Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U maturity z matematiky pomohly úlevy: Tisíc studentů prošlo „s odřenýma ušima“. Čeština dopadla lépe

Aktualizováno -
7. června 2021
15:53
Autor: ČTK, sova - 
7. června 2021
12:40

U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo z ní 4,9 procenta maturantů, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Kvůli výuce na dálku ministerstvo školství v matematice snížilo hranici úspěšnosti z 33 procent na 27 procent testu, jinak by byl zřejmě podíl neúspěšných větší. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Blesk Zprávy navíc zjistily, kolik maturantů letos uspělo právě díky úpravě hranice úspěšnosti.

Didaktické testy se konaly 24. až 26. května. Mohli je skládat všichni žáci posledního ročníku, kteří prospěli v prvním pololetí aktuálního školního roku. Kvůli dlouhotrvající distanční výuce v důsledku opatření proti epidemii covidu-19 ministerstvo školství letos pro maturanty rozhodlo o řadě úlev. Testy nemuseli skládat studenti zdravotnických a sociálních oborů, kteří s epidemií pomáhali v nemocnicích a domovech seniorů. Ostatním se prodloužil čas na napsání testů, a to v češtině a cizím jazyku o deset minut, v matematice o 15 minut. Od 7. do 9. července si budou moct neúspěšní maturanti testy opravit.

Ministerstvo také v pondělí mimořádným opatřením snížilo hranici úspěšnosti didaktického testu z matematiky z původních 33 procent na 27 procent. Učinilo tak na základě doporučení validační komise Cermatu a nezávislé odborné komise. Důvodem je podle úřadu to, že matematika vyžaduje zvládnutí nejen teoretických znalostí, ale i jejich aplikace. K tomu je podle ministerstva nutné mít probranou látku procvičenou, což distanční vzdělávání v plné míře neumožňuje, uvedl úřad v pondělí vydaném opatření.

Změna hranice úspěšnosti na 27 % u didaktického testu z matematiky ovlivnila výsledek zkoušky v prospěch 1052 prvomaturantů. Uvedl to Cermat na dotaz Blesk Zpráv.

Test zvládlo o 0,8 procent studentů víc než loni

Státní maturitní testy se od letoška neznámkují. Hodnotí se jen slovy „uspěl“ či „neuspěl“ podle procenta zvládnutých úkolů. Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové je hranice ve všech dalších předmětech kromě matematiky 33 procent.

Horší výsledky podle něj mohou být právě důsledkem toho, že žáci neměli učivo dostatečně procvičené. Svědčí o tom i nižší úspěšnost v úlohách, které vycházejí z učiva základní školy a navazujícího učiva probíraného zpravidla v nižších ročnících škol středních, domnívá se ministerstvo.

Díky úpravě hranice neúspěšnosti nakonec test zvládlo o 0,8 procentního bodu studentů víc než loni, kdy jich propadlo 17,5 procenta. Předloni test z matematiky nezvládlo 15,5 procenta maturantů, což byl ale o 6,3 procentního bodu lepší výsledek než o rok dříve. Předtím se neúspěšnost šest let držela mezi zhruba 20 procenty a 23,5 procenta.

Cizí jazyk si vybralo 81 procent maturantů

Neúspěšnost v testu z češtiny klesla z loňských 14,2 procenta na 4,9 procenta. Ke zkoušce, která je povinnou zkouškou společné části maturitní zkoušky, se přihlásilo zhruba 71 000 prvomaturantů. Předloni byla neúspěšnost 10,2 procenta.

Kolem 81 procent maturantů si vybralo místo matematiky jako druhý předmět cizí jazyk. Naprostá většina z nich mířila k angličtině, kterou nezvládlo 6,7 procenta, zatímco loni 5,1 procenta. V němčině, ruštině a španělštině neúspěšnost proti loňsku klesla. Test z francouzštiny zvládlo všech 82 konajících.

U nepovinné těžší zkoušky z matematiky, ke které se přihlásilo 2800 studentů, propadlo podle Cermatu 35 procent žáků.

Milos Rys ( 7. června 2021 17:39 )

Celý život mi stačila kupecká matematika Maximálně trojčlenka a výpočet pravděpodobností. Ale co potom s matematikama? Nepotřební nejsou, jen vadí na špatných místech.

frantacizek ( 7. června 2021 14:33 )

u nás, myslím si, uspěli úplně všichni. Nyní je těžké s maturanty se potkat, protože mají už své starosti. Ale jsem pozvaný od všech tříd na maturitní večírek, tak mě to bude zajímat. Jakože u jedné třídy vím jistě, že z mé matematiky udělali všichni, kteří na ni šli, a to dosti s přehledem. Ministerstvo musí opravdu brát v potaz to, že snižovali kvorum úspěšnosti, čiže pokud jsou o 0,8 procentního bodu studenti úspěšnější, není to opravdu žádná výhra, vzhledem k tomu, že to kvorum padalo o několik procent. Je to dáno samozřejmě online výukou. Jak já říkám - matematiku na dálku u mí v ČR učit jen ministr Plaga.

Zobrazit celou diskusi