Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
20:20
21. 6. 2020

„Od pátečního dne do nedělního poledne nejvíce srážek spadlo ve Frýdlantském výběžku – tj. na stanici Bílý Potok-Pavlova cesta spadlo 268 mm, na stanici Hejnice–Smědavská hora 222 mm, na Lysé hoře v Beskydech 181 mm, na Liberecku v Bedřichově 188 mm. Během odpoledních hodin na většině území Česka ustávaly. Bouřky se zatím drží nad Polskem. Během noci očekáváme déšť v Moravskoslezském a Olomouckém kraji,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů.
16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

Mrkev a cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní Povodeň vyplavila pole a zahrádky na Horňácku. Pěstitelům dokonale umyla a v řádcích sklidila a vyrovnala zeleninu.
12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

12:10
21. 6. 2020

V Česku stále prší, i když zdaleka ne tak intenzivně jako včera. Meteoroložka Dagmar Honsová pro Blesk Zprávy upozornila na to, že povodňovou situaci mohou ještě zkomplikovat bouřky. „Od nedělního rána do pravého poledne pršelo ve východní polovině území – v Jizerských horách spadlo až 22 mm srážek, vydatně pršelo i na Ostravsku, na Českomoravské vrchovině a ve východních Čechách. V pravé poledne plošně prší v jižních Čechách a na jižní Moravě – na severu území prší místy. Během odpoledních hodin mohou do povodňové situace výrazně zasáhnout bouřky, které očekáváme na severovýchodě a východě území, které mohou být ojediněle doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě kolem 30 mm,“ řekla Honsová.

11:14
21. 6. 2020

O tom, že deště především ve Frýdlantském výběžku byly skutečně extrémní, svědčí meteorologická data. „Na stanici Bílý Potok, Pavlova cesta ve Frýdlantu v nadmořské výšce 984 m napršelo od pátečního dne 249 mm srážek. Vůbec nejvyšší srážkové úhrny za 24 hodin na území Česka byly naměřeny na Nové Louce 29. 7. 1897 – tehdy tam spadlo 345 mm,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

07:51
21. 6. 2020
!

Na vydatné deště se v Česku musíme připravit i dnes, řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Na Liberecku v horských oblastech od půlnoci do 7 hodin do rána spadlo do 12 mm srážek, po ránu tam prší místy a srážkové úhrny se pohybují na 5 mm za hodinu. Vydatně dnes po ránu prší také na Českomoravské vrchovině – srážkové úhrny se pohybují na 5 mm/hodinu. S výjimkou Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje dnes očekáváme déšť opět na většině území. Na severovýchodě se budou během odpoledních a večerních hodin ještě tvořit bouřky doprovázené přívalovým deštěm. V Čechách budou srážky ustávat během nedělní noci, na Moravě a ve Slezsku očekáváme déšť nebo přeháňky ještě během pondělí,“ řekla Honsová.  

19:25
20. 6. 2020

„Tlaková níže se středem nad Polskem přinesla za posledních 24 hodin déšť na celé území Česka: Nejvíce spadlo na Liberecku - stanice Bílý Potok, Pavlova cesta hlásí 152 mm. Na Liberecku přestalo v odpoledních hodinách přechodně pršet - večer a během noci na neděli se ale opět srážky vrátí. Právě na severu a severovýchodě území budou i nadále vydatné,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„V neděli bude opět pršet na většině území s výjimkou západních Čech. Na severovýchodě území se ještě navíc mohou vyskytnout bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 30 mm,“ dodala.

Vzedmutá Smědá ve Frýdlantu.
12:41
20. 6. 2020

Na území Česka i nadále místy vydatně prší. „Během dopoledne trvalé a vydatné srážky vypadávaly také v nejvíce postižených oblastech na Liberecku - na stanici Bílý potok - Pavlova cesta se tak za posledních 24 hodin srážkové úhrny vyšplhaly na 140 mm. Za posledních 48 hodin je to celkem 210 mm. Dlouhodobý červnový normál je přitom 79 mm,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

08:15
20. 6. 2020

Srážky byly v Libereckém kraji extrémní, mnohde během 24 hodin napršelo přes 100 milimetrů srážek.  „Nejvyšší srážkové úhrny byly naměřeny na stanici Bílý Potok-Smědava 119 mm, na stanici Hejnice 107 mm a v Bedřichově 99 mm. Během noci se tam vyskytovaly vydatné trvalé srážky s hodinovými srážkovými úhrny i přes 10 mm. Prší stále, ale srážkové úhrny mírně slábnou. Nicméně vydatné a trvalé srážky budou na severu a severovýchodě vypadávat až do nedělního poledne – do té doby může napršet dalších až 80 mm srážek. Vodní toky budou vzhledem ke srážkám a nasycení půdy vodou i nadále stoupat,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi