněly zlé síly a díky obcházení vesnice se vytvářel magický ochranný kruh.

Video  Průběh Velikonoc a kdy přesně se slaví  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 14. dubna 2022 14:05 )

Veselé velikonoce
Příběh zabití nevinného ze zlé vůle, ale i omylem a lhostejností, který si připomínáme v předvelikonoční době, vyjádřen v rovině skupina proti skupině. Nenávist k tomu, kdo odmítá uznat, že jsme lepší, než on, kdo odkrývá naše vady, lež a pokrytectví, která vede k silné touze jej zničit, třeba i zabít a která nás vede k přesvědčení, že účel světí prostředky.
Nové je dovedné využití této lidské vlastnosti organizovanými zájmovými skupinami pro své obohacení. Zemřel a byl pohřben náš smysl pro pravdu a spravedlnost. Zmrtvýchvstání zde znamená otevření očí, uší, užití rozumu, místo slepé poslušnosti a napodobování druhých. A každý, kdo k tomu přispívá, je Josefem z Arimatie, který tělo z kříže odklidil z dohledu a umožnil oživení, které by v původní poloze nebylo mnoho platné, ať už je chápeme doslovně, nebo symbolicky.
Mireille Mathieu- La Mer
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Ik­bsG-pR8t­0&ab_c­hannel­=mire­ille­mathi­euVE­VO

Zobrazit celou diskusi