Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

PPF po smrti Kellnera (†56): Vdova chodí na jednání vedení a čtyři klíčové osoby

Autor: Mii - 
21. května 2021
13:30

Už uběhl více než měsíc od smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který tragicky zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce. Jeho skupina PPF si od té doby musela zvyknout na nový systém vedení, místo jednoho muže nyní o hlavních otázkách rozhoduje čtyřčlenný řídící výbor. Do něj pravidelně dochází i vdova po Kellnerovi Renáta, informuje server Seznam Zprávy.

Čtyři osoby, které nyní vzaly vedení PPF do vlastních rukou, jsou právník Tomáš Brzobohatý, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a dva minoritní podílníci – Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Brzobohatý je členem řídícího výboru mimo jiné proto, aby zastupoval Kellnerovy děti a vdovu, kteří jsou dědici nejbohatšího Čecha.

Nejvýše postavenou osobou celého týmu je Bartoníček, který se po smrti Kellnera stal oficiálně novým šéfem skupiny PPF. Zbytek členů funguje spíše jako jeho poradci, i proto, že mají na starosti klíčové segmenty celé skupiny. Duvieusart například řídí Home Credit, Brzobohatý dohlíží na sloučení Air Bank s bankou Moneta a Jirásková má na starosti finance celé společnosti, ostatně to určuje i její pozice.

Aktivní zájem vdovy

Na jednání řídícího týmu podle informací Seznam Zpráv dochází i vdova Renáta Kellnerová. Oficiálním členem není, ovšem za dědice komunikuje právě ona. Dědiců je celkem pět, kromě ní čtyři děti – tři její z manželství s Kellnerem a jedno z jeho předchozího vztahu. Jak si mezi sebou rozdělí miliardový majetek (293 miliard korun), zatím není jasné, šéf PPF nesepsal závěť. Nikdo na toto téma nechce mluvit, konkrétní částky mohou vyplynout až z dědického řízení, které obvykle trvá několik měsíců.

Podle serveru existují náznaky, že vdova získá kontrolu nad více než polovinou celého jmění po Kellnerovi. A že se v této otázce aktivně angažuje, naznačuje fakt, že jednání řídícího týmu se účastní a nenechává vše na Brzobohatém, který by mohl majetkové otázky obstarat za ni. Renátě Kellnerové ostatně PPF cizí není, se svým budoucím manželem se seznámila, když do společnosti přišla na pracovní pohovor a následně s ním pobývala dlouhé měsíce v Rusku při domlouvání klíčové expanze. Také měla celou dobu v sídle skupiny vlastní kancelář.

Zamíchá s kartami syn?

Stejně jako ona se o rozhodování v PPF může přihlásit Kellnerův syn, jeho jediný potomek z předchozího manželství. Má vystudovanou ekonomii, ve firmě absolvoval praxi a již mu bude 30 let. Dokonce má zkušenosti s podnikáním, byť ve Španělsku, kde se pohybuje ve zdravotnictví. Do přímého střetu s Renátou Kellnerovou ale nejspíš nepůjde, podle Seznam Zpráv si udržuje s nevlastní matkou i sestrami dobrý vztah.

Všichni, řídící výbor i dědicové, především musí souznít v otázce strategických cílů. Skupinu PPF čeká řada velkých projektů, navíc koronakrize firmu tvrdě zasáhla. Bartoníček ale tvrdí, že zatím žádné názorové rozepře nenastaly. „Máme s rodinou shodu. Na projektech, které běží, se nic nemění. Co se chodu PPF týče, tak vůle rodiny je, abychom naplňovali Petrův odkaz,“ sdělil pro server.