Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další dovolenkové země se otevírají Čechům. Kam a za kolik letos k moři bez karantény?

  • Autor: ČTK,for - 
    Aktualizováno -
    8. 5. 2021
    13:46
    8. 5. 2021
    08:35

    Zahraniční destinace se podle cestovní agentury Invia chystají na zahájení sezony. Například Bulharsko se turistům otevřelo od 1. května, Řecko nebo Itálie ohlásily, že po polovině května cestovatelé z ciziny nebudou po příjezdu muset do karantény. Ceny zájezdů jsou srovnatelné s rokem 2019, Češi si ale více dopřávají, poptávají lepší hotely a kvalitnější služby. ČTK to řekla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Naopak šéf rezervačního portálu Booking.com Glenn Fogel předpokládá, že náklady na zahraniční dovolenou budou letos vyšší.

  • 1.Řecko: Od 15. května bez karantény

    Nejvíce klientů se podle Řezníčkové letos v létě tradičně chystá do Řecka, které podle ní oznámilo, že od 15. května ukončuje pro turisty sedmidenní karanténu. Čechům bude vstup umožněný s dokladem o očkování proti koronaviru nebo negativním PCR testu, uvedla. I další cestovní kanceláře potvrzují, že Řecko je i v letošním roce u českých cestovatelů nejžádanější destinací pro trávení letní dovolené.

    Mluvčí společnosti Student Agency Aleš Ondrůj uvedl, že Češi mají zájem zejména o řecké ostrovy Kréta a Zakynthos, následují Rhodos a Kos. Obvyklá délka zájezdů je mezi osmi až 12 dny, průměrná cena činí 15 900 korun. Někteří Češi nechtějí s cestou do Řecka čekat až na léto. „Vidíme jednoznačně trend, kdy ti, kdo byli naočkovaní, vyrážejí bez omezení do Řecka již v květnu či červnu,“ sdělil ČTK Ondrůj.

    Řecko během pandemie koronaviru. Řecko během pandemie koronaviru. | Reuters

  • 2.Bulharsko: Pro turisty otevřené od 1. května

    Silná poptávka je také po Bulharsku. Podle mluvčí CK Čedok Evy Němečkové si země mnoho příznivců získala loni, když byly omezené možnosti cestování, a letos se do ní plánují vrátit. Češi se podle Řezníčkové při příjezdů mohou prokázat potvrzením o ukončeném očkování, dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech nebo negativním PCR či antigenním testem.

    Do Bulharska se plánuje vracet mnoho Čechů Do Bulharska se plánuje vracet mnoho Čechů | Blesk – Tonda Tran

  • 3.Turecko: Očekávané uvolnění po 17. květnu

    Češi loni nemohli vycestovat do oblíbeného Turecka, CK u něj tak sledují značné prodeje. Země do 17. května vyhlásila přísnou uzávěru. Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného je tento režim daný právě tím, že turecká vláda chce pandemii co nejvíce utlumit před nadcházející turistickou sezonou. Místní počítají s tím, že se to povede a začátkem června se země pro turisty otevře, řekl.

    „Turecko je běžně na druhém, nebo třetím místě v žebříčku oblíbenosti. Jelikož ale doposud země neoznámila přesné podmínky pro cestovatele, lidé si zatím vybírají podobné destinace. Vítězí přitom Bulharsko,“ komentuje pro Blesk Zprávy mluvčí INVIA Andre Řezníčková. 

    Turecko během pandemie koronaviru Turecko během pandemie koronaviru | Reuters

  • 4.Chorvatsko: Rudé do poloviny května

    Chorvatsko je pro turisty otevřené. A i letos to vypadá, že sem zamíří tisíce dovolenkářů. „Ano, největší zájem je vedle Řecka tradičně o Chorvatsko, které díky tomu, že nabízíme přímé vlakové spojení a také pobytové balíčky, je na špici poptávky,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Pro lístek míří podle Ondrůje i 700 lidí týdně, denně se tak vyprodá kapacita jednoho vlaku. „Celkově je prodáno už více než 20 tisíc jízdenek na vlaky do Chorvatska,“ doplňuje.

    Do 15. května v tmavě rudé

    První vlakové spoje nicméně vyrazí až 28. května, a to i kvůli aktuálním podmínkám pro cestovatele. Ačkoliv je země otevřena turistům - a v případě očkovaných téměř bezpodmínečně - Chorvatsko bude až do 15. května spadat mezi tmavě rudé destinace. Tedy destinace s velmi vysokým rizikem nákazy. 

