Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
13:37
22. 6. 2020

V poledne platil první stupeň povodňové aktivity například na Odře v Bartošovicích, Ostravě-Svinově a Bohumíně. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost platí i na Morávce ve Vyšních Lhotách a na Polančici v Polance nad Odrou.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Povodňová výstraha v Česku (22. 6. 2020; 13:50)
13:09
22. 6. 2020

Pátrání po ženě, která se zřejmě v sobotu odpoledne utopila v řece Osoblaze na Bruntálsku, nezačne dnes, ale nejdřív v úterý. Nasazení pátracích týmů neumožní stále příliš vysoká hladina řeky, která je pro pátrací týmy stále nebezpečná. ČTK to řekla mluvčí bruntálské policie Zlatuše Viačková.

12:37
22. 6. 2020

V poledne platil první stupeň povodňové aktivity například na Odře v Bartošovicích, Ostravě-Svinově a Bohumíně. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost platí i na Morávce ve Vyšních Lhotách a na Polančici v Polance nad Odrou.

V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy.
11:00
22. 6. 2020

Okolnosti smrti osmileté holčičky, která se utopila v neděli odpoledne na Frýdecko-Místecku, prověří policie. Může se stát, že obviní šestačtyřicetiletého otce holčičky, který na raftu vyjel s ní a s její o sedm let starší sestrou.

Posádka měla jak záchranné vesty, tak i helmy. Přesto devčátko nepřežilo poté, co se nafukovací člun před soutokem Morávky a Ostravicí převrátil. V úvahu nyní přichází obvinění z usmrcení z nedbalosti. 

10:24
22. 6. 2020

Zatím není jasné, kdy začne pátrání po ženě, která se zřejmě utopila v řece Osoblaze na Bruntálsku. Její hladina je stále vysoká, pro policisty tedy nebezpečná. 

„Dnes dopoledne se policisté sejdou na místě a prověří situaci v korytu řeky. Máme informaci, že hladina zatím poklesla jen o přibližně půl metru,“ řekla mluvčí bruntálské policie Zlatuše Viačková.

7:22
22. 6. 2020

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji dál výrazně klesají. V noci pršelo méně, než se čekalo. Na sedmi místech platí první stupeň povodňové aktivity. 

„Za posledních 12 hodin spadly na Ostravsku jen dva milimetry srážek na metr čtvereční. Očekávalo se přitom až 40 milimetrů,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Dodala, že velmi málo v noci pršelo i v Beskydech a Jeseníkách.

Dnes by mělo nejintenzivněji pršet v nejvýchodnější části Beskyd. Za celý den by tam mohlo napršet okolo 35 milimetrů. V ostatních částech kraje by mělo pršet méně. Pokud se tyto prognózy naplní, hladiny řek by měly dosáhnout maximálně druhého stupně povodňové aktivity.

21:59
21. 6. 2020

Takhle vypadala řeka Morávka ve Frýdku-Místku, právě v těchto místech našli záchranáři po pádu z raftu osmiletou holčičku, která i přes dlouhou resuscitaci zemřela.

 Při sjíždění řeky Morávka se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí.  Při sjíždění řeky Morávka se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí.  Při sjíždění řeky Morávka se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí.  Při sjíždění řeky Morávka se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí.
20:30
21. 6. 2020

„Situace se v regionu během dne uklidnila. Řeky vesměs začaly klesat,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Další vývoj bude podle ní záležet na intenzitě nočních srážek. „Očekává se, že na Ostravsku spadne okolo 40 milimetrů na metr čtvereční, v Beskydech pak polovina a v Jeseníkách deset milimetrů,“ řekla. Dodala, že tyto úhrny by znamenaly maximálně druhý stupeň povodňové aktivity.

Okolo 20:00 platil druhý stupeň povodňové aktivity podle webu Povodí Odry na Jičínce v Novém Jičně a Polančici v Polance nad Odrou. První stupeň platil na 14 místech. Například na Odře v Bartošovicích a Ostravě-Svinově či na Morávce ve Vyšních Lhotách.

20:00
21. 6. 2020

Pátrání po ženě, jejíž tělo lidé v sobotu odpoledne viděli v řece Osoblaze, začne nejspíš zítra.

