Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do terénu vyrazilo 10 tisíc komisařů. Formuláře ke sčítání mají i stovky pošt

Autor: ČTK - 
17. dubna 2021
14:40

Dnes začalo sčítání lidu přes papírový formulář. Lidé ho získají od sčítacího komisaře nebo na většině pošt, kde byla zřízena kontaktní místa pro sčítání. Jejich pracovníci poradí s vyplněním formuláře a zodpoví případné dotazy. Mluvčí sčítání Jolana Voldánová dnes doplnila, že vyplnění a odevzdání papírového formuláře se týká jen těch, kteří se nesečetli či nesečtou on-line. I v případě převzetí formuláře se stále lidé mohou rozhodnout pro on-line sečtení, které je jednodušší, časově méně náročné a v době zvýšeného epidemického rizika i bezpečné, uvedla v tiskové zprávě.

Distribuce listinných formulářů je služba občanům, kteří se nemohou nebo nechtějí sečíst on-line. Lidé musejí vyplněný formulář v odpovědní obálce odevzdat na poště nebo vhodit do poštovní schránky do 11. května. Sčítání je povinné pro všechny obyvatele. ČR jich má zhruba 10,7 milionu, on-line se zatím sečetlo zhruba šest milionů lidí. Elektronické sčítání začalo v sobotu 27. března.

Dnes začali sčítací komisaři roznášet papírové formuláře do domácností, které se nesečetly on-line. Oznámení, kdy dorazí, začali ve středu umisťovat na domy. V daný termín se dostaví ve čtyřhodinovém intervalu. S ohledem na současnou situaci s covidem-19 budou komisaři předávat formuláře před domem. Pokud lidi nezastihnou, začne druhé kolo doručování podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa po 30. dubnu. Termín si není možné vybrat ani ho měnit. O novém čase se lidé opět dozvědí prostřednictvím oznámení ve schránkách nebo na vchodových dveřích.

Pošta vyškolila 10.000 komisařů. Knap doplnil, že úkolem komisařů není pomáhat s vyplněním či kontrolovat, zda se lidé už sečetli elektronicky. Kdo na danou adresu dorazí, se dá zjistit na adrese www.scitani.ceskaposta.cz. Komisaři budou mít průkaz se svou fotografií a logem pošty a ČSÚ. Ti, co se plánují sečíst on-line, formulář přebírat nemusí.

Formuláře si lidé mohou vyzvednout i na osmi stovkách pošt a na všech krajských správách Českého statistického úřadu. „Pro vydání formuláře je třeba sdělit adresu, kde bydlíte, a případně i číslo bytu. Na kontaktním místě sčítání lze vyzvednout listinný sčítací formulář i pro jiné osoby. I v takovém případě platí, že je třeba uvést adresu obvyklého bydliště a případně číslo bytu osoby či domácnosti, které formulář vyzvedáváte,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

On-line fáze sčítání měla původně skončit 9. dubna, ale kvůli technickým potížím na začátku sčítání se ji ČSÚ rozhodl prodloužit do 11. května, dokdy musí lidé odevzdat i papírový dotazník. První výsledky by mohli statistici zveřejnit na přelomu letošního a příštího roku.

Podle údajů k pátku ČSÚ dostal od začátku sčítání 2,9 milionu vyplněných elektronických formulářů, to je podle něj přibližně šest milionů sečtených lidí. Mluvčí sčítání Jolana Voldánová uvedla, že mezi krajskými městy jsou nejaktivnější Pardubice před Jihlavou. Naopak mezi malých obcemi s několika desítkami bytů jsou na tom nejlépe Říčky v Orlických horách, Vísky na Plzeňsku a Podhradí nad Dyjí na Znojemsku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 18. dubna 2021 04:34 )

To u nás se tedy flákají.

Zobrazit celou diskusi