Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oblohu roztančí meteorický roj, jak ho pozorovat? A hned se k němu přidá další

Autor: Mii - 
28. července 2021
16:53

Tak jako každý rok koncem července, i letos můžeme být svědkem nebeského divadla. Oblohou se v těchto dnech prohání meteorický roj Jižní Delta Aquaridy, jehož vrchol nastane ve čtvrtek 29.7. Bohužel výhled bude komplikovat svit Měsíce. Ale nezoufejte, pokud se vám padající hvězdy nepodaří spatřit, můžete si počíhat na Perseidy, které se právě teď začínají objevovat. Vlastně když budete mít štěstí, můžete spatřit oba dva roje.

Jižní Delta Aquaridy se na obloze vyskytují zhruba od 12. července do 23. srpna, přičemž největší šance, že je uvidíte, jsou právě nyní. Dostatečně zářivé by ale měly být ještě několik následujících dní. Podle NASA tento roj obvykle zahrnuje 20 padajících hvězd (ve skutečnosti meteorů) za hodinu, které se pohybují rychlostí 40 kilometrů za sekundu.

Předpokládá se, že Jižní Delta Aquaridy pocházejí z komety 96P/Machholz, kterou v roce 1986 objevil amatérský pozorovatel Donald Machholz. Její jádro je široké 6,4 kilometrů, je tedy zhruba poloviční oproti tělesu, které vyhubilo dinosaury. Kometa se k Zemi přibližuje každých pět let, naposledy tu bylo v roce 2017 a příště by nás měla navštívit 31. ledna 2023. Oproti tomu Jižní Delta Aquaridy můžeme vidět každý rok.

Kde a kdy Jižní Delta Aquaridy hledat

Meteorický roj je pozorovatelný hlavně z jižní hemisféry a středních poloh severní hemisféry. Střední Evropa zrovna patří mezi oblasti, kde Jižní Delta Aquaridy viditelné jsou, na obloze je najdete zhruba 45 stupňů od souhvězdí Vodnáře. Vycházet by měly z bodu u hvězdy δ Aqr, po které byly pojmenované. Ta je třetí nejviditelnější objekt tohoto souhvězdí.

Nejlépe uděláte, když vyrazíte někam mimo město, abyste utekli před světelným smogem a své oči předem necháte 30 minut si zvykat na tmu. Ve městech se nabízí vystoupat na střechu.

Jak u většiny meteorických rojů, nejvhodnější čas pro pozorování je po půlnoci do rána, než se rozední. Server EarthSky pro všechny časové zóny uvádí 2. hodinou ranní. Letos ale výhled bude kazit jasný svit měsíce, jenž je zrovna vypouklý ve fázi ubývání. Začátkem srpna ho však bude méně, proto by teoreticky měly být i lepší pozorovací podmínky.

Možností je také podívat se jinam na oblohu a hledat druhý meteorický roj. Ve stejné době, kdy vrcholí Jižní Delta Aquaridy, se začínají pomalu vyskytovat i Perseidy. Ty můžeme potkat v období mezi 17. červencem a 24. srpnem, jejich vrchol pak nastává 12. srpna. Perseidy se tradičně vyskytují u souhvězdí Persea, kde mají svůj radiant a jsou zářivější než Jižní Delta Aquaridy.

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi