Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Restaurace s výkaly, pekárna plná švábů a mrtvé myši v supermarketu: Kdo hřešil?

  • Autor: Sabina Dračková - 
    22. 2. 2020
    05:25

    Za necelé dva měsíce zavřeli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce dvacet večerek, obchodů, ale i bister a restaurací. Ty byly často plné myších výkalů a špíny. Někde prodejci tolerovali třeba i plíseň. Šokující jsou fotografie, které inspektoři pořídili v kutnohorské pekárně. Zavřeli ale také restauraci v Mariánských Lázních, kde hosté na první pohled zřejmě nemohli nic poznat.

    Zanedbané prostory kuchyně, špinavé sklady, plesnivé zdi a všude spousta myšího trusu. Toho viděli pracovníci potravinářské inspekce za posledních 40 dnů víc než dost. Tentokrát častěji než kdy dřív našli v obchodech i mrtvé krysy. Ty se objevily nejen ve večerkách, ale i v restauraci či pekárně.

    Za zmíněné prohřešky dávají inspektoři desetitisícové, ale i statisícové pokuty. U velkých obchodních řetězců můžou jít sankce až do milionů.

    Většina obchodníků se po uzavření provozovny snaží chyby napravit, povolá deratizátora a udělá generální úklid. Inspekce pak povolí obchod znovu otevřít. Některé ale zůstanou zavřené na trvalo.

    Častou příčinou problémů je to, že provozovna není zabezpečená proti pronikání škůdců. Stačí škvíra u dveří a myši vniknou téměř kamkoliv. „Myš se může dostat do každé provozovny, vždy jen záleží na provozovateli, jaká opatření přijal k tomu, aby se tak nestalo, či jak minimalizoval pravděpodobnost, že se myš či jiní škůdci dostanou do prostor, kde se manipuluje s potravinami,“ potvrdil Blesk Zprávám inspektor s pětiletou praxí Pavel Haas.

    Inspektoři vždy svoji práci dokumentují a pořizují fotografie toho, v jakém stavu obchod našli. Tentokrát hříšníky objevili v deseti krajích. Na konkrétní problémové provozovny se můžete podívat na dalších stránkách. Ve fotogalerii najdete snímky, které kontroloři přímo na zmíněných místech pořídili.

  • 1.Praha a Středočeský kraj

    Thu Huyen Diep, který provozuje Smíšené zboží v Hořovicích, se provinil výrazně zanedbaným úklidem. Nevhodně skladoval potraviny a v jeho obchodě byly i myši. Inspektoři našli spoustu myšího trusu a některé potraviny byly od škůdců i poškozené. 

    Fotografie ukazují třeba od myší prokousaná balení cukru a hromady pečiva pohozené v různých papírových krabicích. Inspektoři zde uzavřeli pouze část provozovny, konkrétně právě sklad.

    Smíšené zboží v Hořovicích Smíšené zboží v Hořovicích | SZPI

    Hanoj Bistro v Praze inspektoři uzavřeli kvůli zanedbanému úklidu, ale i hromadění odpadu. Jen těžko uvěřitelná je špína, kterou tady pěstovali přímo v kuchyni. Problém bylo i samotné skladování potravin. Chladicí zařízení byla navíc silně znečištěná.

    Hanoj Bistro v Praze. Hanoj Bistro v Praze. | SZPI

    Mrtvé myši a hmyz našla inspekce v pekárně v Kutné Hoře. Trus hlodavců tady byl v bezprostřední blízkosti forem na chleba. Mrtvých švábů našli inspektoři hned několik. Pekárna se znovu otevřela ještě ten den.

    Beneš pekárna v Kutné Hoře. Beneš pekárna v Kutné Hoře. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 2.Olomoucký kraj

    Sklad surovin a obalového materiálu společnosti LN food world of portion zavřeli inspektoři kvůli nečistotám a mrtvým hlodavcům, kterých tu bylo hned několik. Zavřený byl sklad v Dolanech přes dva týdny.

    Sklad výrobny LN food world of portion v Dolanech. Sklad výrobny LN food world of portion v Dolanech. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Maloobchod v Pěnčíně byl dva dny zavřený. Inspektoři určili dokonce devět různých prohřešků. Mezi nimi hromadění odpadu nebo nečistoty na podlaze či v regálech. Výrazným problémem bylo tak velké množství myšího trusu.

    Obchod v Pěnčíně. Obchod v Pěnčíně. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 3.Jihočeský kraj

    Stejný problém měly všechny tři uzavřené obchody v Jihočeském kraji. Vietnamský obchod v Suchdole nad Lužnicí, Jednota ve Zbelítově i Můj Obchod v Milevsku „okupovaly“ myši. Provozovatelé se jich jen marně snažili zbavit. Fotografie ale ukazují řadu dalších prohřešků.

    Obchod v Suchdole nad Lužnicí. Obchod v Suchdole nad Lužnicí. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Jednota ve Zbelítově. Jednota ve Zbelítově. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Můj Obchod v Milevsku. Můj Obchod v Milevsku. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 4.Jihomoravský kraj

    Pytle s moukou prokousané od myší a mrtvoly těchto škůdců všude možně daly zavřít skoro na týden výrobnu Family foods group v Hodoníně. 

    Výrobna Family foods group v Hodoníně. Výrobna Family foods group v Hodoníně. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Kuchyň Pizza Baru v Dubňanech inspektoři zavřeli také kvůli výskytu myšího trusu. Problém tady byly ale i nefunkční toalety a plísně na stěnách. Výrazně bylo znečištěné i kuchyňské náčiní.

    Pizza Bar v Dubňanech. Pizza Bar v Dubňanech. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Firma Náhlík transport ze Bzence skladovala potraviny v silně znečištěných prostorách. Všudypřítomné myší výkaly a plísně na stěnách i stropě byly důvodem pro kompletní uzavření. Provozovatel dosud znovu neotevřel.

    Náhlík transport ve Bzenci. Náhlík transport ve Bzenci. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 5.Karlovarský kraj

    Sklad ve sklepě plný harampádí, nepořádku a také myšího trusu inspektoři uzavřeli v obci Nejdek. Sklad patřil k vietnamskému obchůdku s potravinami.

    Obchod s potravinami v obci Nejdek. Obchod s potravinami v obci Nejdek. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Navenek příjemně působící elegantní pizzerie, v zázemí ale ráj hlodavců, kteří tu káleli, kde se dalo. Restaurace, která dříve byla útočištěm lázeňských hostů, kteří navštívili Mariánské Lázně, je dodnes uzavřená.

    Pizzerie La Bella Vita v Mariánských lázních Pizzerie La Bella Vita v Mariánských lázních | Státní zemědělská a potravinářská inspekce
    Pizzerie La Bella Vita v Mariánských lázních Pizzerie La Bella Vita v Mariánských lázních | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 6.Ústecký a Liberecký kraj

    Pivnici Tipka v Ústí nad Labem, obchod s potravinami ve Cvikově i výrobnu v Telnici museli inspektoři zavřít i kvůli myšímu trusu. Objevovali ale silně znečištěné prostory nebo mrtvé krysy či plísně.

    Pivnice Tipka v Ústí nad Labem. Pivnice Tipka v Ústí nad Labem. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Obchod s potravinami ve Cvikově. Obchod s potravinami ve Cvikově. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Vývařovna v Telnici. Vývařovna v Telnici. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 7.Královéhradecký a Pardubický kraj

    Penny Market v obci Toužim inspektoři zavřeli kvůli tomu, že zde našli mrtvé myši i jejich výkaly. Pobočce vytkli zanedbaný úklid a nečistoty na podlaze. Nejde o první pobočku známého řetězce, která byla uzavřená, i zde ale urychleně uklidili a ještě ten den prodejnu otevřeli.

    Penny Market v Toužimi. Penny Market v Toužimi. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Můj Obchod ve Sloupnici, Jednotu COOP v Dolanech u Pardubic a večerku s potravinami v Horním Jelení zavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce mimo jiné i kvůli výskytu myšího trusu. Fotografie ukazují i špinavé lednice a mrazáky či nečistoty v regálech.

    Můj Obchod ve Sloupnici je stále uzavřen, další dvě provozovny již otevřely.

    Můj Obchod ve Sloupnici. Můj Obchod ve Sloupnici. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Jednota COOP v Dolanech u Pradubic. Jednota COOP v Dolanech u Pradubic. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Večerka s potravinami v Horním Jelení Večerka s potravinami v Horním Jelení | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 23. února 2020 18:10 )

No jo třeba ty anglické názvy upozorňují zákazníky co se tam nachází, proto to nemůže mít český název třeba "U myšího trusu" to by nebylo In

villon ( 22. února 2020 21:45 )

U nás v hospodě (vedené stopro bílim Čechem) se vyskytl výkal poté, co se podělal jeden ze štamgastů. Nebylo to poprvé. Uklízečka odmítla toto řešit, autor howniska hrál mrtvého brouka, ale život šel, jak se řiká dál. Ono to časem seschlo a nakonec i zmizlo. Nedělejme si potíže navrch toho co nám přidělávají politici a tak dál. Výkali v hospodě je to nejmenší. Jak řiká klasik: Teplé pivo je horší než studená milenka. A něžli výkal dodávám já.

zlymikes ( 22. února 2020 07:15 )

Byl jsem na výpomoc v kuchyni v jednom hotelu-ubytovně na okraji Prahy. Byl jsem zvyklý na hodně, ale co tam v kuchyni a hlavně v přípravně a ve skladu bylo, to jsem ještě nezažil. Na robotu zaschlé těsto v řádech týdnů, načaté balíky mouky či těstovin poházené po zemi a mezi nimi zelenina, no hrůza. Byl jsem rád, že jsem tam byl jen na 3 dny. Ale dva postřehy - majitel hotýlek zdědil a protože neměl zkušenosti, vládla tam jeho tchyně - z východního Slovenska. A na oběd přišel známý hudebník Stivín /neviděl sklad/ a pochvaloval si koprovku,jak od maminky.

europa ( 22. února 2020 07:07 )

Nerad bych se mýlil, ale ty "mrtvé krysy" dozajista nebyly krysy, ale potkani.

Zobrazit celou diskusi