Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obchvat Čapího místa má po letech zelenou. Povolení „brzdila“ firma z Agrofertu

Autor: ČTK - 
30. září 2020
17:05

Stavbaři by již brzy mohli začít s budováním obchvatu Olbramovic na Benešovsku. Ministerstvo dopravy (MD) zamítlo odvolání proti vydanému stavebnímu povolení. Na stavbu je vypsána soutěž s termínem podání nabídek v listopadu, uvedl na twitteru ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) má být obchvat hotový v roce 2022.

Olbramovice trápí nadměrná doprava, přeložka frekventované silnice I/3 z Prahy na Tábor má být dlouhá 3,4 kilometru a počítá se s napojením na již postavené úseky okolo Tomic a Votic. Předpokládané náklady jsou 478,5 milionu korun, investorem je podobně jako u všech silnic první třídy ŘSD.

„Obyvatelé Olbramovic si konečně oddechnou, neboť přes jejich obec přestanou jezdit těžké kamiony, autobusy a desetitisíce aut denně. Ředitelství silnic a dálnic chce v listopadu vybrat stavební firmu, následně začne samotná stavba. Obchvat má být hotový v roce 2022,“ uvedl Havlíček.

Firma Agrofertu podala námitku

Původní stavební povolení vydané středočeským krajským úřadem loni ministerstvo dopravy zrušilo, námitky proti němu tehdy podala mimo jiné společnost Davo Corporation provozující autobazar nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo. Kraj, v jehož vedení je hnutí ANO, už dříve odmítl jakýkoli politický vliv na řízení o výstavbě obchvatu. Krajský úřad loni vydal podle ministerstva povolení k obchvatu v rozporu se zákonem, proto ho v odvolacím řízení zrušilo a věc vrátilo k novému projednání.

Nové stavební povolení krajský úřad vydal letos v únoru, proti rozhodnutí však přišlo opět jedno odvolání. Věc byla v dubnu postoupena na ministerstvo, které nyní znovu rozhodlo. „Odvolací orgán MD potvrdil rozhodnutí Odboru dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje, kterým byla povolena stavba ‚I/3 Olbramovice, přeložka‘, tzn. že SP (stavební povolení) nabude právní moci. Na stavbu zároveň probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby s termínem podání nabídek v 11/2020,“ uvedl Mátl.

Chodci v obci jsou v nebezpečí

Server Zdopravy.cz uvedl, že rozhodnutí nyní bude vyvěšeno 15 dní na úřední desce ministerstva a poté stavební povolení nabude právní moci. Jedinou možností odpůrců je podle serveru ještě žaloba k soudu.

Zejména v Olbramovicích se objevily obavy, že komplikace se stavebním povolením výstavbu o roky oddálí. To by mělo pro místní nepříjemné následky. Nyní je obec silnicí rozdělena na dvě poloviny, což zejména v dopravních špičkách vytváří nebezpečné situace pro chodce.

Vybudování přeložky I/3 mimo střed Olbramovic podle ministerstva významně ovlivní plynulost provozu, zkrátí se doba jízdy a sníží emise. Krajský úřad tvrdí, že obchvat Olbramovic je pro něj kvůli návaznosti na výstavbu dálnice D3 dlouhodobou prioritou. Řízení se v minulosti zpozdilo i kvůli úmrtí několika účastníků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi