Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel emeritní rektor brněnské JAMU. Komunisti Hajdu (†92) vypudili z Brna

Autor: ČTK, for - 
9. května 2021
21:08

Ve věku dvaadevadesáti let zemřel v sobotu emeritní rektor brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Alois Hajda. Na svém facebooku o tom dnes informovala akademie. Téměř 20 let byl s vynucenou přestávkou režisérem činohry brněnského Národního divadla, jako pedagog působil na divadelní fakultě JAMU a v letech 1997 až 2003 byl jejím rektorem. „Děkujeme za velký kus práce, který pro naši akademii vykonal, a vyjadřujeme upřímnou soustrast celé rodině,“ napsala akademie.

Hajda se narodil 7. července roku 1928 v obci Poličky v okrese Prostějov, vyrůstal v Kroměříži. V roce 1953 jako první vystudoval divadelní režii na JAMU a poté působil jako režisér v divadlech v Uherském Hradišti, Českých Budějovicích a na Kladně. V letech 1962 až 1971 a 1981 až 1991 byl režisérem činohry dnešního Národního divadla v Brně.

K jeho významným režijním počinům patří Čekání na Godota, Já Jákob, Ďábel a pánbůh nebo shakespearovská klasika Jindřich IV. a Král Lear. V letech 1971 až 1981 byl komunistickým režimem donucen z Brna odejít a působil ve Zlíně. V letech 1986 až 1989 byl také režisérem činohry Národního divadla v Praze.

Janáčkova akademie múzických umění Janáčkova akademie múzických umění | Zdeněk Matyáš

Po roce 1991 se začal věnovat pedagogické práci na Divadelní fakultě JAMU i další kulturní činnosti. V roce 1992 byl jmenován profesorem a před nástupem do rektorské funkce působil šest let jako prorektor. Byl také členem a předsedou Poradního sboru pro kulturní politiku Rady města Brna, členem pracovní skupiny Akreditační komise Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro umělecké obory. V roce 2002 mu byla udělena Cena města Brna v oboru dramatické umění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi