Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

ČSA vstanou z popela? Soud aerolinkám povolil reorganizaci pod taktovkou Smartwings

Autor: ČTK - 
9. června 2021
17:40

Městský soud v Praze povolil v rámci insolvenčního řízení reorganizaci zadlužené letecké společnosti ČSA. Reorganizační plán by zhruba do čtyř měsíců měla sestavit mateřská firma Smartwings. Vyplývá to z usnesení soudu uveřejněného v insolvenčním rejstříku. Na reorganizaci ČSA se při pondělním jednání shodli také věřitelé společnosti.

ČSA jsou v úpadku od března, jejich provoz ale nadále pokračuje. Firma deklarovala plán na reorganizaci s cílem své záchrany. Insolvenční soud v pondělí uznal pohledávky věřitelů vůči ČSA za více než 821 milionů korun, nejde však o konečnou částku. Většina z nich je v současnosti vedena jako nezajištěné. ČSA ve vlastním návrhu na insolvenci uváděla dluhy za 1,8 miliardy korun.

Smartwings, které by nyní do 120 dnů měly plán sestavit, o povolení k reorganizaci své dceřiné firmy už dříve žádaly. Soud tak nyní jejich žádost a dohodu věřitelů stvrdil. Zároveň pověřil firmu Grant Thornton Appraisal services, aby do dvou měsíců vytvořila znalecký posudek k ocenění majetkové podstaty dlužníka. Roli insolvenčního správce vykonává od března karvinská firma Inskol, kterou v řízení zastupuje Michael Šefčík.

Firma propustí 430 zaměstnanců

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, během krize dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám už během loňského roku propustil kolem 300 pracovníků. V únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily na to, že jde o jeden z kroků v připravované reorganizaci, a záměr tak nemusí znamenat propuštění všech.

Také Smartwings se kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitly v ekonomických problémech. Společnost čerpá úvěr od čtyř bank za dvě miliardy korun. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze by měli zajistit čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace.

credit ( 10. června 2021 02:21 )

Nabídka půjčky a financování k investování

Kontakt: credit­.entre­prises­@gma­il.com
Whatsapp: + 33 752 75 32 75

Nabízím vám půjčku od 2 000 do 8 950 000 EUR
Každý, kdo je schopen platit s úrokem, má nízkou úrokovou sazbu od 3% do 3%. Financování a úvěr jsou certifikovány v následujících oblastech:

Půjčky na nemovitosti
Investiční půjčka
Půjčky na auto
Konsolidace dluhů
Úvěrový limit
Druhá hypotéka
Splacení úvěru
Osobní půjčka


Pro více informací o našich podmínkách nás kontaktujte na

Matos7 ( 9. června 2021 20:06 )

Tohle si zase zloděj a podvodník Šimáňe nahrabe

Zobrazit celou diskusi