Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S propadlým řidičákem na úřady spěchat nemusíte, pandemie mu prodloužila platnost

Autor: ČTK - 
12. června 2020
21:10

Platnost řidičských průkazů, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a další dopravní doklady, jejichž platnost vypršela mezi letošním únorem a srpnem, se prodlouží o sedm měsíců. Informovalo o tom v pátek ministerstvo dopravy. Opatření by mělo zmírnit komplikace s vyřizováním dokladů během pandemie koronaviru, úřady v současnosti už běžně fungují.

Platnost řidičských průkazů, profesní způsobilosti, průkazů profesní způsobilosti či pravidelného školení se o sedm měsíců prodlouží automaticky. Podmínkou je, že jejich platnost vypršela mezi 1. únorem a 31. srpnem. Prodloužení se naopak nevztahuje na platnost karet řidiče do digitálního tachografu, ta je totiž striktně nastavena v čipu každé karty. Prošlé karty tak mají nefunkční čip, na který se nahrávají data o činnosti řidičů.

Další odklady se týkají dokladů k vozidlům. Lhůty technických prohlídek, platnost osvědčení o technické způsobilosti vozidla se rovněž posunou o sedm měsíců, stále ovšem platí podmínka vypršení platnosti mezi únorem a srpnem. Pravidelná kontrola tachografu, která měla být provedena mezi 1. březnem 2020 a 31. srpnem 2020, se pak musí provést nejpozději šest měsíců po původním termínu kontroly.

Opatření vychází z rozhodnutí orgánů EU, v ČR platí od 4. června a stát s ním tento týden seznamoval úřady a stanice technické kontroly. Ministerstvo dopravy ovšem vyzvalo k neodkládání výměn dokladů, aby se tak lidé vyhnuli frontám, které lze čekat na konci roku.

krapotkin ( 13. června 2020 10:43 )

A ví tohle taky uniformovaní bazeranti na silnicích ?

Zobrazit celou diskusi