Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
7:50
22. 6. 2020

V Královéhradeckém kraji byl dnes ráno po silných deštích v minulých dnech druhý stupeň povodňové aktivity na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Hladiny obou toků byly na setrvalé úrovni a měly by tak zůstat i dnes dopoledne, uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

V Královéhradeckém kraji by dnes mělo být většinou oblačno, zpočátku ještě místy s deštěm. Odpoledne a večer meteorologové čekají ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

20:45
21. 6. 2020

Nad hranicí druhého povodňového stupně byly dnes večer k osmé hodině v Královéhradeckém kraji řeky Orlice v Týništi nad Orlicí a Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí. Ostatní toky, které během dne přesáhly povodňové stupně, se vrátily k normálu, potvrzují to data Povodí Labe. První povodňový stupeň platil během dne také na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlici, na říčce Kněžná v Rychnově nad Kněžnou a na Cidlině v Novém Bydžově.

„V tuto chvíli je srážková aktivita menší. Dochází k pozvolnému odtoku, roste řeka Orlice za Týništěm. Mezi Týništěm a Hradcem voda zaplavila okolní louky,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Srážky v Královéhradeckém kraji by měly podle předpovědi navečer ustávat.

17:02
21. 6. 2020

Hasiči v Královéhradeckém kraji evidují od rána v souvislosti s počasím asi 15 událostí, pomáhali hlavně při odstraňování stromů ze silnic a s čerpáním vody. „Hasiči čerpali vodu například ve Vamberku, Kostelci nad Orlicí, Doudlebách nad Orlicí nebo Albrechticích nad Orlicí. V Tutlekách se stále pomáhalo s odstraňováním následků po povodních, kterými byla obec zasažena ve čtvrtek,“ řekla odpoledne mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Srážky v Královéhradeckém kraji by měly podle předpovědi navečer ustávat.

16:37
21. 6. 2020

Rozvodněné řeky v Královéhradeckém kraji dnes odpoledne většinou stagnovaly nebo začaly klesat. Druhý stupeň povodňové aktivity byl nadále na níže položené řece Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku, kde byla hladina na mírném vzestupu. První povodňový stupeň zůstával na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí a také na Cidlině v Novém Bydžově

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

15:33
21. 6. 2020

Odhadované škody na obecním majetku v Královéhradeckém kraji po lokálních záplavách ze čtvrtka 18. června jsou přes 17 milionů korun. Hradecký kraj plánuje finanční pomoc zasaženým obcím. Silný déšť ve čtvrtek odpoledne a večer v Královéhradeckém kraji způsobil lokální záplavy. Nejhorší situace byla v povodí řek Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku.

„Nejvíce škod voda tehdy napáchala na Rychnovsku, kde se částka blíží deseti milionům. Jsou to však opravdu hrubé odhady, do kterých nejsou zahrnuty škody na soukromém majetku. Přesná čísla budou muset určit až pojišťovny a odborníci,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

18:29
20. 6. 2020

Intenzivní déšť dnes v Královéhradeckém kraji opět zvedl hladiny některých toků. Hranici prvního stupně povodňové aktivity přesáhly řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku. V Hradeckém kraji dnes stoupaly hlavně toky, které odvádějí vodu z Orlických hor. 

11:11
20. 6. 2020

Kolem 150 výjezdů měli kvůli velké vodě hasiči v Královéhradeckém kraji, práci měli hlavně v pátek. „Ještě během pátku prováděly JPO čerpání na několika místech, především na Rychnovsku. Noc na sobotu byla z našeho pohledu klidná, nadále platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí,“ uvedli hasiči na twitteru.

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi