Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Seniora (72) málem zabil doplněk stravy: Nebezpečnou látku obsahují i jádra meruněk

Autor: ula - 
27. června 2021
05:00

Státní zdravotní ústav (SZÚ) zveřejnil případ seniora (72), který málem zemřel po požití doplňku stravy obsahující amygdalin. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. SZÚ proto upozorňuje, aby spotřebitelé nakupovali doplňky stravy z ověřených zdrojů a navíc varují, že konzumace doplňků stravy by měla být obezřetná a v případě nejasností byste se měli poradit s odborníkem. Podívejte se, jaké doplňky stravy mohou ohrozit váš život.

Lékař z Ústeckého kraje nahlásil na začátku roku 2021 Státnímu zdravotnímu ústavu závažný případ akutní otravy. 72letý senior zkolaboval poté, co požil doplněk stravy s obsahem amygdalinu. 

Senior podle zprávy trpěl nádorovým onemocněním, které klasická medicína již nemůže zcela vyléčit. Proto se rozhodl vyzkoušet doplněk stravy s amygdalinem, který mu doporučila firma ze Slovenska. Seniorovi obchodník sdělil po telefonu, že doplněk stravy neobsahuje příbalový leták a není zde uvedeno dávkování, což si údajně měl najít na internetu. Ani tam však nic nebylo, senior tedy požádal o sepsání dávkování na papír.

Jak uvádí zpráva SZÚ, šlo o ručně psané doporučení ve slovenštině - 2 - 3g doplňku stravy denně (2x denně čajová lžička). Senior si rozmíchal doplněk stravy v podobě prášku ve vodě, podle zprávy užil pouze půl čajové lžičky.

Po 15 minutách se u seniora dostavila nevolnost, točení hlavy a malátnost. Postupně se přidalo zvracení, průjem a ztráta vědomí.

Pozor na tyto přípravky

Senior ještě stihl rodině říci o doplňku stravy, než mu byla zavolána záchranka. Na ARO se potvrdila otrava kyanidem, pacient dostal protijed, po kterém se jeho zdravotní stav upravil a on byl po třech dnech propuštěn do domácí péče. Ošetřující lékař celý případ nahlásil SZÚ, krajské hygienické stanici i Ministerstvu zemědělství a také Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Ta koupila stejný přípravek a testy odhalily nebezpečnou dávku amygdalinu. O všem pak SZPI informovala ve své tiskové zprávě a rozhodla se prošetřit i další doplňky stravy s amygdalinem. A objevila další problémové přípravky.

Nemáte tyto přípravky doma? Pozor na tyto doplňky stravy:

  • DS ProfiVit Vitamín B17, výrobce:ProFivit s.r.o. (SK)
  • DSB17 PREVENTUM, výrobce: Herbamedicus, s.r.o.
  • DS B17 AMYGDALIN FORTE, dovozce:Pharma Activ Czech s.r.o.(původ SK)

Co je amygdalin?

Amygdalin je hlavní kyanogenní glykosid přítomný např. v meruňkových jádrech, které jsou obsažené v některých doplňcích stravy. Někdy je amygdalin nesprávně označován jako vitamin B17, protože se o žádný vitamin nejedná. „Kyanogenní glykosidy, kterých je popsáno více jak 50 druhů (amygdalin, linamarin, prunasin...), se nacházejí i v mnoha jiných potravinách (v hořkých mandlích, jádrech peckovin, manioku aj.),“ upozorňují odborníci ze SZÚ.

Pozor na žvýkání jader z meruněk

Proto byste měli dávat pozor, abyste vy nebo i vaše děti nežvýkali jádra z meruněk nebo jiných peckovin. Při porušení jader (např. žvýkáním) dochází k jejich promíchání za vzniku kyseliny kyanovodíkové (HCN).

Kyanid uvolněný rostlinnými nebo střevními mikrobiálními enzymy se snadno dostává do krevního oběhu i v řádech minut ke všem orgánům, nejcitlivější jsou mozek a srdce. To může vyvolat akutní otravu končící smrtí. Z jednoho jádra se může uvolnit až 59 mg HCN. Smrtelná dávka HCN je u člověka 0,5−3,5 mg/kg tělesné hmotnosti, což pro osobu s tělesnou hmotností 70 kg představuje 35−245 mg.

U dospělých může být této dávky dosaženo konzumací 20 a více meruňkových jader, u dětí je to pět a více jader.  Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) mohou dospělí konzumovat 3 malá meruňková jádra, batolata polovinu malého jádra, aniž by bylo překročeno doporučené dávkování. Vše ale závisí také na tělesné hmotnosti konzumenta.

Jak se otrava projevuje?

Otrava kyanidem zahrnuje např. bolest hlavy, závrať, zmatenost, strnulost, cyanózu, křeče, nepravidelné dýchání, lapání po dechu, třes, nevolnost, žízeň, pokles krevního tlaku, ztrátu vědomí až udušení.

I doplňky stravy mohou zabíjet. Co radí odborníci?

  • Konzumace doplňků stravy by měla být vždy obezřetná, obzvláště v případě, řešíte-li už přímo nějaký zdravotní problém. Zde je vždy na místě konzultace s lékařem či jiným zdravotníkem (nutriční terapeut, farmaceut).
  • Nakupujte z důvěryhodných zdrojů a od osvědčených producentů. Jistá rizikovost může být právě nákup přes internet. Například na webových stránkách SZPI lze nalézt seznam webových stránek a výrobků, které si lze přes internet koupit a které mohou být pro spotřebitele rizikové (chybějící povinné informace o potravině, nepřípustná zdravotní tvrzení, klamavé obchodní praktiky...).
  • Státní ústav pro kontrolu léčiv na svých webových stránkách zveřejňuje rizikové weby, kde jsou nabízeny produkty určené k léčbě zdravotních problémů. Kromě padělků a nelegálních přípravků zde mohou být nabízeny i doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti. SÚKL proto varuje před nákupem výrobků na uvedených webech.
  • Jak obezřetněji můžete nakupovat přes internet, si můžete přečíst v příručce pro spotřebitele vydané SZPI.
  • Buďte ostražití u výrobkům s tvrzeními slibující zázraky, doplňky stravy nejsou léčiva.
  • Čtěte instrukce uvedené na obalu. Nepřekračujte jejich dávkování, neužívejte je bez konzultace, pokud se najdete ve skupině, pro kterou není doplněk stravy vhodný (viz obal).
  • Základem jídelníčku by měla být pestrá strava, doplňky stravy jen „doplňují“ (např. vitamin D v zimě, kdy ho nemůžeme získat ze slunce a z potravin ho máme málo, vitamin B12 u veganů, kys. listovou před a na začátku těhotenství, vitamin C v době nachlazení apod.).
  • Vyskytne-li se zdravotní problém po konzumaci doplňku stravy, který neodezní, nebo má závažný průběh, neprodleně vyhledejte lékařské ošetření.
  • Nežádoucí účinky po konzumaci doplňků stravy pak můžete nahlásit do systému Nutrivigilance, který eviduje a hodnotí tyto informace. Na úrovni ČR pak lze z analyzovaných informací realizovat různá opatření na podporu a ochranu  veřejného zdraví

 

sorgedoktor ( 27. června 2021 09:04 )

To by mne zajimalo, jestli u nas byl popsan nejaky zpusob prokzane otrevy zu merunkovYch jader, o smeti nemluve.Zen soplnek stravy s amygdalinem je zrejme problemaricky...

Zobrazit celou diskusi