Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obleva se nekonala: Ledová krása ve Víru byla v obležení lezců

Autor: mat - 
22. února 2021
09:15

Milovníci šplhání po ledové stěně ve Víru na Žďársku se po dvou teplých zimách v uplynulých týdnech dočkali. V rezervačním systému bylo doslova narváno. Avizovaná obleva o uplynulém víkendu nepřišla, teplota kolem nuly zaručila parádní relax.

„Vyšlo to ideálně, návštěvníci si užili denní i večerní bloky lezení,“ svěřil se Slávek Matuška, předseda spolku Ledová stěna Vír. Příchozí dostali kompletní výstroj od přilby přes cepín, úvazky a stoupací železa, po zaškolení mohli vzhůru po sedmi cestičkách.

Kvůli koronaviru platila striktní omezení, lezlo se ve dvou, v rouškách, s respirátory či šátky. Jediné věci organizátoři litovali, totiž zrušení tradiční soutěže Vírský cepín.

„Jde o celodenní lezeckou show s efektním večerním finále. Loni bylo proti počasí, letos pandemie. Jednali jsme s úřady, jenže jejich reakce přišly pozdě. Měli jsme dvě možnosti, uspořádat nelegální akci, nebo nepořádat nic. Druhá možnost zvítězila,“ povzdechl si Matuška.

Fenomén ve Víru

Ledová stěna je uměle vytvořený ledopád, který je cvičným terénem Českého horolezeckého svazu, trénují na něm i hasiči. Nachází se v obci Vír na Českomoravské vrchovině v hlubokém údolí řeky Svratky. Její součástí jsou Velká (45 metrů) a Malá věž (35 metrů).

VIDEO: Češi vyrazili do hor.

Video  Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté.  - Blesk - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi