Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákeřná rakovina slinivky: Varovné signály se rozpoznají těžko, říká lékař

Autor: ula - 
9. září 2020
05:20

Náhlá smrt Petra Čolase (†55), ředitele ostravské Zoologické zahrady a botanického parku, šokovala širokou a odbornou veřejnost. Člověk, který celý svůj život zasvětil právě ostravské ZOO, podle informací Blesk.cz podlehl rakovině slinivky břišní. Navíc údajně měsíc poté, co se o diagnóze dozvěděl. Proč pacienti podléhají tomuto zákeřnému onemocnění tak rychle? Blesk Zprávy se ptaly přednosty chirurgické kliniky MUDr. Roberta Gürlicha z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Podle odborníka rakovina slinivky břišní (karcinom) patří mezi nejzhoubnější nádorová onemocnění. V Česku i ve světě jí podlehla řada známých osobností, např. zakladatel Apple Steve Jobs, americký herec Patrick Swayze, olympionička Věra Čáslavská, herec Vladimír Dlouhý, operní zpěvák Luciano Pavarotti nebo bývalý ministr kultury Pavel Dostál.

V posledních letech se z hlediska úmrtnosti řadil na 4. místo, po nádoru plic, kolorektálním karcinomu a nádoru prsu. Jednotná příčina vzniku tohoto nádoru není. Rodinný výskyt je v současné době pozorován jen u 10 % pacientů. Více než ženy postihuje spíše muže než ženy.

„V současné době pozorujeme v Česku incidenci přibližně 20 nových případů na sto tisíc obyvatel. Nejčastěji se adenokarcinom slinivky břišní vyskytuje kolem 70. roku života. Dle statistik Národního onkologického registru v rámci České republiky mírně vyšší výskyt pozorujeme v kraji plzeňském a královehradeckém,“ doplňuje přednosta chirurgické kliniky FNKV Robert Gürlich.  

Varovné signály se těžko rozpoznají

Podle lékaře je hlavním důvodem úmrtí ve většině případů pozdní diagnóza. „Nádory slinivky bují rychle, jsou agresivní a vytvářejí poměrně brzy další ložiska, tzv. metastázy. Hlavní příčinu neuspokojivých výsledků léčby je

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.