Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Protáhnout komín se prodraží. Lidé si připlatí až 15 procent, na kominíka čekají i měsíc

Autor: ČTK - 
17. října 2021
11:40

Na kominíka kvůli čištění a pravidelné povinné kontrole komína lidé momentálně podle zjištění ČTK čekají zpravidla měsíc, minimálně ale 14 dní. V září a říjnu před zahájením topné sezony mají kominíci nejvíce práce, většina těch, které ČTK oslovila, proto nyní pracuje i o víkendech. Kominictví oproti loňsku zdražovala služby o deset až 15 procent. Za základní kontrolu komína lidé letos zaplatí zhruba 500 korun plus náklady na dopravu na místo.

Mnoho majitelů domů podle kominíků nechává zajištění potřebné kontroly komína na poslední chvíli a má pak problém zkušeného odborníka sehnat. Někteří jsou nyní schopni k zákazníkovi přijet až začátkem prosince. Plzeňský kominík Zdeněk Hacaperka je zcela vytížen dokonce do poloviny února příští roku, uvedl. Například pražský kominík Martin Křížek ČTK řekl, že má první volný termín v polovině listopadu, podobně jako oslovení kominíci v Brně, Liberci nebo Písku. Nejbližší volný termín měl, z oslovených, kominík z Havlíčkova Brodu, a to za 14 dní.

Kominík, který dělá svou práci zodpovědně, přijede podle Pavla Ulricha, obchodního ředitele výrobce a distributora komínů Almeva, správně vybaven. Kromě jiného má například endoskop nebo speciální kameru. Kontrola komínu v takovém případě podle něj zabere jen zřídka pod 30 minut.

Kominík má podle Ulricha nejen vyčistit a zkontrolovat komín, ale také kouřovod a spalinové hrdlo spotřebiče paliv. „Součástí čištění je i výběr sazí anebo kontrola odvodu kondenzátu ze spalinové cesty. Kominík musí taktéž zkontrolovat, zda nedošlo ke stavebním úpravám objektu, které by negativně ovlivnily bezpečnost a funkčnost odvodu spalin,“ doplnil.

Povinné kontroly jsou většinou jednou ročně

Každý provozovatel spotřebiče paliv, jako je plynový kotel, kamna nebo krb, je na základě vyhlášky povinný nechat oprávněnou osobou zkontrolovat spalivovou cestu. Kontrola je nařízena většinou jednou ročně, provádí se současně s čištěním komína. U kondenzačních kotlů stačí kontrola jednou za dva roky.

Video  Jak topit ekologicky?  - Czech News Center
Video se připravuje ...

poky-f ( 17. října 2021 16:34 )

Kominická *** je dle těchto idiotů sprosté slovo !!

poky-f ( 17. října 2021 16:33 )

Vy Bleskoví mimoni , proč mažete slovo *** ?!!

poky-f ( 17. října 2021 16:31 )

Zdražily kominíkům ***.A tak dřou bídu s nouzí !!

Zobrazit celou diskusi