    Až do 15. května tak platí pro neočkované cestovatele několik pravidel. Zatímco očkovaným bude stačit příjezdový formulář a potvrzení, že uběhlo minimálně 14 dní od podání druhé dávky, neočkovaní musí vedle formuláře před zpáteční cestou podstoupit antigenní test ne starší 24 hodin a PCR test ne starší 72 hodin.

    Po návratu pak musí dovolenkáři podstoupit samoizolaci a nejdříve 5 dní po příjezdu na vlastní náklady podstoupit PCR test. Průměrná cena zájezdu je pak podle INVIA asi 8400 korun na týden. „Nyní je v žebříčku oblíbenosti na 4. místě,“ dodává pro Blesk Zprávy mluvčí INVIA Andrea Řezníčková.

  • 5.Španělsko: Po návratu samoizolace

    U Španělska je zapotřebí si zjistit, jaká pravidla patří pro pevninu a jaká pro ostrovní destinace. Podle informací ministerstva zahraničních věcí Španělsko požaduje od všech osob, které do země přicestují letecky či po moři z rizikových oblastní, negativní PCR test. Při cestách na Kanárské ostrovy jsou negativní výsledky testů na COVID-19 vyžadovány turistickými ubytovacími zařízeními.

    Kanárské ostrovy (květen 2021) Kanárské ostrovy (květen 2021) | Profimedia

    Navíc ve Španělsku platí až do 9. května nouzový stav a s ním i prozatím noční zákaz vycházení. Výjimku mají opět Kanárské ostrovy. Platí zde i pravidla jako zákaz kouření na veřejnosti kvůli epidemiologické situaci. 

    Při návratu test

    Pevninské Španělsko včetně Kanárských ostrovů je nyní v červených barvách. Po příjezdu je tak nutné zajít na test a zajistit si samoizolaci. Baleárské ostrovy jsou ale v očích Česka „oranžové“. Zde je tak jen nutné oznámit svůj příjezd a disponovat negativním výsledkem testu. 

    „Pevninské Španělsko na žebříčku oblíbenosti na desátém místě. Kanárské ostrovy jsou na místě devátém. Průměrná cena za zájezd je 16 800 korun,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí INVIA Andrea Řezníčková. Dodává, že pod průměrem si můžeme představit osmidenní dovolenou ve čtyřhvězdičkovém hotelu s režimem All inclusive. 

  • 6.Itálie: Karanténa končí po 15. květnu

    Co se týče jindy oblíbené Itálie, ta nyní mezi Čechy tolik neletí. „Je to země, kam vedle Chorvatska jezdí Češi nejčastěji vlastním autem. Nyní sem míří 4 % našich klientů, ale očekáváme nárůst poté, co se zruší povinnost nástupu do karantény,“ komentuje pro Blesk Zprávy mluvčí INIVA Andrea Řezníčková. 

    V Itálii platí povinnost nastoupení do karantény až do 15. května. Vstup je do této doby povolen také jen s negativním PCR testem - nebo výtěrovým antigenním - a po pětidenní karanténě je nutné opětovně podstoupit test. 

    Pozor na vnitrocestování a roušky

    Italská vláda navíc prodloužila až do konce července nouzový stav, který přináší podmínky pro cestování mezi regiony. „Zelený pas či zelené potvrzení umožní přejezdy mezi regiony různých barev a rizik. Týká se osob, které dokončily očkování (tj. obě dávky), nebo které prodělaly COVID-19, nebo které se mohou prokázat antigenním nebo PCR testem. Platnost potvrzení má být 6 měsíců pro očkované nebo vyléčené osoby, 48 hodin pro osoby, které se prokáží testem. Potvrzení mohou být písemná nebo digitální,“ upozorňuje ministerstvo zahraničí na svých stránkách. 

    Mezi červené regiony spadají Valle D´Aosta (ta přejde 10. května do oranžové), mezi oranžové pak Kalábrie, Apůlie, Sicíle, Sardínie. Zbytek je „žlutý“. 

    Důležité je také upozornit na vnitrostátní povinnost nošení roušek a respirátorů uvnitř i venku. Nedodržování je pokutováno v rozmezí 400 - 1000 euro. Platí také zákaz vycházení od 22-05 h. 

