Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Špatná strava zpomaluje růst dětí: Mezi státy jsou rozdíly, pandemie problém ještě prohloubí

Autor: ula - 
8. listopadu 2020
15:56

Mladí lidé, kteří se nestravují zdravě, mohou být až o 20 centimetrů menší než jejich vrstevníci. S tímto zjištěním přišla britská studie, která zkoumala výšku teenagerů po celém světě. Studie uvádí, že nejmenší byli mladí lidé v jižní a jihovýchodní Asii nebo východní Africe, zatímco stejně staří lidé jsou vyšší např. v severozápadní a střední Evropě. Problém je palčivější právě v době pandemie, kdy jsou školní jídelny zavřené a některé sociálně slabší rodiny nejsou schopné zajistit dětem pravidelnou a vyváženou stravu. Zprávu přinesl portál Sky News.

Výzkum britské Imperial College v Londýně vychází z údajů od 65 milionů dětí ve věku od 5 do 19 let ze 193 zemí světa.

Devatenáctileté dívky v Bangladéši a Guatemale mají průměrně stejnou výšku jako jedenáctileté dívky v Nizozemí - v zemi s nejvyššími chlapci a dívkami, uvádí např. studie. Nejmenší jsou lidé v jižní a jihovýchodní Asii, Latinské Americe a východní Africe, zatímco nejvyšší v severozápadní a střední Evropě.

Průměrná výška devatenáctiletých chlapců ve východním Timoru a Laosu - zemích s nejmenšími chlapci na světě - je stejná jako průměrná výška třináctiletých chlapců v Nizozemí.

Nejvyšší jsou lidé v Černé Hoře, nejmenší v Guatemale

Nejvyšší devatenáctiletí jsou např. v Černé Hoře (chlapci 183,3 cm; dívky 170 cm), Dánsku (chlapci 181,9 cm; dívky 169,5 cm) a na Islandu (chlapci 182,1 cm; dívky 168,9 cm).

Např. stejně staří chlapci na Papui-Nové Guineji měřili 163,1 cm a dívky 156,9 cm. V Guatemale měří chlapci průměrně 164,4 cm a dívky 150,9 cm. V Bangladéši jsou chlapci vysocí 165,1 cm a dívky 152,4 cm.

Problémy se stravováním během pandemie

Profesor Majid Ezzati, hlavní autor studie, uvedl: „Děti v některých zemích zdravě prospívají a rostou prvních pět let, ale ve školních letech začnou zaostávat. To dokazuje, že existuje nerovnováha mezi investicemi do zlepšování výživy předškolních dětí a dospívajících ve školním věku.

Zároveň poukázal na to, že otázka zdravého stravování dětí je obzvláště důležitá během pandemie covidu-19. Školní jídelny jsou nyní zavřené a mnoho sociálně slabších rodin není schopno zajistit svým potomkům vyváženou a zdravou stravu.

Studie také zjistila, že za posledních 35 let britští teenageři v průměru vyrostli, ale ve srovnání s hodnotami v jiných evropských zemích v žebříčku poklesli. Devatenáctiletí chlapci ve Velké Británii měřili v roce 1985 v průměru 176,3 cm a byli 28. na světě. Nyní jsou vysocí průměrně 178,2 cm, ale klesli na 39. místo. 19leté ženy byly v roce 1985 průměrně 162,7 cm vysoké, řadily se tak na 42. místo na světě. Nyní mají v průměru 163,9 cm, klesly tak na 49. místo.

Video  „Může to mít fatální následky,“ psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí.  - Blesk
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 8. listopadu 2020 18:07 )

....Samoztrjmr, clovek pri narozueni dostava genetickou infotmaci a ta je zakotvena v desox­,eybo­nukl­.kyse­line­..Ov­sem mna rusust ma vliv mnoho dalsich fasktoru,,O tom ten clanek je..

frantacizek ( 8. listopadu 2020 17:07 )

tady je to podle mě hodně sporné ty závěry, pač to otočím a nikdo mi nemůže tvrdit, že se Číňanovi rodí menší děti, protože tam všichni špatně jedí. Je to hodně i o genových predispozicích..

Zobrazit celou diskusi