„Pátrací akce začne nejdříve zítra. Vše bude záležet na podmínkách. Nyní je pátrání na březích hodně nebezpečné. Není možné vstoupit do vody. Břehy jsou kluzké,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Uvedla, že policisté už ztotožnili vyloveného muže. Šlo o muže staršího 60 let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval. Podle zjištěných informací měla být v jeho přítomnosti také žena, kterou se policistům nepodařilo dohledat. Je předpoklad, že jde právě o pohřešovanou osobu, jejíž tělo bylo spatřeno ve vodě, řekla mluvčí.

19:47
21. 6. 2020

Na prvním stupni povodňové aktivity je i řeka Ostravice na Frýdecko-Místecku, u jejíhož soutoku s Morávkou se dnes odpoledne převrhl raft s dvěma dětmi a jedním dospělým. Jedno z dětí, osmiletá holčička, zemřelo

„Čtyři týmy ZZS MSK zasahovaly dnes, v neděli 21. června odpoledne, u tonoucích osob ve Frýdku-Místku. Šestačtyřicetiletého muže a patnáctiletou dívku nalezli záchranáři na břehu při vědomí a bez zjevných poranění. Osmiletá dívka byla hasiči vylovena z řeky ve Frýdku-Místku bez známek života. Tým záchranářů započal ihned s rozšířenou resuscitací. Dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo obnovit činnost dívčina srdce,“ sdělil pro regionální televizní společnost TV Polar mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Dívka byla letecky převezena ostravské Fakultní nemocnice, kde bohužel svým zraněním podlehla.

19:20
21. 6. 2020
!

Dítě školního věku, které dnes vypadlo z raftu při sjíždění Morávky na Frýdecko-Místecku, zemřelo. Podlehlo zraněním, řekla mluvčí nemocnice. Podle informací Českého rozhlasu jel v raftu dospělý se dvěma dětmi.

Při sjíždění řeky na Frýdecku-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Dítě školního věku zemřelo, (21.06.2020).
17:20
21. 6. 2020
!

Při sjíždění Morávky se dnes odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Jeden je v kritickém stavu, dva jsou v pořádku.

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů.
16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

15:15
21. 6. 2020

Popadané stromy v Lubině na Novojičínsku poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, řekl mluvčí hasičů Marek Gašparín. Obyvatelé dvou domů museli domovy opustit, bez proudu je devět domů. „Podmáčená půda měla za následek sesuv části svahu o velikosti přibližně 20 na 15 metrů, na kterém rostly vzrostlé stromy,“ řekl.

Čtyři lidé ze dvou rodinných domů museli být podle Gašparína evakuováni. Hasiči ale kvůli pokračujícímu dešti, silnému podmáčení a velkému nebezpečí pádu stromů nemohli popadané stromy pořezat.

V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy. V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy. V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy.
14:32
21. 6. 2020

Moravskoslezští hasiči evidují kvůli vytrvalému dešti od čtvrtka celkem 437 zásahů. Nejvíce výjezdů měli ve třech nejpostiženějších okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Nový Jičín. 

Kromě čerpání vody, monitoringu toků, čištění a uvolňování toků a kanalizací postupně přibývá i událostí se spadlými nebo ohrožujícími stromy v důsledku podmáčení půdy. Na Novojičínsku se sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení, ohrožují i nedaleké domy.

13:33
21. 6. 2020

Hasiči zasahují u sesuvu půdy a popadaných stromů v Kopřivnici-Lubině na Novojičínsku, kde ujel podmáčený svah, informuje ČT. Stromy zasáhly rodinný dům.

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

Mrkev a cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní Povodeň vyplavila pole a zahrádky na Horňácku. Pěstitelům dokonale umyla a v řádcích sklidila a vyrovnala zeleninu.
12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

12:05
21. 6. 2020

Obětí lijáků na Bruntálsku je šedesátiletý místní muž. Jeho tělo vylovili hasiči v sobotu navečer z řeky Ostoblahy. „Policisté ztotožnili muže. Jednalo se o muže staršího 60 let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval. Dle zjištěných informací měla být v jeho přítomnosti také žena, kterou se policistům nepodařilo dohledat. Je předpoklad, že se jedná právě o pohřešovanou osobu, jejíž tělo bylo spatřeno ve vodě,“ řekla mluvčí policie. Pátrací akci policistů zatím znemožňuje počasí.

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi