Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do řeky Bečvy unikla neznámá látka. Uhynulo velké množství ryb

Autor: ČTK - 
20. září 2020
19:05

Do řeky Bečvy dnes unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. K události vyjížděly odpoledne desítky hasičů, kteří postavili norné stěny, odebírají také vzorky vody. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí, řekl ČTK mluvčí olomouckých krajských hasičů Radek Buryánek.

„Látka se do vody určitě dostala na území Zlínského kraje. V současné době odchytáváme uhynulé ryby a provádíme monitoring vodního toku s odběry vzorků, v rámci Olomouckého kraje je to od Hustopečí nad Bečvou až po Hranice,“ uvedl Buryánek.

Vodohospodáři podle něj několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila.

„Provedli jsme několik odběrů vzorků a základní analýzy a teď čekáme na příjezd chemické laboratoře Hasičského záchranného sboru z Frenštátu pod Radhoštěm. Ještě budeme odebírat další vzorky dále po proudu,“ řekl mluvčí.

Hasiči se látku zpočátku snažili zachytit do nainstalovaných norných stěn. „Už jsme je stáhli, protože látka je mísitelná s vodou,“ doplnil Buryánek. K řece podle něj dnes vyjížděli i zástupci České inspekce životního prostředí a oddělení životního prostředí z Hranic.

Zobrazit celou diskusi