Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čechy z výpravy Tatra kolem světa 2 zadržela v Íránu policie. Nedorozumění se záhy vyřešilo

Aktualizováno -
6. června 2020
15:15
Autor: ČTK - 
6. června 2020
13:20

Členy expedice Tatra kolem světa 2 vyšetřovala íránská policie. S odkazem na vedoucího expedice Marka Havlíčka o tom v sobotu informoval server iROZHLAS.cz. Tým podle Havlíčka pořizoval záběry dronem na místě, kde to íránské úřady zakazují. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pak odpoledne informoval o jejich propuštění. Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Při únorovém odjezdu z Prahy plánovali cestovatelé za tři roky ujet asi 270 000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Úvod výpravy zkomplikovala opatření kolem koronaviru.

„Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a nevěděli jsme, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat,“ řekl Radiožurnálu Havlíček. Policisté výpravu vzali na zhruba 25 kilometrů vzdálenou policejní stanici, dodal Havlíček.

Situaci podle něj komplikuje domluva s policisty. „Snažíme se komunikovat, ale nikdo z nich neumí rusky, anglicky ani německy. Přes mobily a překladače se snažíme vysvětlit, proč jsme tam natáčeli, že jenom projíždíme a že v tom rozhodně nebyla žádná špionáž,“ uvedl Havlíček.

Okolo sobotní třetí hodiny odpolední ministr zahraničí Petříček oznámil, že členy české expedice íránská policie propustila. Ještě předtím o tom mluvil jako o neověřené informaci ministerstva zahraničních věcí. 

Petříček pro ČTK uvedl, že ministerstvo zahraničních věcí má o zadržení Čechů informace. „Dva z členů expedice již byli v kontaktu s naším zastupitelským úřadem v Teheránu. Důvodem pro zadržení bylo nepovolené použití dronu. Už v minulosti s tím v Íránu měli turisté z jiných států problémy. Případ určitě budeme řešit s íránskými úřady,“ uvedl ještě před propuštěním Čechů Petříček. 

První výprava vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl. Nynější expedice vyrazila z Prahy 22. února, koncem března kvůli koronavirovým opatřením uvízla v Turecku. Jedním z hlavních cílů má opět být šíření dobrého jména Česka ve světě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fero52 ( 7. září 2020 10:21 )

OTAZNÍKY KOLEM CESTOVKY „TATRA KOLEM SVĚTA 2“
aneb
HAVLÍČKOVA PODIVNÁ „EXPEDICE“: http­s://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2020­/09/o­tazni­ky-kolem-cestovky-tatra-kolem.html

fero52 ( 14. června 2020 11:05 )

Dovedu si představit reportáže o Rusku z pera člověka, který pobíhá po Donbasu s nášivkou Ruské pravoslavné armády na prsou, fotí se se "zelenými mužiky" a opolčenci a píše tendenční obdivné reportáže o východoukrajinských separatistech a útlaku kyjevských "banderovců", jako třeba Marek Havlíček, náčelník expedice "Tatra kolem světa 2". Důvěru ostatně nevzbuzuje ani fakt, že hlavním mediálním partnerem TKS2 je právě TV Prima Zoom, jejíž majitel oligarcha Ivan Zach má velmi blízko k prezidentu Zemanovi, jenž je de facto Putinovým "vyslancem dobré vůle" ve střední Evropě.

O Havlíčkově (v lepším případě) oportunistickém charakteru a jeho "apolitické" orientaci cosi napovídá i skutečnost, že je členem obskurních partiček ruské páté kolony, jako je facebooková skupina "Společnost česko-ruského přátelství": http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/grou­ps/163­268766­371147­2/ , sdružující různé prokremelské kolaboranty, bojovníky proti EU a obdivovatele putinovské kleptokracie. Ostatně samotný jeho výrok (cituji): "Mnoho kamarádů tvrdí, že to u nás bylo lepší v roce 1988 než v posledních třech letech... " svědčí dost přesvědčivě o tom, kdo jsou oni Havlíčkovi "kamarádi", resp. v jakých kruzích se i v ČR pohybuje!

Ale jde především o zásadní pochybnosti, jež vzbuzuje fakt, že projekt jeho expedice – navíc právě v době vrcholícího napětí mezi Ruskem a Západem a intenzivních nepřátelských akcí a dezinformačních kampaní ze strany Kremlu – mj. významně sponzoruje i ruský režim, jmenovitě Státní společnost pro atomovou energii ROSATOM a podporuje ruská Federální agentura pro cestovní ruch (ROSTOURISM) a Velvyslanectví Ruska v ČR (které – jak je obecně známo – představuje spíše expozituru ruských tajných služeb, než standardní diplomatickou misi!), zatímco řadě českých renomovaných žurnalistů a publicistů ruské úřady v poslední době naopak zrušily či odmítly akreditaci a další i vyhostily.

Nabízí se tak oprávněný předpoklad, že třeba reportáže o Rusku či důsledcích a ohlasech ruské agrese

mastertcz ( 6. června 2020 19:29 )

Jsem ten druhý člen expedice, který si povídal s konzulem v Teheránu, jo taky to pako, co stojí na střeše Tatry s telefonem 😁 bylo celkem rušno, nejdřív vše v pořádku, ale náš pilot dostal chuť udělat pár krásných záběrů Araratu (biblické hory, kam zamířil Noe) no a to se nelíbilo policii. Tak vzali, Dron zalepili a po městě povozili, ptali se nás na vše možné, izolovali ve vyslechovych místnostech a dusili 😊 náčelník a pilot nervy trochu v kýblu, mě to zprvu ani nepřišlo, koukal si na film, zacvicil si, pustil si hudbu, ale pak začalo vyslíchání, pak mi sebrali mobil a peněženku a to mě dopálilo, zvýšil jsem na ně hlas, ale moc to nepomohlo, tak jsem si ještě protáhl tělo a šel spát. Roušku jsem použil jako noční masku. Usnul jsem a za nevím jak dlouho do me kope voják, že ven, dostali jsme zpět vše a že máme vypadnout, tak vypadám, vypadám a na památky, vodopády jsou daleko a dne moc nezbývá 😊 další podobnosti na mém IG - tomas_tkey nebo na stránkách Tatry kolem světa 2😊 pěkný den pořád z dohledu hory Ararat, ale je z basy 😁

ostuda ( 6. června 2020 15:50 )

s dronama máš pravdu, ale ne s tím kordem, myslím že kord nebo zbraně vůbec oni neměli

cid2000 ( 6. června 2020 14:23 )

Přemýšlel někdo z expedice vůbec,kde a jak je použití dronu povoleno? Především v podobných vojenských státec­h,po­lore­žimech jako Írán, Turecko, Řecko, africké státy a státy středního východu.Podobnou zkušenost z roku 2012 mají naši vývojáři jedné videohry. Češi si na ostrově Lemnos fotografovali vojenské tábory a další strategické objekty.Tvrdili, že záběry pořizovali pro připravovanou počítačovou hru - vojenský simulátor.Policie je zatkla a zavřela.Doba se bohužel změnila atd. Dron je slušný špionážní sledovácí systém v dnešní době a nelze jej používat jak se komu zamane, kord ve státech jako je Írán!! Hloupost vedení expedice!!

Zobrazit celou diskusi