Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vichr připravil tisíce Čechů o elektřinu, Sněžku bičoval orkán. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
6. prosince 2020
18:55
Autor: ula, kal, ČTK - 
5. prosince 2020
05:40

Silný vítr, který měl na Sněžce sílu orkánu, v neděli opět zaměstnal hasiče, kteří vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Napilno měli také energetici. Bez proudu bylo ráno zhruba 1300 domácností v Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině, jimž dodává elektřinu firma E.ON. Odpoledne se ocitlo nově bez proudu zhruba 700 domácností na jihu Čech. Společnost ČEZ Distribuce kolem 14:00 evidovala 12 000 míst bez elektřiny, problémy byly hlavně ve středních Čechách a také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Kvůli větru stála lanovky na Ještěd i na Sněžku. Řádění silného větru jsme sledujeme na Blesk Zprávách online.

  • Jak je na tom počasí v Česku? Radar Blesku můžete sledovat zde.
  • V neděli ráno nešla elektřina asi 600 domácnostem v jižních Čechách u Stráže nad Nežárkou a kolem Horní Cerekve a Dolní Radouně, dále 229 odběratelům na Vysočině v Opatově na Třebíčsku a ve Zlínském kraji 450 domácnostem v okolí obcí Lopeník a Ludkovice. Odpoledne bylo v jižních Čechách bez proudu 700 domácností v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde rovněž dodává elektřinu firma E.ON. Energetici dodávky obnovili před 16:00

  • ČEZ Distribuce zaznamenala problémy kvůli silnému větru ve 14:00, především na Benešovsku a Kutnohorsku ve středních Čechách. Evidovala 20 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny se ocitlo 12 000 domácností. Technici proto opět vyrazili do terénu. Do 16:00 bylo stále bez proudu téměř 6000 míst. Energetici evidovali 16 poruch na vedení vysokého napětí hlavně ve středních Čechách na Benešovsku a Mělnicku a dále jednotlivé poruchy v Pardubickém kraji na Chrudimsku a v Královéhradeckém na Trutnovsku.
  • Větrné počasí stejně jako po celou sobotu ani dnes nedovolilo provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. 

Silný vítr v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
18:55
6. 12. 2020

Děkujeme za pozornost našemu větrnému online zpravodajství a přejeme klidný zbytek nedělního večera pokud možno bez vichru. Pokud by se situace s počasím zhoršila, samozřejmě vás o tom na Blesk Zprávách budeme informovat.

18:36
6. 12. 2020

Silný vítr stejně jako po celou sobotu ani v neděli nedovolil provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na horní stanici podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána přesahovala v nárazech i 100 kilometrů v hodině. Přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině. „Snad začneme jezdit v pondělí,“ řekl ČTK Štěpán. V pondělí se lanovka spouští až od 14:00.

Pro okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou platí až do pondělí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), upozorňuje na velmi silný vítr. Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ČTK řekla, že v kraji nejvíce foukalo ve Frýdlantském výběžku. Na stanici v Hejnicích rychlost větru přesáhla 98 kilometrů v hodině a ve Frýdlantu to bylo přes 77 kilometrů v hodině. Odpoledne byly silnější poryvy i na druhé straně Jizerských horách, na stanici v Desné naměřili meteorologové skoro 80 kilometrů v hodině.

Pro hasiče byl dnešní den klidnější než sobota, kdy měli kolem 50 výjezdů spojených se silným větrem. Za noc a dnešek jich bylo kolem 35. „Nejvíce událostí bylo na Frýdlantsku,“ řekla ČTK zastupující krajská mluvčí hasičů Eva Klímová. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a pomáhali zajistit i uvolněné střechy. „Například z bývalé textilky v Jindřichovicích pod Smrkem,“ dodala. Kvůli spadlému stromu část dopoledne nejezdily vlaky na regionální trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem.

Hasiči k ránu likvidovali i požár stodoly spojené s obytnou částí zemědělské usedlosti v Českém Dubu - Libíči. Nikomu se nic nestalo. „Řešilo se i náhradní ubytování se starostou obce. Rodina ale řekla, že je schopna si ho zajistit sama,“ uvedla Klímová. Požár se přes střechu šířil ze stodoly i do obytné části. „Tu se podařilo uchránit, zasažené jsou jen střecha a krovy v obytné části,“ dodala Klímová. Příčina se vyšetřuje, škoda je za dva miliony korun, stejně jako uchráněné hodnoty.

