Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pravda o stavu Hrušek a Lužic: Jihomoravský hejtman promluvil. Dálnice D2 je opět průjezdná

Aktualizováno -
25. června 2021
07:39
Autor: ČTK - 
25. června 2021
05:49

Nejvíce zasažené jsou podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Situace je stabilizovaná v Hruškách, kde by nemělo dojít k ohrožení života.

V ostatních obcích stále pracují jednotky integrovaného záchranného systému na záchraně lidského života. Novinářům to řekl Grolich po jednání krizového štábu. Kraj od půlnoci vyhlašuje stav nebezpečí pro Břeclav a Hodonín, sdělil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Jde o životy

„Pro ORP (obce s rozšířenou působností) Břeclav a Hodonín budeme vyhlašovat stav nebezpečí, abychom mohli dělat rychlé kroky. Krizový štáb bude stále zasedat. Nejdříve musíme zmapovat situaci a zjistit, co je potřeba, jak pomoct. Je i řada dobrovolníků, kteří se na místo chtějí vydat, ale musíme to nechat na odbornících, protože jde o ohrožení života. My zřídíme krizovou linku, kam mohou lidé volat a nabízet pomoc, ale nejdříve ráno," uvedl Grolich.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

„Dorazil jsem na krizový štáb Jihomoravského kraje, kraj vyhlásil stav nebezpečí pro ORP Břeclav a Hodonín," uvedl na twitteru ministr Hamáček (ČSSD). S konkrétní pomocí zatím čeká i Brno. „Ozývají se nám hotely, že mají volné ubytovací kapacity, máme i slušnou potravinovou banku, takže nabídneme jídlo. Počkáme na aktuální informace z místa a nejpozději ráno pošleme posily tam, kam to bude třeba," řekla primátorka Markéta Vaňková.

Devastující tornádo

Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevil se vzdušný vír, zřejmě šlo o tornádo. Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 30 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

To se v pátek ráno naštěstí změnilo. Dálnice D2 od Břeclavi ve směru do Brna je po noční bouřce opět otevřena. Informovalo o tom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Od čtvrtečního večera byla D2 nedaleko Břeclavi neprůjezdná obousměrně kvůli spadlým elektrickým kabelům. Krátce před dnešní 6:00 byl provoz na dálnici mezi 48 a prvním kilometrem ve směru na Brno obnoven.

Video  Tornádo v Lužicích na Hodonínsku  - Facebook/Eric Nopest
Video se připravuje ...

D2 je opět průjezdná

Otevřeny jsou nájezdy na křižovatkách Břeclav, Podivín a Hustopeč, uvedlo ŘSD. Na následky bouřky v regionu zemřely podle informací záchranářů minimálně tři lidé, desítky dalších byly zraněny.

joanna5 ( 25. června 2021 16:17 )

...hruza, moc smutne, a ted jeste boj s pojistovnami, a ostatni co nemaji pojistku? ... a nechci pomyslet, co kdyby toto schytala elektrarna Dukovany nebo velka mesta

zlymikes ( 25. června 2021 16:02 )

No máš pravdu, protože málokdo či spíše nikdo nemá pojistku na tornádo.

hadaja ( 25. června 2021 15:12 )

V Brné na Spilberku mají být ohnostroloje, co kdyby penize misto na ten bordel dali na obnovu poničenych obci.

cid2000 ( 25. června 2021 11:16 )

Zrušit nákup nejdražších námořních vrtulníků na světě a poskytnout tyto peníze na rekonstrukci a i pro další problémy v dalších částech ČR !! Další mega katastrofa pro postižené bude jednání s vyč...ů...ra..nxxx pojišťovnama!! Jak budou plnit tuto pojistnou událost postiženým ??To bude další masakr !!! Neznamená, že, když máte pojištěn dům, že dostanete 100% za škody. To bude handrkování a obezlička za obezličkou v detailech všech pojistných smluv atd.!!Bude to trvat mnoho měsíců až rok. Stát by měl zasáhnout a tyhle skryté obezličky zrušit!!Aby platilo jasně a jednoduše, zřetelně pro všechny, že živelná pohroma zahrnuje tohle a tohle a že povětrností podmínky zahrnují toto a toto, tečka!!Žádné skryté rozdíly ve slovech: vichřice nebo orkán či tornádo atd.!!

jonn ( 25. června 2021 09:54 )

No a armáda si válí šumky v kasárnách.

Zobrazit celou diskusi