Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výhodné taxi pro seniory bude nově už ve 22 městech. Kde a za kolik zájemce sveze?

Autor: šamol - 
21. prosince 2021
13:45

Pro seniory a hendikepované začnou po novém roce na dalších místech jezdit speciální vozy služby Taxík Maxík. Jejich cena je daleko přívětivější než ceny běžných taxi služeb. Služba funguje již od roku 2016, letos se rozroste o tři nová místa, dohromady tak vozidla budou dostupná ve 22 městech. Klíčky od nových vozů si zástupci organizací převzali 13. prosince na piazzettě pražského Florentina. Další města se budou na svoje vozy moci těšit do konce roku. Na celé akci spolupracují Nadace Charty 77 (Konto Bariéry a SenSen) a společnost provozující síť lékáren Dr. Max.

Klienti budou moci využít celkem tři nové taxíky, které je začnou vozit začátkem příštího roku. Nechat odvést se tak boudou moci při cestě k lékaři, ale i za rodinou nebo jiným druhem zábavy. „Taxík Maxík, jeden z mých nejmilejších projektů, bude pomáhat nejzranitelnějším cílovým skupinám v dalších třech nových lokalitách České republiky. Mám z toho velkou radost,“ říká ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.

Tato služba funguje už od roku 2016, kdy taxíky vyrazily do ulic Liberce a Prachatic. Každoročně jednotlivé vozy najezdí 1000 až 3000 km za měsíc. Za tu dobu přepraví 100 až 500 seniorů.

V dalším roce se taxíky rozjedou nově do měst Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou nebo městské části Praha 7. „Zdá se mi jako příhodná hra čísel, že od roku 2022 bude služba k dispozici už na 22 místech,“ říká Daniel Horák, generální ředitel lékáren Dr. Max.

Klíčky od nových Taxíků Maxíků si zástupci partnerských organizací převzali již tradičně v adventním čase, 13. prosince na piazzettě pražského Florentina. Díky spolupráci s Prahou 7 se rodina Taxíků Maxíků rozrůstá o první vůz s ekologičtějším plug-in hybrid motorem. Organizace ze Žďáru nad Sázavou si musí na své nové auto počkat do konce roku. Jeho výroba se zpozdila kvůli problémům s dodávkami dílů souvisejících s pandemií covid-19. Zahájení služby od ledna 2022 to ale neohrozí.

Nadace Charty 77 za prostředky z prodeje produktů vlastní značky Dr.Max pořizuje speciálně upravené automobily, které poté nabízí vybraným městům či městským částem. Vozy poté začnou využívat provozující organizace, které získávají příspěvky na rozjezd takovýchto služeb v prvním roce. Jedinou podmínkou je osmiletá udržitelnost projektu.  

Video  Blesk Podcast: Přežili holocaust a komunistické lágry. Jak vnímají pamětníci koronavirus??  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi