Za necelé dva měsíce zavřeli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce dvacet večerek, obchodů, ale i bister a restaurací. Ty byly často plné myších výkalů a špíny. Někde prodejci tolerovali třeba i plíseň. Šokující jsou fotografie, které inspektoři pořídili v kutnohorské pekárně. Zavřeli ale také restauraci v Mariánských Lázních, kde hosté na první pohled zřejmě nemohli nic poznat.
Zanedbané prostory kuchyně, špinavé sklady, plesnivé zdi a všude spousta myšího trusu. Toho viděli pracovníci potravinářské inspekce za posledních 40 dnů víc než dost. Tentokrát častěji než kdy dřív našli v obchodech i mrtvé krysy. Ty se objevily nejen ve večerkách, ale i v restauraci či pekárně.
Za zmíněné prohřešky dávají inspektoři desetitisícové, ale i statisícové pokuty. U velkých obchodních řetězců můžou jít sankce až do milionů.
Většina obchodníků se po uzavření provozovny snaží chyby napravit, povolá deratizátora a udělá generální úklid. Inspekce pak povolí obchod znovu otevřít. Některé ale zůstanou zavřené na trvalo.
Častou příčinou problémů je to, že provozovna není zabezpečená proti pronikání škůdců. Stačí škvíra u dveří a myši vniknou téměř kamkoliv. „Myš se může dostat do každé provozovny, vždy jen záleží na provozovateli, jaká opatření přijal k tomu, aby se tak nestalo, či jak minimalizoval pravděpodobnost, že se myš či jiní škůdci dostanou do prostor, kde se manipuluje s potravinami,“ potvrdil Blesk Zprávám inspektor s pětiletou praxí Pavel Haas.
Inspektoři vždy svoji práci dokumentují a pořizují fotografie toho, v jakém stavu obchod našli. Tentokrát hříšníky objevili v deseti krajích. Na konkrétní problémové provozovny se můžete podívat na dalších stránkách. Ve fotogalerii najdete snímky, které kontroloři přímo na zmíněných místech pořídili.
No jo třeba ty anglické názvy upozorňují zákazníky co se tam nachází, proto to nemůže mít český název třeba "U myšího trusu" to by nebylo In