Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrazivé ráno a hrozba ledovky: Na Jizerce naměřili -13 °C, dejte pozor na silnicích

Aktualizováno -
12. prosince 2021
12:10
Autor: ČTK, kal - 
12. prosince 2021
08:35

Od nedělního podvečera do pondělního rána hrozí na většině území Čech a části jižní Moravy vznik slabé ledovky, varují meteorologové. Důvodem je déšť, který může na podchlazeném povrchu namrzat. Největší riziko ledovky je v severních a severovýchodních Čechách a také na horských komunikacích, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Právě na severu Čech v neděli ráno silně mrzlo, na Jizerce v Jizerských horách klesly teploměry k minus 13 stupňům Celsia. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost a silnice mohou namrzat.

Varování před ledovkou platí od nedělních 17:00 do pondělních 10:00. Platí pro celé Čechy s výjimkou nížin v západních a středních Čechách. Na jižní Moravě se týká pouze okresů sousedících s Vysočinou a Pardubickým krajem.

Meteorologové očekávají, že se dnes v Čechách od západu místy vyskytne slabé sněžení přecházející do deště. Ten na podchlazeném povrchu bude namrzat a tvořit ledovku. „Na většinu území Moravy a Slezska oteplení zatím nedorazí, a pokud se tam objeví srážky, měly by být spíše sněhové,“ uvádí ČHMÚ.

Vznik ledovky s sebou přináší riziko uklouznutí. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven, doporučují meteorologové. Ve zvýšené míře by měli být opatrní také motoristé. Řidičům ČHMÚ radí sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

Na Liberecku kamiony neprojedou přes Oldřichovské sedlo

Všechny silnice na severu Čech jsou s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou dnes ráno většinou holé a vymrzlé, místy ale mohou být po chemickém ošetření vlhké. Na silnicích nižších tříd, kde se používá drť nebo se jen pluhují, leží hlavně ve vyšších polohách zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Uzavírku silničáři vzhledem k počasí prodloužili do odvolání. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, jež se udržuje chemicky.

Uježděný sníh na Šumpersku a Jesenicku

Silnice nižších tříd na Šumpersku a Jesenicku pokrývá místy vrstva uježděného sněhu krytá posypem. Platí to pro vozovky, které jsou udržované kamennou drtí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Sníh může ležet i na některých vozovkách ve vyšších polohách Olomoucka. Ostatní silnice v kraji jsou většinou holé a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v Olomouckém kraji zataženo s nízkou oblačností, ojediněle s mrznoucími mlhami. Zpočátku očekávají meteorologové ojediněle, postupně místy polojasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus šesti až minus dvěma stupni Celsia. Vát bude slabý severozápadní nebo proměnlivý vítr.

Sníh na silnicích v okolí Rožnova a Valašského Meziříčí

Silnice nižších tříd v severní části Zlínského kraje, zejména v okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, pokrývá místy uježděný sníh. Platí to pro vozovky, které jsou udržované kamennou drtí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ostatní silnice v regionu jsou po chemickém ošetření většinou holé. Na Vsetínsku se na nich místy může tvořit námraza nebo zmrazky, při jízdě je tam tedy nutná opatrnost. Vyplývá to z údajů zveřejněných ráno ŘSD.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji oblačno až zataženo, místy přechodně až polojasno, ráno ojediněle s mrznoucími mlhami. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi minus třemi stupni Celsia až nulou. Vát bude mírný severní vítr, který večer zeslábne.

Část jihomoravských silnic je sjízdná jen se zvýšenou opatrností

Některé silnice v Jihomoravském kraji byly ráno sjízdné jen se zvýšenou opatrností, mohou namrzat. Na některých silnicích také mohou po čtvrtečním vydatném sněžení ležet zbytky rozbředlého sněhu, jinde se mohou tvořit sněhové jazyky. Pro nákladní vozy těžší 12 tun je stále uzavřena silnice na Vyškovsku mezi Podomím a Drnovicemi. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Zbytky rozbředlého sněhu mohou ležet na silnici první třídy 43 z Brna na Svitavy, v úseku u Brna je sjízdná se zvýšenou opatrností. Na silnicích na Blanensku může ležet zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, ve vyšších oblastech je zase možnost tvorby sněhových jazyků. Silnice jsou proto také sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Rozbředlý sníh může ležet na silnicích v Brně, na Brněnsku a na Vyškovsku, i tam silničáři nabádají k opatrnosti. Na Břeclavsku a Hodonínsku hrozí namrzání vozovky.

Video  Bílá pokrývka přikryla Prahu.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Na Jičínsku mohou silnice namrzat kvůli mlze

Na východě Čech ve výše položených oblastech jsou silnice nadále pokryté uježděnou vrstvou sněhu posypanou inertním materiálem. Jedná se o úseky, které cestáři nesypou solí. Na Jičínsku pak mohou kvůli mlze namrzat silnice. Vyplývá to z informací krajských cestářů.

Výše položené úseky, které silničáři udržují pouze směsí štěrku a písku, pokrývá vrstva ujetého nebo zledovatělého sněhu. Řidiči by si měli dávat pozor v Krkonoších, na Rychnovsku, v chráněné oblasti Broumovsko, v okolí Vysokého Mýta a Lanškrouna na Orlickoústecku a Železných hor na Chrudimsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi