Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Silné bouře zasáhly Moravu: V Moravské Nové Vsi jsou poškozeny snad stovky domů, uvedl starosta

Autor: ČTK, rix - 
24. června 2021
21:44

Silná bouře se v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. „Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta,“ řekl starosta Košut.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. „Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Postižené jsou i další obce

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené. 

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal.

Tornádo na Hodonínsku

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Řekla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku. Tornádem byla doslova zničena obec Hrušky. 

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
16:45
29. 6. 2021

Lovci bouřek na sociální síti Facebook upozornili na další silné bouře, které by se měly objevit v okrese Bruntál a Opava. „Je možné, že se jedná o supercelu. Mohou ji doprovázet nebezpečné jevy, včetně velkých krup,“ varovali a přidali radarový snímek.

17:49
28. 6. 2021

Rodině z Moravskoslezského kraje, jejíž dítě zemřelo v souvislosti s řáděním ničivého tornáda na jižní Moravě, poskytne moravskoslezské hejtmanství finanční pomoc ve výši 400.000 korun.

"V místě katastrofy byla i rodina z Moravskoslezského kraje a byla fatálně zasažena. Poškozená rodina obdrží výpomoc ve výši celkem 400.000 tisíc korun, dnes tento dar schválila rada kraje," uvedla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová. 

12:02
25. 6. 2021

Politické hnutí Přísaha zrušilo podobně jako hnutí STAN po ničivé bouři na jižní Moravě veřejný sněm, který se měl konat v sobotu v Ostravě.

11:06
22. 6. 2021

Na severu Moravy a ve Slezku mohou být dnes odpoledne místy silné bouřky provázené přívalovým deštěm i kroupami. Navíc bude i silně foukat, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od dnešního večera do středečního rána bude stejné riziko hrozit také na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Varování před možností silných bouřek platí pro celý Moravskoslezský kraj spolu s okresy Jeseník a Šumperk od dnešních 15:00 do 21:00. Bouřky může provázet přívalový déšť, při kterém spadne kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle nelze podle meteorologů vyloučit rozvodnění potoků nebo zaplavení podjezdů a sklepů. Bouřky mohou na sever Moravy přinést také krupobití a nárazy silného větru s rychlostí zhruba 70 kilometrů v hodině.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi