Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažlivá žloutenka na základce v Benešově: Školu dezinfikují, omezení čeká spolužáky nakaženého

Autor: ČTK - 
30. září 2021
13:47

V Základní škole Jiráskova v Benešově se objevil případ virové žloutenky typu A. Projevila se u jednoho žáka, opatření hygieniků se týkají kolektivu, v němž nakažený pobýval. Spolužáci a učitelé, kteří s ním byli s v kontaktu, jsou pod lékařským dohledem, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

„V jedné třídě máme nemocného žáka. Jsou přijata opatření, která spočívají zejména v důkladné dezinfekci prostor, kde se nacházejí spolužáci dané osoby. Mají také ve školní jídelně vyčleněno stravování. Poté, co odejdou, musejí se po nich místa vydezinfikovat,“ dodala Šalamunová.

Benešovská radnice uvedla, že o opatřeních byli informováni rodiče a město jako zřizovatel školy bude situaci pečlivě sledovat. Lidé, kteří přišli do styku s nakaženým, se nemohou účastnit hromadných akcí, jako jsou koncerty nebo sportovní akce. Karanténní opatření trvají 50 dnů od posledního kontaktu s nakaženým, což odpovídá inkubační době onemocnění.

Hepatitida typu A je akutní infekční onemocnění, které postihuje játra a jeho průvodním jevem je žloutenka. Kvůli způsobu přenosu je nazývána nemocí špinavých rukou. Pokud je její průběh mírný, trvá léčba několik týdnů, ve vážnějších případech ale měsíce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi