Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragická smrt Petra Kellnera (†56) ve vrtulníku: Kdo po pádu žil? Šetří úřady. Pomoc až po 6 hodinách

Aktualizováno -
1. dubna 2021
09:08
Autor: ČTK, shp - 
31. března 2021
22:01

Střípek po střípku skládají vyšetřovatelé okolnosti tragické havárie vrtulníku, během níž přišel na Aljašce o život Petr Kellner (†56), hlava skupiny PPF a s majetkem 293 miliard Kč nejbohatší Čech. Úřady zjišťují, zda bezprostředně po nehodě nebylo naživu více osob. Hlášení o pádu vrtulníku totiž přišlo s dvouhodinovým zpožděním a z šesti lidí na palubě se podařilo zachránit jen snowboardistu Davida Horvátha.

Dvě hodiny uběhly mezi okamžikem, kdy helikoptéra s Petrem Kellnerem a dalšími pěti lidmi na palubě přestala v sobotu na Aljašce vysílat satelitní trasovací signál, a upozorněním záchranářů na nezvěstný stroj. Vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) se nyní soustředí na to, proč se tak stalo.

Tělo pilota leželo před vrakem

Záchranný tým našel jediného přeživšího pasažéra – snowboardistu Davida Horvátha ve vraku helikoptéry. Stejně tak se uvnitř stroje nacházela těla čtyř mrtvých cestujících, uvedl portál adn.com.

„Tělo pilota Zacharyho Russela leželo mimo stroj,“ řekl Keenan Zerkel, ředitel Aljašského záchranného koordinačního centra. Úřady ale neřekly, zda zemřel až poté, co se sám dostal z vraku, či zda z něj jeho tělo vypadlo během toho, když helikoptéra po nárazu klouzala zhruba 250 metrů po prudkém srázu.

Klíčové bude svědectví přeživšího Horvátha. Ten byl s omrzlinami a vážnými zraněními převezen do lékařského střediska Providence. „Nebudeme vědět nic konkrétního do doby, než budeme mluvit s ním (Horváthem) a lékařem,“ řekl Clint Johnson, šéf aljašské pobočky NTSB.

Po vrtulníku pátrali až po dvou hodinách

Kromě samotné havárie se vyšetřovatelé zabývají okolnostmi, které nastaly ihned po ní: Proč od posledního signálu vyslaného vrtulníkem trvalo dvě hodiny, než se rozjely pátrací akce? Mohl alespoň zpočátku na palubě vrtulníku přežít někdo další? Byl vrtulník v dobrém technickém stavu? Jaké zkušenosti měl samotný pilot Zachary Russel?

„Jde o standardní postup. Nemusí to nutně znamenat, že by někdo udělal něco špatně,“ řekl Johnson. Vrak vrtulníku zůstává nadále v horách a jeho vyzvednutí komplikuje špatné počasí a členitý terén. Johnson také varoval veřejnost před unáhlenými závěry. „Nechte nás zjistit detaily. Zatím jsme odhalili jenom zlomek,“ dodal. Provozovatel letů, společnost Soloy Helicopters, tento týden nezodpověděla žádné dotazy.

Záhadná cesta helikoptéry

Podle mluvčího se společnost nebude vyjadřovat do doby, než bude ukončeno vyšetřování. Dosud není známo, jaké bezpečnostní protokoly Soloy Helicopters a resort Tordrillo Mountain Lodge, který výlet zprostředkoval, používají. Helikoptéra odletěla podle Johnsona z letiště ve Wassile v sobotu 14:30. Pasažéry nabrala na místě Wassilského jezera a odletěla směrem k horám kolem 15:45. Zatím není jasné, proč nebyla skupina naložena přímo v resortu.

Právě v něm byli Kellner a další oběť, Benjamin Larochaix (†50) častými hosty. Poslední signál ze satelitního sledovacího systému přišel v 18:35. Soloy to však nahlásili až kolem 20:30. Firma poskytla Johnsonovi údaje o místu posledního vyslání signálu. Poskytnuté informace naznačují, že nikdo nevěděl, že se stalo něco zlého. „Jediné, co vím, je, že si všimli, že má zpoždění," řekl také vyšetřovatel a odmítl spekulovat o tom, zda po havárii přežil někdo další kromě Horvátha. Tým záchranářů se ale dostal na místo nehody až po asi šesti hodinách od doby, kdy helikoptéra přestala vysílat signál. 

Přežil někdo další?

Budeme to zkoumat. Do té doby, než budeme skutečně mluvit s přeživším a s ohledávajícím lékařem, prostě nevíme,“ vysvětlil Johnson.

Při sobotním neštěstí zemřelo po havárii pět z šesti lidí na palubě vrtulníku. Mezi zemřelými je kromě nejbohatšího Čecha Petra Kellnera i padesátiletý Benjamin Larochaix, 52letý Gregory Harms z Colorada a dva muži z Aljašky - 38letý Sean McManamy a 33letý pilot Zachary Russell.

Profesionální snowboardista Travis Rice popsal Harmse a McManamyho jako „dva nejlepší průvodce, které znám.“ Kellnera popsal jako zapáleného snowboardistu, který se rád bavil o své rodině. „Prosím, pošlete veškerou lásku jejich rodinám a přátelům, kteří musejí být nyní zničeni. Prosím, pošlete také ozdravnou energii mému kamarádovi Davidu Horváthovi, který se zotavuje z této děsivé havárie,“ uvedl na sociální síti.

Trosky odhalí pravdu o havárii?

Úklid trosek po havárii má zajistit letecká společnost, podle agentury AP to uvedl zástupce amerického federálního úřadu, který vyšetřuje příčiny nehody. Vyšetřovatelé doufají, že se úklidovou operaci podaří provést do konce týdne. 

Vrtulník provozovala skupina Soloy Helicopters a podle Clinta Johsnona z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) je za úklid trosek zodpovědná pojišťovací společnost letecké firmy. Očekává se, že vrak bude následně předán do rukou vyšetřovatelů.

To by mohlo umožnit prozkoumání záznamových zařízení vrtulníku, která mohou poodhalit odpovědi na nezodpovězené otázky kolem okolností havárie. Tým NTSB se mimo jiné snaží zjistit, proč byli záchranáři upozorněni na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co vrtulník Soloy Helicopters přestal vysílat satelitní trasovací signál. Také zjišťují, za jakého počasí se nehoda stala, jaké zkušenosti měl pilot a v jakém stavu byl vrtulník.

Video se připravuje ...
Další videa