Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
12:23
22. 6. 2020

Ve Frýdlantu nejsou škody tak velké, stačí uklidit pytle s pískem a protipovodňové zábrany,“ řekl ČTK frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Ani o pomoc při čerpání vody ze sklepů podle něj nikdo nežádal. „Lidé, kteří mají domy u řeky, jsou na to zvyklí, většinou si poradí sami,“ uvedl.

12:18
22. 6. 2020

Na Frýdlantsku začali uklízet po víkendové velké vodě. Lidé čerpají vodu ze sklepů a zahrad, vyklízejí zničené věci. Poškozené jsou někde krajnice silnic a mostky, škody půjdou do milionů.

Zdaleka ale nebudou takové, jako před deseti lety při bleskových povodních, po nichž zůstaly v Libereckém kraji škody za více než osm miliard korun.

Na Frýdlantsku začali uklízet po povodních, škody jdou do milionů
11:24
22. 6. 2020

Uklízení následků povodní čeká hasiče i v Libereckém kraji. Odklízet se musí i hráze z písku a z gumových pytlů. 

9:21
22. 6. 2020

Řeky Smědá ve Višňové a Řasnice v Libereckém kraji jsou momentálně na I. stupni povodňové aktivity. Dnes se postupně budou rozebírat protipovodňové hráze, informuje HZS. Dále pak hasiče čeká úklid zasažených komunikací, odčerpávání zaplavených sklepů, suterénů, garáží a jiných objektů. 

7:42
22. 6. 2020

V Libereckém kraji se vyjasnilo, toky se vrací do normálu. Ještě v noci na některých místech došlo k překročení třetího stupně povodňové aktivity, ale momentálně už hladina klesla na první povodňový stupeň. Ten platí na Smědé ve Višňové i na Řasnici ve Frýdlantu.

Neprůjezdná na Frýdlantsku zůstává pro osobní automobily silnice z Boleslavi do Černous, která je pod vodou. Dopravu lidí k vlaku do práce a dětí do školy tam dnes ráno zajistili hasiči. "Určitě to do večera průjezdné nebude," řekl ČTK starosta místních hasičů Marek Zikmund. Voda podle něj klesá jen velmi zvolna, po centimetrech.

20:12
21. 6. 2020

Situace v Libereckém kraji se uklidnila, přestalo pršet, řeky pomalu klesají. Většina toků se už vrátila do normálu, stav ohrožení zůstává na Smědé ve Višňové, v Předláncích už řeka klesla na druhý stupeň. Na Řasnici ve Frýdlantu už platí jen první povodňový stupeň. Ten podle Povodí Labe zůstává také na Kamenici v Plavech na Jablonecku a na Jeřici v Mníšku na Liberecku. Lužická Nisa v Liberci už je v normálu.

17:56
21. 6. 2020

„Povodňová situace ve Frýdlantu je stabilizovaná,“ hlásí město Frýdlant na svém facebooku. Bezprostřední nebezpečí už podle všeho nehrozí a hladiny okolních toků budou klesat. Nicméně všechny řeky budou dál monitorované.

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů.
16:18
21. 6. 2020

Odpoledne se ve Frýdlantu znovu sešla povodňová komise. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) už z města odjeli hasiči s vozidly připravenými k evakuaci obyvatel, která nakonec nebyla nutná. Ve Višňové zatím zůstávají zhruba tři desítky hasičů a také tým zdravotnické záchranné služby pro případ, že by řeka ještě stoupla a obec odřízla jako v sobotu. Hladina Smědé se tam ale drží zhruba o 20 centimetrů níž než v sobotu, kdy kulminovala na 287 centimetrech. „Do úklidu se ale pustíme až v pondělí, do středy bychom to chtěli mít hotové,“ řekl Ramzer.

16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

15:44
21. 6. 2020

V Libereckém kraji od rána stále prší, i když ne tak intenzivně jako v sobotu. Stav ohrožení platí na Smědé a Řasnici, ve Frýdlantu už ale řeka klesá.

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

Mrkev a cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní Povodeň vyplavila pole a zahrádky na Horňácku. Pěstitelům dokonale umyla a v řádcích sklidila a vyrovnala zeleninu.
12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

11:16
21. 6. 2020

Ve Frýdlantu ráno znovu zasedl krizový štáb, hasiči jsou dál v pohotovosti. „Zastavili jsme ale zatím pytlování písku, máme připravených a naložených k rozvozu asi 500 pytlů, a pokud to bude potřeba, jsme schopni to znovu do hodiny rozjet,“ řekl starosta Dan Ramzer (ODS). Obavy má z deště, který neustává. „Předpovědi nejsou příznivé, podle meteorologů může dopoledne spadnout až 50 milimetrů srážek. Krizový štáb znovu svoláváme na poledne,“ dodal.

10:59
21. 6. 2020

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) poděkoval všem, kteří se podílejí na ochraně města před velkou vodou. V sobotu Frýdlant hledal dobrovolníky, dnes už je nepotřebuje.

„Ve Frýdlantu hlásíme dostatek naplněných pytlů s pískem proti vodě. Dobrovolníci na pytlování už potřeba nejsou,“ napsal na facebook. „Když se dívám na předpověď počasí na následující týden, vidím, že ještě není zcela vyhráno,“ doplnil.

10:12
21. 6. 2020

V Libereckém kraji od rána znovu prší, i když ne tak intenzivně jako v sobotu. Hladiny toků stoupají, stav ohrožení opět platí na Smědé ve Višňové.

08:23
21. 6. 2020

Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) jsou už opět všechny silnice ve Frýdlantském výběžku průjezdné, byť někde je bahno nebo ulámané větve. „Ráno jsem projel komplet celou Višňovou od Vísky do Předlánců, všude se dá projet a je to bezpečné,“ řekl Ramzer.

S úklidem ani odstraňováním protipovodňových opatření se ale v regionu zatím nepočítá a také tým záchranné služby ve Višňové ještě zůstane. „To, co se na nás valí od Polska, se nám nelíbí. V Jizerských horách stále prší,“ řekl Ramzer. Všichni proto podle něj zatím zůstávají v pohotovosti.

Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá.
22:48
20. 6. 2020

Stav ohrožení už platí jen na Smědé ve Višňové a Předláncích, zaplavené tam zůstávají některé komunikace. Jen první povodňový stupeň platí na Řasnici ve Frýdlantu, na Jeřici v Mníšku a Chrastavě na Liberecku, Lužické Nise v Liberci, Jizeře v Železném Brodu a Kamenici v Plavech.

Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá. Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá.
22:20
20. 6. 2020

Největším problémem ve Frýdlantském výběžku je výpadek provozu Úpravny vody v Bílém Potoce způsobený havarováním odběrných zařízení, informuje Frýdlant na svém webu. Voda v obcích a městech, které jsou na úpravnu vody v Bílém Potoce napojeny, je tak odebírána jen z nakumulované vody, a ta dochází. „Nejdříve dojde v závislosti na odběru v Bílém Potoce, v Lázních Libverda a v Raspenavě. Po dalším čase v Novém Městě pod Smrkem a v Hejnicích, nejpozději pak v pondělí, úterý v Krásném Lese a v Dolní Řasnici,“ řekl ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar. Zásobování vodou bude v těchto obcích zajištěno cisternami. Problém s netekoucí pitnou vodou se nejdříve dotkne zhruba tří až čtyř tisíc lidí, později až sedmi a půl tisíce.

Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá. Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá. Ve Frýdlantu se rozvodnila řeka Smědá.
21:26
20. 6. 2020

Město Frýdlant na svém facebooku zveřejnilo snímky řeky Smědá, jejíž hladina pomalu klesá. Hasiči i místní obyvatelé zůstávají v pozoru.

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi