Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Rakousku zemřel český chlapec (†6). Uklouzl a padal 60 metrů, matku obvinili

Aktualizováno -
24. února 2020
13:00
Autor: ČTK, ula - 
23. února 2020
10:31

Při sestupu z rakouské hory Drachenwand u jezera Mondsee zahynul v sobotu šestiletý chlapec z Česka. Byl na túře s rodinou, za tmy uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů před očima své matky. Záchranáři uvedli, že cesta, po které se rodina vydala, je velmi náročná a určená pouze pro dospělé. Policie v pondělí Češku obvinila z usmrcení z nedbalosti.

Dítě bylo na túře se svou matkou (42), jejím přítelem a rodinným přítelem (37). Podle policie se čtyřčlenná skupina z Česka v sobotu dopoledne vydala na zajištěnou cestu (tak zvanou viu ferratu) na vrchol hory Drachenwand už v 10:30 dopoledne, ale kvůli dítěti se výstup značně zpomalil. Na vrchol tak došli až po šesti a půl hodinách. Když se vraceli sestupovou cestou Hirschsteig zpět do údolí, už se stmívalo.

Podle agentury APA k neštěstí došlo v místě, kde se nachází rokle Saugraben. Bylo to kolem 18:20 SEČ už za tmy ve chvíli, kdy turisté dokončili sestup po žebřících a chlapec pak nespíš uklouzl. Spadl z příkrého skalnatého srázu do hloubky asi 60 metrů.

„O matku dítěte a její společníky se v údolí postaral zásahový tým Červeného kříže,“ uvedl pro agenturu APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger s tím, že žena byla v šoku.

Tělo hocha poslala policie na pitvu. Obvinění z usmrcení z nedbalosti zatím sdělila pouze jeho matce. Pokud se ukáže, že na tragické události nesou spoluvinu i její partner a jejich známý, obviní policisté i je. Zatím oba muže považuje za svědky, informoval list Kurier. Kdy policie trojici z Česka vyslechne, zatím není jasné. Všichni tři byli po chlapcově smrti v šoku.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová v neděli uvedla jen: „Pracovníci české ambasády jsou v kontaktu s rakouskou policií. Více už se k případu vyjadřovat nebudeme.“ 

Český horolezec: Dítě na takové trase? Nepochopitelné

„Jeho matka a její průvodci ve tmě neviděli, kam a jak hluboko spadl,“ řekl agentuře APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger. Záchranný tým k chlapci sestoupil spolu s lékařem. Do akce se podle televize ORF zapojily i dva vrtulníky, ale nemohly se dostat na místo kvůli náročnému terénu. Pokusy o oživení dítěte byly neúspěšné.

„Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé,“ uvedl Hemetsberger. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

„V obtížnosti značené C/D už se mohou vyskytnout skalní převisy, které není snadné zdolat ani pro dospělého člověka – k jejich překonání je totiž zapotřebí používat velkou sílu. Je až nepochopitelné, že s sebou na tak nebezpečnou trasu vzali malé dítě,“ zhrozil se pro Blesk Zprávy horolezec Ján Schürger. „Taková obtížnost je pro zkušené vysokohorské turisty, ne pro malé dítě, které s lezením teprve začíná,“ dodal.

Jak vypadá výstup na ferratu Drachenwand?

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině