Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi v Tunisku: Zdolali i bouři na moři. Země láká na levné vodní sporty

Aktualizováno -
18. srpna 2020
18:03
Autor: Nikola Forejtová - 
18. srpna 2020
05:30

Češi se v půlce srpna konečně dostali do Tuniska. S turisty vyrazila i česká delegace novinářů, která se zúčastnila programu s tuniským ministrem cestovního ruchu a řemeslné výroby. Češi v Tunisku zažili i dramatickou bouři na moři, příběh měl však šťastný konec. Africká země přitom nabízí dovolenkářům právě rozmanitý počet vodních sportů - kupříkladu pirátskou plavbu na moři, kterou pořídíte zhruba za 560 korun, plavbu na Katamaránua za v přepočtu 700 korun anebo půjčení vodního skůtru je za 480 korun, což je oproti ostatním destinacím pod cenou. Je ale rozumné si ohlídat rozmary počasí. 

Do Tuniska vyrazila česká delegace, aby poznala krásy této severoafrické země, ale také zjistila škody, které způsobila zdejšímu turismu epidemie koronaviru. Na programu bylo i setkání s tamním ministrem cestovního ruchu a řemeslné výroby Mohamedem Ali Toumi a českým velvyslancem Janem Vyčítalem.

Novináři se vydali s členem tuniské vlády na jeho výjezd k ostrovu Kuriat nedaleko břehů pevninského Tuniska, kde představoval program na ochranu želv. Po celou dobu doprovázely výpravu i lodě národní gardy, kteří na ministra dohlížely.

Pozor na rozmary počasí

Tunisko se může pyšnit tím, že má po celý rok slunečné počasí. „Destinace je známá tím, že je zde více jak 300 dní v roce slunečné počasí,“ zmiňuje mluvčí Invia Andrea Řezníčková. Denní teploty se zde v létě pohybují okolo 40 stupňů Celsia. S velkým vedrem ale mohou přicházet i velké bouřky, což česká delegace poznala na vlastní kůži. 

„V poslední době stoupá o tuto destinaci zájem turistů. Tunisko pak nejsou jen pláže a bazény, nabízí velkou řadu vodních sportů a jiných atrakcí na vodě. Včetně vyjížděk na moře a půjčování člunů. Důrazně doporučujeme si zjistit, jaké bude ten den počasí a jak se bude moře chovat,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy Řezníčková.

Dobré ceny za vodní zážitky

Plusem jsou přitom i dobré ceny za vodní zážitky. Na pláži stálo zapůjčení vodního skútru 480 korun, což je oproti jiným destinacím nižší cena. „V oblibě jsou hlavně zájezdy na pirátské lodě, kde je i připraven animační program pro děti,“ dodává k tomu Kateřina Dušková z Tuniského úřadu. Tento tříhodinový výlet pak stojí asi 70 dinárů, tedy asi 560 korun.

V našem případě měla bouře přijít nad moře v sedm večer. Už v pět večer ale nebe napovídalo, že se počasí rychle změnilo. 

Loď s českou delegací zažila na moři adrenalinovanou záležitost. Naštěstí nás schopný kapitán dostal včas na břeh. Silnější bouře by ale mohla situaci razantně zhoršit. Loď s českou delegací zažila na moři adrenalinovanou záležitost. Naštěstí nás schopný kapitán dostal včas na břeh. Silnější bouře by ale mohla situaci razantně zhoršit. | Blesk - Nikola Forejtová

Bouře na moři na vlastní kůži

Bouře přišla rychle. Vítr zahnal delegaci do podpalubí, vlny v okolí se začaly zvedat. O necelých 15 minut později kapitán přehodnotil svůj plán na původní připlutí do Sousse. Silný déšť a vítr začal s lodí házet sem a bylo zapotřebí se spíše podvolit vlnám, než se snažit dostat na břeh.

Teplé vlhko a neustávající houpání udělalo své. Brzy se posádce začalo dělat nevolno. Moře se začalo zvedat a ukazovat svou sílu. Netrvalo dlouho a začali jsme se točit v kruhu a hodinu jsme se houpali sem a tam.

Nutno dodat, že situace mohla být horší, přeci jenom rozbouřenější moře je normální přírodní jev. Bouře nyní nebyla natolik silná, aby nás zahnala dál na otevřené moře a na palubě byl zkušený kapitán, který nás dostal do bezpečí.

Když houpání neustávalo, loď začala klouzat po hřebenech vln a v jednu chvíli vlny převyšovaly jachtu u zádě. Nevolnost už pociťovali všichni na palubě. Kapitán se dovolal na přístav v Monastiru - tedy několik kilometrů dál od původního cíle výpravy. Celý příběh tak měl šťastný konec. „I tato situace může být ponaučením, že je vždy zapotřebí myslet na bezpečnost. Tedy opravdu nepodceňovat počasí,“ uzavírá mluvčí Invie.

Video  Saša vyrazil na první "pokoronavirovou" dovolenou s rodinou.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

deafista ( 18. srpna 2020 09:21 )

Kdo chce kam - pomozme mu tam.Tak nám aspoň čeští cvoci v Tunisku vychcípají....

tojemi ( 18. srpna 2020 08:15 )

Tunisko je dalším z nesmyslů EU, normálně uvažující člověk se do státu kde není zdravotní péče na, alespoň naší úrovni, v současné době nevydá.
Cena za zájezd je sice lákavá, ale tím to končí. Já ty kteří se tam vydají neodsuzuji, ale ať poté nebreci na Nově.

rosicak ( 18. srpna 2020 07:41 )

Nej dovča je ve stínu, na zahrádce, chlastat předraženou břečku a vést moudré řeči. Teda až do doby, kdy jazyk přestane fungovat.

diskutujici ( 18. srpna 2020 06:58 )

Bych musel být magor, abych vyrazil někam, kde se pak budu pražit při 40°C. Ještě mezi neandrtálce.

Zobrazit celou diskusi