Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk Podcast: Konec ohňostrojů v Česku? Odborníci diskutovali o oslavách Nového roku

Autor: jim - 
1. ledna 2021
06:30

Česká republika zažila ze čtvrtka na pátek možná nejsmutnější silvestrovské oslavy za posledních 30 let. V roce 2019 však byla situace úplně jiná, lidé tehdy bez omezení slavili a mohli se kochat světelnými show pořádané obcemi. Magistráty Prahy a Brna před dvěma roky také nově přistoupily k videomappingu. Poslechněte si v novém pořadu Blesk Podcast názory ředitele Signal Festivalu Martina Pošty a zakladatele firmy Makalu Fireworks Martina Petera, jestli ohňostroje nahradí videomapping nebo jak na ně dopadla koronavirová krize.

Ke kulatému stolu usedl dlouholetý ředitel Signal Festivalu, který do Prahy dováží umělce, vizionáře a technické mágy z celého světa, aby v ulicích Prahy nebo v nepříliš známých objektech uhranuly diváky nejen světelnou show. Druhý pozvaný host Martin Peter, zakladatel firmy Makalu Fireworks a člen spolku Novoroční ohňostroj pro Prahu, vytvořil pro hlavní město poslední čtyři oficiální pyrotechnické oslavy Nového roku. V roce 2020, když se pražský magistrát rozhodl pro formu videomappingu, tak za přispění MČ Prahy 2 a veřejnosti odpálil nad parkem Folimanka ohňostroj jako poctu Karlu Gottovi.

Proč by podle nich měly být zachovány ohňostroje, jak hodnotí zákaz zábavní pyrotechniky v centru Brna a Prahy a jak na ně dopadla pandemie koronaviru sledujte nebo poslouchejte zde:

Video Blesk Podcast - ohňostroje na Nový rok - Jiří Marek
Video se připravuje ...

AHel ( 2. ledna 2021 00:25 )

Je to krásná tradice ohňostroj, snad nám ti ptáci 1x za rok odpustí. Je to nádhera se na to dívat, připadám si na chvíli v jiném světě, prostě říši snů, nám už v Praze budou zakazovat úplně všechno. Pokud vím, tak na Letenské pláni nikdy nebyly žádné výtržnosti, bydlím v Korunovační ul. Ten zmatek s auty lze také jednou za rok vydržet. Daleko horší jsou bezpečnostní opatření při fotbale...těch antonů, policajtů, obrněnců, policajtů na koních...vrtulník ve vzduchu...to jsou manévry. Jsem po udržení dlouholeté, krásné, pohádkové a radostné události 1x za rok....že nikomu nevadí pořádání ohňostrojů na různých ambasádách, to nikdo ani nešpitne...já jsem pro to, aby se v celé Praze nikde nesmělo kouřit, ať si každý hulí a ničí svoje zdraví doma...to by byl záslužný čin a to by se vylepšilo i zdraví lidí a i těch zvířat....to je ale politicky nepopulární, tak se hodí alespoň zrušit ohnóstroj kvůli ptákům....ztrácíme smysl pro rovnováhu a zdravý selský rozum. 2/3 lidí v Praze žijí v každodenním hluku z aut a vlaků včetně letadel, z hospod, které mají protizákonně déle otevřeno a vožralové s cigárou řvou jak zvířata, v předimenzovaném osvětlení ulic a jeho škodlivosti nikdo ani nevzdechne, jako by zdraví lidí nemělo být na prvním místě...ale kvůli jednorázovému 10 minutovému plašení ptactva na Letné by se poprali...no nejsme už *** bez mozku a kritického myšlení...?

MAMKA2316 ( 1. ledna 2021 12:03 )

CO KDYBY SE TĚCH 80 % procent lidi kterým to nevadí rozhodlo že těch par hňupu co se nám snaží rozkazovat poslali do oceláren nebo do dolu ???? Možná by potřebovali poznat jiný život

elopapx ( 1. ledna 2021 10:26 )

Jsem taky proti tomto nesmyslu !
Chudáci zvířata. Lidstvo by si konečně mělo uvědomit , že je také jen součástí přírody. Nejsme nic nad ... To si jen hloupé , velkopansky a sobecký myslíme
Dojedeme na to .

bre-burda ( 1. ledna 2021 10:26 )

Pan "novinář" se nám tu snaží vnucovat názor, že když nikdo nedělal bordel na ulicích, jednalo se o smutné oslavy. Asi jeden z těch, co si bez rozbíjení a ničení už veselost nedovede představit.

Tara-Tara ( 1. ledna 2021 09:46 )

jsem pro zruseni, nebo tvrdou redukci toho bouchani...k nicemu...vzdycky si tak rikam, jak hodne lidi beduje, ze nema prachy, ale pak si zabouchat k nicemu ...na to penizky jsou, ze

Zobrazit celou diskusi