Lanovku na Ještěd zastavil silný vítr
18:20
6. 12. 2020

Obnovení dodávek zákazníků ČEZ společnost předpokládá během večera, informovala mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Kolem 14:00 začalo podle Holingerové opět silně foukat, především na Benešovsku a Kutnohorsku. ČEZ Distribuce zaznamenala 20 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny se ocitlo 12.000 domácností. Technici proto opět vyrazili do terénu.

Do 16:00 bylo stále bez proudu téměř 6000 odběrných míst. Společnost evidovala 16 poruch na vedení vysokého napětí hlavně ve středních Čechách na Benešovsku a Mělnicku a dále jednotlivé poruchy v Pardubickém kraji na Chrudimsku a v Královéhradeckém na Trutnovsku.

„Nejčastější příčinou jsou pády stromů a větví do vedení, kdy dochází k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů, poškození konzolí i podpěrných bodů vedení. V případě nahlášení poruch je k dispozici bezplatná linka 800 850 860 nebo web www.bezstavy.cz,“ dodala mluvčí.

Kvůli následkům silného větru bylo dnes v jižních Čechách odpoledne bez proudu zhruba 700 domácností v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde dodává elektřinu firma E.ON. Energetici dodávky před 16:00 obnovili. Ráno bylo bez elektřiny 1300 míst, v Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině.

17:42
6. 12. 2020
!

Kvůli silnému větru evidoval odpoledne ČEZ 12 000 domácností bez elektřiny, hlavně na Benešovsku a Kutnohorsku. Okolo 16:00 bylo bez proudu 6000 míst.

16:31
6. 12. 2020

Ráno nešla elektřina asi 600 domácnostem v jižních Čechách u Stráže nad Nežárkou a kolem Horní Cerekve a Dolní Radouně, dále 229 odběratelům na Vysočině v Opatově na Třebíčsku a ve Zlínském kraji 450 domácnostem v okolí obcí Lopeník a Ludkovice. Všude již energetici dodávky elektřiny obnovili.

16:10
6. 12. 2020
!

-Hasiči na Vysočině vyjížděli za neděli k 15:00 k popadaným stromům kvůli větru víc než třicetkrát. V Chotěboři na Havlíčkobrodsku museli zajistit i utrženou střechu městského úřadu. Nikdo nebyl zraněn.

V první části neděle byla uzavřena silnice z Žirovnice na Pelhřimovsku směrem na Stojčín. Na vozovce bylo několik stromů. Od 14:00 už je ale průjezdná, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Některé silnice byly kvůli popadaným stromům neprůjezdné i v sobotu.

V první části neděle bylo na Vysočině kvůli následkům větru bez proudu 229 míst v Opatově na Třebíčsku. Poruchu energetici již odstranili. ČTK to řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák. V sobotu bylo na Vysočině do odpoledne zhruba 1200 domácností bez proudu.

V Chotěboři zasahovali dopoledne hasiči s plošinou u střechy městského úřadu. „Zrovna děláme rekonstrukci střechy na městském úřadu. Jsou to velké plechové desky. Dvě desky se bohužel uvolnily, protože řemeslníci to neměli zabezpečené. Ale firma přijela a zabezpečila to. Desky nikam do prostoru neulétly, byla to jen technická závada,“ řekl starosta Chotěboře Tomáš Škaryd (ČSSD).

Hasiči v kraji zasahují průměrně za den pětadvacetkrát. Poslední dva dny mají zásahů až čtyřnásobek, většinu kvůli následkům větru. Nejvíc na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

15:08
6. 12. 2020

Kvůli větru je na jihu Čech nově bez proudu 700 domácností. Ráno jich bylo 1300. Ve Zlínském kraji a na Vysočině energetici poruchy opravili.

14:37
6. 12. 2020

„Nejsilnější poryvy větru na Sněžce byly letos naměřeny při orkánu Sabine 10. 2. a to 184 km/h a pří orkánu Yulia 24.2., kdy na polské straně naměřili 223 km/h,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová pro Blesk Zprávy.

