Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výcvik pro nové americké vrtulníky zajistí LOM Praha. Řekl si armádě o 286 milionů

Autor: ČTK - 
17. října 2021
10:35

Výcvik českých vojenských letců a techniků pro pořizované americké vrtulníky AH-1Z Viper zajistí na trenažéru státní podnik LOM Praha. Ministerstvo obrany mu za výcvik do listopadu 2032 zaplatí 285,6 milionu korun bez DPH. O zakázce bude v pondělí informovat vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). ČTK to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

LOM Praha dostane za úkol, aby v letech 2023 až 2032 zajistil podporu pro simulovaný letecký výcvik vojenských letců a pozemního vojenského leteckého personálu na trenažéru AH-1Z. „LOM Praha je jediným subjektem, který má předpoklady pro získání potřebných oprávnění a certifikací k podpoře provozu a následně k provozu trenažéru AH-1Z,“ uvedl Fajnor.

Státní podnik poskytne třeba služby, které jsou spojeny s provozem simulačního centra, technickou podporu výcviku na trenažéru i doprovodné služby jako učebny, zázemí pro letce a instruktory nebo obsluhu.

Děla od Francouzů za 8,5 miliardy: Metnar dostal souhlas s nákupem ještě před volbami

„Veřejná zakázka je nezbytná pro zajištění nepřetržitého praktického i teoretického výcviku leteckého personálu pro nový typ vrtulníku AH-1Z Viper a usnadnění jeho rychlého a hladkého zavedení do výzbroje a užívání v Armádě ČR,“ poznamenal Fajnor.

Video  Ministr obrany Lubomír Metnar k 76. výročí Dne vítězství  - abl
Video se připravuje ...

Zakázku prodražilo navýšení cen stavebních prací a materiálu

Ministerstvo předpokládalo na základě podobných služeb, že cena bude asi 244 milionů korun bez DPH. LOM Praha ale nabídl cenu vyšší, a to 285,6 milionu korun. Podle Fajnora je důvodem letošní skokový růst cen stavebního materiálu a stavebních prací. Dodal, že podnik předložil ke zvýšení ceny znalecké posudky.

Ministerstvo obrany z USA nakupuje čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper a osm víceúčelových UH-1Y Venom, ve výzbroji nahradí bitevní vrtulníky Mi-24/35. Vojáci by všechny stroje měli mít k dispozici v roce 2023.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi