Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanova pieta za oběti covidu: 30 tisíc svíček zkroutilo kelímky od piva

Aktualizováno -
10. května 2021
22:08
Autor: veef, jza, ČTK - 
10. května 2021
18:39

Na nádvořích Pražského hradu se v pondělí večer postupně rozhořelo téměř 30 000 svíček – symbolicky jedna za každého člověka, který v Česku od loňského března s koronavirem zemřel. První zapálil prezident Miloš Zeman. Přípravy probíhaly celé odpoledne. Svíčky byly na nádvoří Hradu umístěné v plastových půllitrech, což hned rozpoutalo velkou vlnu kritiky hlavně na sociálních sítích, protože řada z nich se kvůli žáru svíček zdeformovala. Pietní akt doprovázela Hudba Hradní stráže.

Pietní akci za oběti epidemie koronaviru zahájil projevem prezident Miloš Zeman. „Musím říci, že za smrt některých odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila v několika vlnách,“ řekl. 

Prezident ale věří, že si z toho všichni vzali ponaučení. Hlavně chtěl poděkovat všem, kteří s epidemií bojovali. „Nemyslím si, že stačí jenom poděkování. Naši zdravotníci, ale i další pracovníci integrovaného záchranného systému si zaslouží více než poděkování. Zaslouží si, aby jejich práce byla patřičně oceněná a já se za to chci zasadit,“ pokračoval.

Pode prezidenta se Česko již během několika měsíců epidemie zbaví. „Zcela závěrem bych chtěl vyjádřit naději, že nejpozději v září tohoto roku, a to především díky masivní očkovací kampani, tato pandemie u nás skončí. Budeme na ni vzpomínat jako na strašný sen,“ dodal Zeman. 

Prezident také v půl osmé spolu s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou zapálil první svíčku. Zbylé svíčky pak rozsvítili pracovníci Kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu, příslušníci Hradní stráže a Útvaru ochrany prezidenta.

Bílé svíčky během pondělního odpoledne kompletně zaplnily třetí nádvoří Pražského hradu, část druhého a první nádvoří. 

Video  Zapalování tisíců svíček doprovázela Hudba Hradní stráže  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Kelímky se zkroutily

Už během příprav se na sociálních sítích objevila kritika, že svíčky připomínající oběti epidemie pořadatelé umístili do plastových kelímků. Organizátoři to zdůvodnili ochranou před větrem i rozteklým voskem. Některé kelímky se pak kvůli žáru svíček zkroutily. 

Někteří ale takovou podobu uctění památky obětí kritizovali na sociálních sítích jako neuctivou i neekologickou. „Každý se vyrovnáváme se ztrátou blízkých jinak, rozdílně prožíváme pietu. Uctít památku zemřelých na nádvoří Pražského hradu z 30 000 jednorázových plastových pivních kelímků nám ale přijde neuctivé k pozůstalým i přírodě,“ uvedla na Twitteru například ekologická organizace Greenpeace.

Mohla přijít i veřejnost

Pietního aktu se mohla zúčastnit i veřejnost. Zahájení piety přihlíželo několik stovek lidí. Na prvním a druhém nádvoří byly připraveny svíčky, které mohli lidé symbolicky zapálit a zavzpomínat na své blízké, kteří kvůli koronaviru zemřeli. Nádvořími vedla cesta lemovaná svíčkami a návštěvníky dovedla až na třetí nádvoří, kde mohli položit i květinu. 

V rámci protiepidemických opatření museli mít všichni účastníci pietního aktu nasazený respirátor a udržovat rozestupy.

Projev Miloše Zemana a zapálení první svíčky:

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Delgado ( 11. května 2021 22:53 )

No, vzhledem k tomu, že tady krachují tisíce živnostníků, Hrad si nestoudně nechal na rok 2021 navýšit rozpočet o nezanedbatelných 215 miliónů na celkových milých 634 miliónů. Čekala bych tedy, že by se na tu 'horentní' sumu několika desítek tisíc korun na důstojné sklenice mohlo najít. Buranská hradní cháska, ani lidský život pro ně nemá hodnotu....
http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/zp­ravy-domov/zamek-v-lanech-sprava-prazskeho-hradu-mynar-kancelar-prezidenta-finan­ce_200­907201­0_ban

rainywoman ( 11. května 2021 20:30 )

Zapálit tolik svíček, když fouká vítr, není tak v celku možné bez zábran, zvolili kelímky. Ne úplně dobrá volba, ano. Ale kde vzít 30 tisíc sklenic? To by si teprve demagogové smlsli na ceně, že... Ale logické uvažování mizí z našich životů a umíme jen báječně kritizovat. Jak by jste to udělali vy? Hmm titulky už vidím živě... Na pietě se nepodařilo zapálit ani jednu svíčku, každá po pak vteřinách zhasla.. asi vítr, Máchale... že...

panda82 ( 11. května 2021 16:01 )

To byt jsem dostal za podpis u podniku na 10 let, a teď mi za něj nabízejí 3 mega, dobrý obchod

panda82 ( 11. května 2021 15:58 )

No Bartoš to vede, je baba nebo chlap

panda82 ( 11. května 2021 15:57 )

no to bylo v režii Hřiba, ten na víc nemá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa