Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O kolik zdraží balíčky z Číny: Připlatíme si i za drobné nákupy. Kde ušetřit, jak proclít?

  • Autor: T. Belica,M. Prokešová - 
    23. 5. 2021
    05:00

    Už žádné výjimky! Na všechny zásilky ze zemí mimo EU do hodnoty kolem 3800 korun se od 1. července bude vztahovat DPH! Dosud od ní byly osvobozeny například »cetky« z čínských e-shopů do 22 eur, tedy asi 560 Kč. Další peníze za svůj servis pak spolkne doručovatel.

    Nejde o český pokus látat státní kasu, ale o nařízení přímo z Bruselu. Od 1. července se i na zásilky do 22 eur ze zemí mimo Evropskou unii - a tedy i z Velké Británie - bude vztahovat daň z přidané hodnoty. To znamená, že drobné nákupy, typicky z čínských e-shopů, už nebudou tak výhodné jako dosud. Nová daň se může týkat milionů zásilek měsíčně.

  • 1.Faktory ve hře

    „Rozhodující není okamžik objednání zboží. Veškeré zboží, které bude od 00:00 hod. 1. 7. 2021 ve skladech přepravců, bude již podléhat novým podmínkám, tzn. povinnosti odvést z něj DPH a podat celní prohlášení,“ sdělila Blesku mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

    Celní prohlášení může udělat spotřebitel sám, v drtivé většině případů to ale za něj udělá doručovatel, například Česká pošta. Ta si za vyřízení »papírování« u celníků u všech zásilek do 150 eur (tedy asi 3800 Kč) napočítá poplatek.

    Když poštu zmocníte a dodáte všechny údaje, zaplatíte jí za servis 97 korun. Když všechny podklady nedodáte, pošta si k ceně zásilky připočte 150 korun. Z celkové částky pak vypočte DPH a sumičku vám pak spolu se zásilkou předá k zaplacení. Připravili jsme pro vás i příklad, který najdete na další straně.

  • 2.Za sklo přičtěte dvě stovky

    Pokud si člověk objedná ochranné sklíčko na mobil z čínského e-shopu v ceně 2,50 dolaru, tj. necelých 53 korun, zaplatí i s poštovným (45 korun) přibližně 98 korun. O kolik se prodraží daň a případný servis?

    Bez asistence pošty bude stát zboží i s poštovným 98 korun, k tomu se přičte DPH 21 %, tedy dalších 21 korun. Celkem se tak dostaneme na 119 korun.

    S asistencí pošty musíme počítat s příplatkem až do výše 150 korun. DPH tak skočí na až 52 korun. Celkem tak jsme na 236 až 300 korunách.

    Dražší, ale stále levné

    Spotřebitel tak sice může ušetřit až 150 korun za poštovní služby, celní prohlášení ho stejně nemine. A placení DPH u levných zásilek se po červenci také nevyhne.

    Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády, ale míní, že ani příplatky Čechy od nákupů v zahraničí neodradí. „Z ultralevného drobného čínského zboží se totiž stane zboží sice dražší, ale v porovnání s konkurencí z jiných částí světa stále levné,“ napsal Kovanda Blesku.

    Takto to vypadá na třídícím centru České pošty v pražských Malešicích (2020). Takto to vypadá na třídícím centru České pošty v pražských Malešicích (2020). | Martin Sekanina

  • 3.Dary dále bez daně

    Od DPH i po červenci zůstávají osvobozeny dary v podobě zásilek do hodnoty 45 eur (1100 Kč). I pro tyto zásilky bude ale nutné nově podat elektronické celní prohlášení. Odesílatel musí celnímu úřadu prohlásit, že se jedná o dar. Ten pak posoudí, zda uvedená hodnota koresponduje s předloženým zbožím k celnímu řízení. Případně si vyžádá další podklady. Zásilky nad 150 eur pak dále podléhají DPH i clu.

  • 4.Co bude chtít vědět pošta?

    Zaplatíte navíc 97, případně 150 korun poště? To je na vás, zda České poště dodáte všechny informace k celnímu řízení. SMS nebo e-mailem vás vyzve, abyste uvedli mj.:

    ✔ hodnotu zásilky

    ✔ výši poštovného

    ✔ detailní popis zboží

    Jak na to

    ● U zásilek do 150 eur bude potřeba podat celní prohlášení.

    ● To půjde např. přes aplikaci eCeP. Do ní se přihlásíte, ověříte zásilku, vyplníte potřebné údaje a na jejich základě vám bude vyměřena DPH. Po jejím uhrazení bude zásilka propuštěna do ČR.

    ● Pro přihlášení je ale nutné se nejdříve elektronicky identifikovat. Ověření identity bude možné např. přes určité bankovní operátory nebo přes občanku s elektronickým čipem. Více informací najdete na Celnička.cz.

krtek. ( 23. května 2021 15:00 )

navíc u některých zásilek se poplatky platí v zemi kde to překročí hranice Shengenu, taže u nás leda přímé letecké zásilky , bych se divil kdyby výnosy převýšili náklady

bullshit ( 23. května 2021 11:59 )

Před delší dobou byl dokument o výrobě z Číny a tam na dotaz na kvalitu odpověděl Číňan že kvalita je taková jakou si zadavatel objedná a zaplatí. Podnikatelé z Evropy zase plakali nad spolehlivostí výrobců a že neplatí dané slovo a vše se domlouvá na dlouhé lokte. Hovořilo se o padělcích světových výrobců, což je velký problém. Velcí si za to ale mnohdy mohou sami, dodali technologii pro levnou pracovní sílu a pak se divili. Nic není černobílé. Čína má dvě vozítka na Marsu a tak to žádní pi.t.omci nejsou. Miliarda lidí není sranda...

brnoivo ( 23. května 2021 11:53 )

hanba EU...ja mi nabliti

bullshit ( 23. května 2021 11:52 )

Opakovaně se používá zavádějící termín "cetky". Většinu toho co mi dorazilo za pár korun ohledně elektroniky žádné cetky nebyly. Vše funguje mnohdy i léta. Hlavně že se přijmou další úředníci a celníci. Vybrané se promrhá na jejich uhrazení a stát nedostane nic. Až se obchod zmírní tak noví pracovníci zůstanou i s brebendami a nakonec to bude vše v mínusu.

Uživatel_5522028 ( 23. května 2021 11:41 )

Vypadá to, že si Česká pošta konečně vymohla výpalné pro všechny zásilky z Číny. Předpokládám, že tento Bruselský paskvil pochází od Českých europoslanců

Zobrazit celou diskusi