„Po pondělním zeslabení větru bude celý příští pracovní týden foukat zpočátku mírný vítr o rychlosti do 20 km/h, od čtvrtka jen slabý vítr o rychlosti do 15 km/h. Během nedělního odpoledne vítr zesiluje ve Středočeském kraji, v Praze, na Ústecku a v Jihočeském kraji. Jeho rychlost v nárazech se pohybuje až na 65 km/h. Slábne na vrcholcích Jeseníků a Beskyd, kde se jeho nárazy pohybují pod 100 km/h,“ doplnila Honsová.

14:25
6. 12. 2020

Podle regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové byla v neděli situace v Pardubickém kraji příznivější. Společnost ČEZ k dnešním 13:00 v kraji evidovala pouze jednu poruchu na vedení vysokého napětí, a to na Orlickoústecku. Bez proudu byly podle ní v celých východních Čechách, tedy i v sousedním Královéhradeckém kraji, asi dvě desítky domácností.

Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020)
14:12
6. 12. 2020

Společnost ČEZ k dnešním 13:00 v Královéhradeckém kraji evidovala pouze jednu poruchu na vedení vysokého napětí, a to na Jičínsku. Bez proudu byly dopoledne v celých východních Čechách, tedy i v sousedním Pardubickém kraji, asi dvě desítky domácností, což je v porovnání se sobotou výrazně méně. „Sobotní poruchy se podařilo opravit ještě včera. Nyní zase bohužel začíná foukat. Na těch dnešních pracujeme,“ uvedla dnes odpoledne regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

12:42
6. 12. 2020

Horská služba dnes vydala pro Krkonoše úpozornění před silným větrem, zvláště pak na hřebenech hor může dosahovat v nárazech rychlosti přes 108 km/h. „Hřebenové túry v Krkonoších za současného stavu nedoporučujeme. Upozornění platí pro celé hory, na hřebenech je riziko největší,“ řekl v neděli Radoslav Groch z Horské služby Krkonoše

12:35
6. 12. 2020

Kvůli následkům silného větru je v ČR bez proudu zhruba 650 domácností, jimž dodává elektřinu firma E.ON. Aktuálně v jižních Čechách a ve Zlínském kraji. Ráno to bylo 1300 míst, z nich na Vysočině energetici dodávky již obnovili. Energetici od rána poruchy opravují. ČTK to řekl sdělil mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Na Vysočině, v Opatově na Třebíčsku, jde proud již všem odběratelům. Ve Zlínském kraji je stále bez elektřiny asi 450 domácností v okolí obcí Lopeník a Ludkovice. „Práce na opravách ale už finišují a brzy by se měly dodávky obnovit,“ sdělil mluvčí.

12:20
6. 12. 2020

„Sněžku bičuje orkán – síla větru se v dopoledních hodinách pohybuje na 155 km/h, v ranních hodinách tam byly nárazy větru až o rychlosti 162 km/h,“ uvedl pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„Také na vrcholcích Jeseníků a Beskyd vítr během soboty a noci na neděli dosahoval rychlosti přes 100 km/h, v dopoledních hodinách na Šeráku vítr dosahuje v nárazech rychlosti 105 km/h, na Lysé hoře přechodně zeslábl na 70 km/h,“ dodala meteoroložka.

Čerstvý až silný vítr způsobuje podle Honsové „obrovský tlakový gradient nad starým kontinentem – na západě Evropy je hluboká tlaková níže, nad Evropou severovýchodní mohutná tlaková výše“. Ten se začne stírat až během pondělí a vítr začne výrazně slábnout během pondělního poledne.

„Zatímco v sobotu foukal čerstvý až silný vítr zejména ve východní polovině území, během neděle zesiluje i na zbytku území – také v Krušných horách se poryvy větru zastaví až na 110 km/h. V nižších nadmořských výškách s výjimkou jihozápadu území se rychlost větru bude i nadále v nárazech pohybovat mezi 50 až 80 km/h,“ uvedla Honsová.

Česka zažívá i velké teplotní rozdíly a velmi vysoké teploty – v soboru bylo v Karlových Varech v maximech 4,5 °C, v Ostravě 13,9 °C. Dnes na východě území naměříme teploty ještě vyšší  - v Ostravě bylo v 11 hod 14,9 °C.

