Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká ekonomika se vzpamatovává z krize jen pomalu. Na konci roku přidala 3,3 procenta

Česká ekonomika se pomalu vzpamatovává z krize.
Česká ekonomika se pomalu vzpamatovává z krize.  (Autor: Blesk/Pixabay)
Aktualizováno -
7. ledna 2022
10:28
Autor: ČTK - 
7. ledna 2022
09:39

Česká ekonomika loni ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 3,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 1,6 procenta. Předchozí odhad z konce listopadu uváděl meziroční nárůst HDP o 3,1 procenta a mezičtvrtletní růst o 1,5 procenta.

„Ani dnešní čísla nic nemění na tom, že v dohánění přepandemické ekonomické úrovně česká ekonomika zaostává. Spojené státy i eurozóna jako celek jsou již nad úrovni před pandemií, zaostáváme i v rámci regionu. Vysvětlení jde primárně na vrub průmyslovému charakteru naší ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Statistici dále informovali, že podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností ve třetím čtvrtletí loni proti předchozímu čtvrtletí reálně klesl o 0,2 procenta, meziročně ale stoupl o 2,5 procenta. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 3,4 procenta a meziročně o 5,4 procenta. „Spotřeba domácností na obyvatele rostla již třetí čtvrtletí v řadě,“ upozornil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Míra úspor domácností dosáhla 15,9 procenta, mezičtvrtletně tak poklesla o 5,2 procentního bodu a meziročně o 2,8 procentního bodu. Podle Kermieta tak pokračoval pokles míry úspor domácností na předkrizové hodnoty.

Míra investic se u domácností podle ČSÚ proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,3 procentního bodu na 9,8 procenta. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím reálně vzrostl o 0,7 procenta a meziročně o 1,8 procenta na 38.637 korun.

V případě nefinančních podniků míra zisku mezičtvrtletně klesla o jeden procentní bod na 45,1 procenta. V meziročním srovnání je to o 1,2 procentního bodu méně. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 10,1 procenta. Míra investic proti předchozímu čtvrtletí klesla o 0,7 procentního bodu na 25,7 procenta. Meziročně šlo o pokles o dva procentní body.

Jirik-ta ( 7. ledna 2022 10:19 )

--Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. (zivotvcesku.cz)
--Epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz na dotaz uvedl, že čtvrtá a další dávky situaci neřeší. "Zatím se tvrdilo, že tři dávky mají účinnost 70 procent. Nekonečné zvyšování dávek problém nevyřeší, protože pokud by nestačily tři dávky, těžko bude stačit čtvrtá, protože tady je problém s tím, že omikron má odlišnou antigenní výbavu
--Plošné povinné očkování zrušíme, lockdown nebude, říká příští ministr zdravotnictví(ac24)
Plošné povinné očkování zrušíme, lockdown nebude, uvedl v rozhovoru budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Jirik-ta ( 7. ledna 2022 10:18 )

„Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování, plných klubů se hrozí

Jirik-ta ( 7. ledna 2022 10:17 )

např.: -Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
--Záznam Poslanecké sněmovny 14.12.2021 (4. schůze)
www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=V­alUdYH­1E3Y

Zobrazit celou diskusi