Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ještě 590 tisícům řidičů letos propadne řidičák. Virus prodloužil „papíry“ o sedm měsíců

Autor: ČTK - 
10. července 2020
16:50

Do konce letošního roku propadne řidičský průkaz ještě 590 000 řidičů. Od začátku letošního roku si ho vyměnilo zatím 260 000 motoristů, tedy necelá třetina z celkového počtu řidičů, kterým letos platnost průkazu vyprší. V pátek o tom informovalo ministerstvo dopravy. Zároveň upozornilo, že průkazy propadlé během koronavirové krize platí o sedm měsíců déle.

V letošním roce propadají zejména průkazy vydané v roce 2010 s dobou platnosti na deset let, případně v roce 2015 na dobu pěti let. Mezi nejvytíženější kraje patří Středočeský, Jihomoravský a Praha.

Výměny průkazů na jaře zkomplikovala koronavirová krize. EU proto v minulých týdnech rozhodla o automatickém prodloužení platnosti dokladů s termínem propadnutí mezi 1. únorem a 31. srpnem. Opatření platí pro řidičské průkazy, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a další dopravní doklady.

Platnost řidičských průkazů, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a další dopravní doklady, jejichž platnost vypršela mezi letošním únorem a srpnem, se prodlouží o sedm měsíců.

Řidiči o výměnu mohou požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti svého dokladu. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Výměnu řidičského průkazu provádějí všechny úřady s rozšířenou působností bez ohledu na místo trvalého bydliště žadatele. Standardní výměna je zdarma, v případě žádosti o vydání dokladu do pěti dnů motoristé zaplatí 700 korun.

Ministerstvo také upozornilo, že za jízdu s propadlým řidičským průkazem hrozí pokuty. V případě řešení přestupku na místě jsou sankce do 2 000 korun, ve správním řízení hrozí až 2 500 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi