Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do kebabu na Prachaticku mířilo prošlé a neznámé maso. Veterináři: Bylo ho 1300 kilo

Autor: ČTK - 
26. října 2021
16:41

Veterináři na Prachaticku odhalili, že ve výrobně kebabů bylo 1300 kilogramů masa neznámého původu nebo prošlého. Další mražené maso bylo v přepravkách na dvoře. Dva mrazírenské sklady veterináři zavřeli, firma neměla na jejich provoz povolení. Ve správním řízení jí hrozí pokuta až 50 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Veterináři zkontrolovali před několika dny firmu, která vyrábí mražené masné polotovary na kebaby. Inspektoři zjistili, že v chladírenském skladu bylo asi 1300 kilogramů hlavně vakuově baleného hovězího masa, v menší míře drůbeží polotovary. „Jednalo se o potraviny neznámého původu a prošlé nebo s chybějícími povinnými údaji,“ uvedl Vorlíček. Vakuově balenému masu chybělo označení, asi 700 kilogramů jiného masa mělo datum spotřeby do 18. října. Veterináři na místě potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci.

V mrazírenském skladu byly vyrobené mražené kebaby, u kterých nebyl jasný původ. Na dvoře pak byly v mrazírenském návěsu mražené kebaby a maso v přepravních bednách. Oba mrazírenské sklady veterináři uzavřeli.

Letos v červnu veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se nedostal na trh. Loni v létě veterináři s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních víc než 33 milionů korun.

gabreta ( 26. října 2021 18:09 )

"Ve správním řízení jí hrozí pokuta až 50 milionů korun"
Ať se nenechají vysmát, šašci. Už někdy takovou pokutu dali? Akorát udělají ty, ty, ty, dají směšnou pokutu a jede se dál!!

Zobrazit celou diskusi