    Itálie také nadále spadá do kategorie rizikových zemí. Po návratu je tak doposud nutné podstoupit samoizolaci a na vlastní náklady si zařídit PCR test. Výjimku mají jen očkovaní. 

  • 7.Tunisko: Doporučuje se jezdit s CK

    Do špice žebříčků se v loňském roce vyhouplo Tunisko, které nahradilo dovolenkářům Egypt. Sezóna zde probíhá od května do října. 

    „Tunisko nebylo pro turisty zavřené, ale stále platí doporučení, aby sem lidé jezdili s cestovní kanceláří, protože se pak můžete pohybovat organizovaně mimo hotel bez problémů. Stačí mít negativní PCR test a můžete si užívat poklidnou dovolenou,“ míní mluvčí INVIA Andrea Řezníčková.

    Mluvčí dodává, že je nyní Tunisko na sedmém místě a míří sem 6 % klientů této cestovní agentury. Cena se pak v průměru pohybuje okolo 13 150 korun.

    Video  Češi si při prvním letu do Tuniska zatleskali  - Blesk - Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

    Až do 16. května platí pro vstup na území Tuniska následující pravidla:

    • Povinnost předložit negativní RT-PCR test ne staší 72 hodin
    • Vyplnění příjezdového formuláře
    • Dodržování rozestupů a nošení roušek během cesty
    • Zákaz samostatného cestování mimo hotel - pouze organizované zájezdy
    • Individuální cestovatelé musí podstoupit sedmidenní karanténu v karanténím hotelu
    • Indivuduální cestovatelé musí po pěti dnech podstoupi PCR test
    • Očkovaní cestovatelé mohou karanténu podstoupit v místě bydliště
  • 8.Přehledně

    Země Otevření pro turisty Sezona Průměrná cena zájezdu v r. 2021 (v Kč) Průměrná cena zájezdu v r. 2019 (v Kč)
    Bulharsko 1.5.2021 červen až září 13 100 12 700
    Egypt otevřený celoročně 15 700 14 700
    Chorvatsko otevřené červen až září 8400 7400
    Itálie po 15. květnu končí karanténa celoročně 7900 7800
    Řecko od 15. května končí karanténa květen až říjen 16 500 15 700
    Tunisko otevřené květen až říjen 13 500 13 300
    Turecko zatím neznámo polovina května až polovina října 16 500 17 000

    Zdroj: Invia

  • 9.Prodeje zájezdů rostou

    Prodejů zájezdů k moři podle ředitele cestovního portálu Skrz.cz Matěje Dvorského v poslední době přibývá a květnu podle něj lze očekávat další růst. „Letošní duben je v prodejích v průměru jen o zhruba 25 procent za dubnem 2019, ale pokud bychom se podívali čistě na druhou půlku dubna, už je to pokles jen asi deset procent,“ uvedl.

    Rovněž podle Fogela je zájem o cestování s ustupující pandemií vyšší a porostou podle něj tak i náklady na dovolenou. Mnoho leteckých společností loni podle něj kvůli krizi a zákazu cestování výrazně omezilo počet letadel v provozu. Navzdory vysoké poptávce ale zůstává značná nejistota kolem dalšího vývoje epidemie, což aerolinkám komplikuje plánování při návratu letadel do vzduchu.

    Podle mluvčí INVIA Andrey Řezníčkové se navíc ukazuje, že jsou Češi ochotni za svou dovolenou utratit více pěněz. „Průměrná cena zájezdů roste. Neznamená to ale, že by Češi nesehnali levnější zájezd. Spíše si chtějí dovolenou co nejvíce užít a pořizují si dovolenou v lepších hotelech, s lepší službou a stravou,“ podotýká. 

Tomáš Souček ( 9. května 2021 12:10 )

Tak docházejí zásoby covidu.Hurá pro něj do ciziny.

naidka ( 9. května 2021 09:30 )

Pozitivní zprávy se v současnosti nenosí.

naidka ( 9. května 2021 09:28 )

Jo, oni řeknou - bez karantény - a skutečnost může být úplně jiná. Takové "překvapení" za tu cestu nestojí, není nad klidnou a oddychovou dovolenou, která je zatím ve hvězdách.

Markéta Fourová ( 9. května 2021 08:30 )

Jedine 🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹

diskutujici ( 8. května 2021 17:46 )

Úplně si představuji, jak sedíš na zamřížovaném balkóně v karanténě

Zobrazit celou diskusi