Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Křetínský rychle vydělal přes miliardu, prodal svůj podíl v řetězci obchoďáků Macy’s

Autor: ČTK - 
10. června 2020
15:15

Podnikatel a investor Daniel Křetínský odprodal se ziskem podstatnou část svého podílu v americkém řetězci obchodních domů Macy’s. Na burzovní investici spolumajitel pražské Sparty vydělal během týdnů odhadem několik desítek milionů dolarů. Uvedl to server iHned.cz s odkazem na záznamy americké Komise pro cenné papíry. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj ve čtvrtek řekl, že důvodem prodeje není nedůvěra v budoucnost a schopnosti managementu Macy’s. Nevyloučil ani návrat mezi akcionáře společnosti.

V dubnu a květnu investiční firma Vesa Equity Investment, kterou Křetínský vlastní společně s Patrikem Tkáčem, koupila postupně 15,5 milionu akcií Macy’s. Ve firmě, která jen ve Spojených státech provozuje asi 900 prodejen, tak vlastnila až pětiprocentní podíl. Průměrná nákupní cena byla 5,40 dolaru.

„Všechny z firem, do kterých jsme investovali prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment, považujeme z různých důvodů za atraktivní a dovedeme si představit, že můžeme být dlouhodobými investory a případně i naši účast navyšovat, ale současně je otevřena i možnost snížení nebo opuštění jednotlivé pozice. Do jisté míry lze říct, že z našeho pohledu si jednotlivé investice konkurují a budeme arbitrovat mezi nimi,“ uvedl dnes Častvaj.

Během posledních týdnů kurz akcií společnosti Macy’s na newyorské burze prudce rostl s tím, jak s ústupem pandemie koronaviru začala společnost své obchodní domy postupně otevírat. V průběhu úterního obchodování se cena za nadprůměrně vysokých objemů obchodů vyšplhala až na 10,46 dolaru. Kurz v závěru dne byl 8,87 dolaru.

Podle dokumentu pro Komisi pro cenné papíry po závěru úterního obchodování vlastnila Vesa Equity jen něco málo přes dva miliony kusů. Pokud Vesa prodala 13 milionů akcií například v průměru za 9,50 dolaru, dosáhl zisk na odprodaných akciích přibližně 55 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun. Pokud byla průměrná prodejní cena deset dolarů, byl by v takovém případě zisk 62 milionů dolarů (1,45 miliardy korun).

„V případě Macy’s velmi oceňujeme pozitivní přístup managementu k našemu vstupu do společnosti. Důvodem našeho exitu (prodeje) určitě není nedůvěra v budoucnost firmy či ve schopnosti managementu. Macy’s a obecně retailový (maloobchodní) trh v USA budeme i nadále detailně sledovat a nevylučujeme návrat mezi akcionáře této společnosti,“ dodal Častvaj.

Prodejny obuvi si Křetínský nechává

Zatímco většiny akcií společnosti Macy’s se Křetínského Vesa zbavila, dál drží šestiprocentní podíl v dalším americkém řetězci – firmě Foot Locker. Rovněž akcie této firmy v posledních týdnech rostly. Kromě toho Vesa podle iHned.cz vlastní i podíl v britské poštovní společnosti Royal Mail.

Křetínský je podle údajů časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 3,4 miliardy dolarů (asi 80 miliard korun). Křetínský je mimo jiné většinovým vlastníkem a předsedou představenstva Energetického a průmyslové holdingu (EPH). Jako investor se angažuje i v jiných odvětvích, a to prostřednictvím společností Czech Media Invest (média), EP Global Commerce (velkoobchod), Mall Group (e-commerce) nebo EP Industries (průmyslová aktiva). Je také předsedou představenstva AC Sparta Praha fotbal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Další články
Články odjinud