11:38
6. 12. 2020

Hasiči na Frýdlantsku mají i dnes plné ruce práce s likvidováním škod vzniklých při poryvech silného větru. Uvedli to na svém twitteru.

11:15
6. 12. 2020

Na Vysočině je bez elektřiny 229 míst v Opatově na Třebíčsku, ve Zlínském kraji 450 domácností v obcích Lopeník a Ludkovice. V sobotu bylo kvůli silnému větru v Česku ráno skoro 30 000 domácností bez elektřiny, nejvíc poruch způsobily pády stromů na dráty vedení ve východních Čechách.

10:40
6. 12. 2020

Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že distribuční soustava byla ráno v běžném provozním stavu. „Objevují se jednotlivé poruchy v regionech, kde foukalo. Tedy pravděpodobně může na vedení dopadnout nalomený strom či větev. Nicméně jde zpravidla jen o desítky domácností nebo jednotlivé domy,“ uvedla Holingerová. Dopoledne se podle ní například odstraňovala porucha v sousedním Ústeckém kraji. Ve Vejprtech na Chomutovsku byly bez elektřiny desítky domácností.

10:12
6. 12. 2020

Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli silnému větru. Za víkend zatím evidují 55 zásahů, zasahovali hlavně na na jihovýchodě kraje, řekla dopoledne mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová.

„Od vydané výstrahy máme hlášeno asi 55 událostí, jsou to popadané stromy přes pozemní komunikace. Nejzasaženějšími oblastmi jsou Kutnohorsko a Benešovsko,“ uvedla Fliegerová. V ostatních okresech byla podle ní situace klidná.

10:10
6. 12. 2020
!

Kvůli silnému větru je v ČR bez proudu zhruba 1300 domácností, jimž dodává elektřinu E.ON. Nejvíc, 600, v Jihočeském kraji, další na Vysočině a Zlínsku.

10:05
6. 12. 2020

Hasiči v Pardubickém kraji od sobotního večera do dnešních 9:00 vyjížděli k více než 20 událostem, většina souvisela se silným větrem. Nejčastěji šlo o spadlé stromy, poškozené střechy, utržené okapy, ale i billboardy, uvedli dopoledne zástupci krajských hasičů. Silný vítr komplikuje život v Pardubickém kraji od pátečního večera, jen mezi sobotními 8:00 až 15:00 hasiči zasahovali u zhruba 90 událostí souvisejících se silným větrem.

„Silný vítr stále sužuje Pardubický kraj. V sobotu odpoledne vítr mírně polevil, k večeru ale opět začal nabírat na síle,“ uvedla dnes dopoledne mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Například pardubičtí hasiči museli odstranit z obchodního centra vlajku, která se utrhla i s konstrukcí, kterou byla přidělána k objektu.

„Večer jsme zasahovali u nehody osobního auta, které skončilo ve stromě v Kunčí na Chrudimsku. Vozidlo zůstalo zaklíněné doslova ve větvích stromu. Uvnitř zůstaly dvě osoby, které jsme vyprostili. Jedna byla převezena do nemocnice zdravotnickou záchrannou službou,“ uvedli zástupci krajských hasičů.

Popadané stromy a větve o víkendu v Pardubickém kraji také komplikovaly dopravu. Podle ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic byla kvůli polomům neprůjezdná například silnice třetí třídy Vortová-Herálec na Chrudimsku. Silný vítr v Pardubickém kraji také na několika místech poškodil vedení vysokého napětí, tisíce domácností byly bez proudu. Energetici postupně závady odstraňovali.

Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odstraňovali následky silného větru (6. 12. 2020)
9:09
6. 12. 2020

Královéhradeckém kraji silný vítr lámal stromy a místy komplikoval dopravu. Hasiči od soboty do dnešních 8:00 zasahovali u 65 událostí, z toho asi 45 výjezdů souviselo s větrem. Nejvíce případů, zhruba 35, bylo na Rychnovsku. ČTK to dnes řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. V sobotu byly také v kraji tisíce domácností kvůli poruchám na elektrickém vedení bez proudu, energetici postupně závady odstranili.

„Dnes máme zatím asi jen tři události, většinou jde o popadané stromy na silnice, které museli profesionální a dobrovolní hasiči odklízet,“ uvedla dnes ráno pro ČTK Götzová.

