Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přes noc milionářem. Nebo taky v minusu. Equa bank měla nevídaný výpadek

Autor: Jakub Veinlich - 
8. srpna 2021
12:40

Někteří klienti Equa bank se nestačili divit. V noci nečekaně zbohatli. Na účtech jim přibyly miliony korun. Mohli s nimi i volně nakládat, jak potvrdili Blesk Zprávám. Někteří se naopak dostali rázem do mínusu. Banka výpadek řeší. Případné použité peníze budou muset lidé vrátit.

„Například mně přišlo v noci na účet 2,4 milionu korun,“ řekl Blesk Zprávám překvapený klient Equa bank Jozef Okruhľanský.

Jozef „nezbohatl“ sám. „Například mému kamarádovi přišlo devět milionů korun, se kterými mohl volně disponovat a přeposílat si je volně na jakýkoliv jiný účet,“ dodal „dočasný“ milionář v neděli dopoledne.

„I já jsem byl schopný si peníze přeposlat. Úspěšně mi odešlo 100 tisíc korun,“ řekl Jozef s tím, že hned peníze vrátil opět zpět na účet domovské banky.

Účty šly ale i do minusu

Objevily se ale také i opačné případy. Lidé zůstali najednou úplně bez peněz. Co víc, dostali se dokonce do záporných čísel. „Jsem na tom stejně, bohužel jsem na dovolené a na účtu -102 tisíc a není možnost, jak se k penězům dostat,“ reagovala na sociální síti například klientka banky pod jménem Inesa K.

„Fakt díky, jsem v Chorvatsku, platím kartou a nic. Budu po Vás požadovat náhrady, nechám si dovézt peníze z ČR, to se Vám vyvalí oči, v rodině dva právníci,“ ozval se na síti další z nespokojených klientů banky.

„My jsme novými milionáři.  Aplikace je už mimo provoz a stránky Equa také,“ radovala se další z klientek.

„Bylo to hezké, dokud to trvalo...,“ podělila se o svou zkušenost na síti další z překvapených dam a přidala také fotografii, kdy měla najednou na běžném účtu necelé dva miliony korun a na dalším účtu k dispozici přes 5,5 milionů korun.

„Kdybych si poslal peníze na nějaké švýcarské konto, tak zítra odlétám a peníze už nikdo neuvidí,“ dodal pro Blesk Zprávy Jozef Okruhľanský s tím, že ho banka do této chvíle zatím ještě nijak nekontaktovala. „Vůbec, ani žádný email, nic,“ je překvapený.

Banka prý o problému ví. Řeší ho

Překvapené je také vedení banky. Místo klidné noci tu hledali odpovědní lidé chybu v systému.

„Komplikaci se nám podařilo během noci opravit a nyní je vše již v pořádku. Přijměte, prosíme, naši omluvu. Dominika, Equa bank,“ přečetli si klienti banky omluvu na facebooku pod příspěvky.

Za chyby nemůže výpadek systému, ale chyba při odstávce mobilního internetového bankovnictví. „Chyba byla způsobena technickými problémy na naší straně, kdy jsme měli krátkodobý problém se zobrazováním zůstatku na klientských účtech. Tato chyba způsobila nezvyklé pohyby na účtech klientů,“ řekla Blesk Zprávám ředitelka PR a interní komunikace Equa bank Kateřina Petko.

Video  Jak na internetové bankovnicství?  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Banka v reakci na to systém zastavila. „Dnes ve 4:59 hodin ráno bylo vše v pořádku a vše plně funkční,“ dodala Petko. Někteří klienti se ale ještě ráno podivovali nad tím, že banka nevydala žádné oficiální vyjádření, a dožadovali se spuštění systému. „A kdy spustíte platby?“ dožadoval se obnovení služeb jeden z uživatelů ještě v neděli dopoledne.

Použité peníze musí lidé vrátit

Mluvčí banky také připustila, že klienti skutečně mohli s nabytými penězi nakládat, jak chtěli. „Ano, evidujeme i tyto případy. V tuto chvíli ale více informací prověřujeme,“ potvrdila Blesk Zprávám. Lidé, kteří peníze použili, je budou muset bance vrátit. „Klient v tom případě nakládá s penězi, které mu nepatří. Jakým způsobem se bude v konkrétních případech postupovat, pokud k nim došlo, se bude řešit během dne,“ dodala Petko.

Banka má půl milionů klientů. Jestli se výpadek a tedy nevídaný pohyb na účtu týkal všech, banka prověřuje. V neděli před polednem banka na svých webových stránkách zatím žádné oficiální vyjádření pro klienty nevydala. Od 1.7. patří Equa bank pod Raiffeisenbank. 

Video  Blesk Podcast: Mladík objevil český »poklad«! Miliardy z kupónové privatizace brzy propadnou  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi