Dílo zkázy po ničiteli nemohli ochránci přírody nechat jen tak. „Bylo nutné proděravěnou hráz opravit, obnovit a zabezpečit. To jsme po domluvě s příslušným státním orgánem ochrany přírody udělali,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

A nebylo to nic jednoduchého. V potu tváře a po prsa v kalné vodě se ochránci činili přes dvě hodiny, aby škody opravili. „Snažili jsme se to dělat po vzoru bobra. Ale pokládat klacky a propojovat je bahnem jako on, to nám dělalo trochu problémy. Nakonec se to přece jen povedlo,“ svěřil se Makoň.

Důmyslná stavba

Bobří hráz je totiž velice důmyslná stavba ve tvaru pyramidy. „To, co je vidět nad hladinou, je jen špička stavby. Většina je dole pod vodou, tam má hráz opravdu širokou základnu. Ode dna šikmo stoupá nahoru,“ popsal Makoň. Šikmá plocha bobří hráze tak udrží velký tlak vody.

Neznámý muž

Totožnost muže, který bobří dílo zničil, je zatím neznámá. Ničitele zachytila fotopast, takže je naděje, že ho někdo pozná. Ochránci přírody teď zpracovávají všechny poklady pro policii a Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP).

O dvě třetiny menší

Kvůli opakovanému zničení bobří hráze je unikátní mokřad, který bobři vybudovali na Lučním potoce v místě bývalého rybníka, o dvě třetiny menší, než byl na jaře. Místo poskytovalo útočiště chráněným živočichům, kteří se sem začali stahovat. Zvyšoval i hladinu podzemní vody v okolí. Místo se má stát přírodní rezervací pod ochranou Plzeňského kraje.

Bobr pod ochranou

Bobr evropský je silně ohrožený druh. Chráněné je zvíře samotné, i jeho sídla, například bobří hráze. Za usmrcení bobra či zásah do jeho přirozeného prostředí hrozí jednotlivci sankce 10 až 100 tisíc, firmě až dva miliony. „Loni jsme na Plzeňsku řešili čtyři případy, pokutou 30 tisíc skončil zatím jeden,“ řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Fotogalerie
20 fotografií