V Královéhradeckém kraji má být dnes oblačno až polojasno, místy až zataženo, teploty do 12 stupňů Celsia, na horách do osmi stupňů nad nulou. Vítr může dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h, v Krkonoších až 125 km/h.

8:52
6. 12. 2020

Silný vítr stejně jako po celou sobotu ani v neděli nedovoluje provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na horní stanici lanovky byla ráno podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána mezi 90 až 93 kilometry v hodině. Přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině. „Vypadá to, že ani dnes celý den nebudeme jezdit,“ řekl ČTK Štěpán.

Pro okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou platí až do pondělí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), upozorňuje na velmi silný vítr. Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řekla, že v noci byl v kraji nejsilnější vítr ve Frýdlantském výběžku. Na stanici v Hejnicích rychlost větru přesáhla 98 kilometrů v hodině a ve Frýdlantu to bylo přes 77 kilometrů v hodině. „Pak už to byly stanice na horách, Kořenov, Harrachov, Desná. To bylo kolem 15 metrů za sekundu (54 km/h),“ dodala.

Pro hasiče byla dnešní noc klidnější než páteční, kdy měli zhruba 20 výjezdů ke spadlým stromům. „Dnešní noci jsme měli asi desítku výjezdů, z toho šest bylo ke spadlým stromům přes komunikaci,“ řekla dnes ČTK zastupující krajská mluvčí hasičů Eva Klímová. Podle ní jim ale lidé některé události teprve hlásí, jak se probouzejí.

8:44
6. 12. 2020

Kabinovou lanovku na Sněžku v neděli zastavil silný vítr, ráno nejel ani jeden ze dvou úseků. Horní úsek z Růžové hory na Sněžku stál kvůli větru také v sobotu, kdy se lanovka po pravidelné podzimní odstávce opět dostala do denního provozu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, vyplynulo z údajů zveřejněných na webu. Silný vítr hrozí celý den, podle meteorologů může v Krkonoších v nárazech dosahovat rychlosti až 125 km/h, tedy síly orkánu.

„Dnes fouká v nárazech kolem 180 km/h a vzhledem k předpovědi máme zavřeno,“ napsal po 8:00 ČTK ve zprávě SMS správce České poštovny na Sněžce Dalibor Blaha.

Údaje o rychlosti větru na Sněžce se mohou lišit podle toho, kde se měří. Například polská horská služba dnes stejně jako v sobotu uváděla rychlost větru kolem 90 km/h. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru v sobotu uvedl, že do 13:00 byl na Sněžce zaznamenám náraz větru o síle 166 km/h.

8:17
6. 12. 2020
!

Hasiči na Vysočině měli k nedělní sedmé ráno 67 zásahů za posledních 24 hodin, z toho byla většina kvůli větru, kdy odklízeli popadané stromy. Nejčastěji vyjížděli v okresech Pelhřimov a Havlíčkův Brod. Vyplývá to z přehledu jejich zásahů. Průměrně zasahují hasiči v kraji za den pětadvacetkrát. Na Vysočině bylo v sobotu do odpoledne zhruba 1200 domácností bez proudu.

Na více než 20 místech zasahovali hasiči jak na Pelhřimovsku, tak na Havlíčkobrodsku. Proti tomu na Jihlavsku odklízeli následky větru jen na čtyřech místech. „V Krucemburku v sobotu dopoledne upevňovaly dvě jednotky hasičů uvolněnou střešní krytinu na domě v ulici Mikuláše Střely. Upevňovat uvolněné plechy museli hasiči také po poledni na garáži v ulici Květinová ve Ždírci nad Doubravou,“ řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Vítr na Vysočině poškodil v sobotu vedení a izolátory. E.ON poruchy do odpoledne odstranil, řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák. V kraji byly v sobotu kvůli popadaným stromům neprůjezdné i některé silnice.

8:00
6. 12. 2020

Vítejte zpět o zpravodajství o silném větru v Česku. V noci na neděli opět silně foukalo a hasiči měli plné ruce práce.

14:00
5. 12. 2020

Děkujeme za pozornost našemu větrnému zpravodajství. Přihlásíme se s ním opět, až vítr v Česku zesílí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi