Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nová blokáda na českých hranicích kvůli Slovákům: Zuřící dopravci zastavili kamiony

Autor: ČTK - 
28. ledna 2020
10:13

Slovenští dopravci dnes po ránu znovu začali blokovat kamionům hraniční přechod Břeclav-Brodské na D2. Kamiony mohou využít exit 48 Břeclav a pokračovat směr Hodonín nebo Sudoměřice, ostatní doprava místem projede. Uvedlo to Ředitelství silnic a dálnic ČR. Podle webové kamery na dálnici, také podle dálničních informačních tabulí se zatím žádná kolona v místě netvoří.

Web Dopravníinfo.cz uvedl, že blokáda se netýká osobních vozů, autobusů ani dodávek. Stávkující podle webu také pustí dál nákladní vozy jedoucí v systému ADR, tedy přepravující nebezpečné věci, také například nákladní vozy převážející zvířata.

Obnovené blokády kamionové dopravy slovenskými autodopravci se dnes týkají 14 silničních hraničních přechodů, z toho pěti s Českou republikou. Kromě Brodské-Břeclav jde také o Drietoma-Starý Hrozenkov, Makov-Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou-Strelná a Svrčinovec-Mosty u Jablunkova.

Podle ranních informací policie byly průjezdné všechny hraniční přechody mezi Slovenskem a Zlínským krajem.

Blokády pořádá Unie autodopravců Slovenska (UNAS), a to za výrazné snížení silniční daně či za pozastavení výběru mýtného. Nespokojení slovenští dopravci už dříve v tomto měsíci a v době pokračující kampaně před únorovými parlamentními volbami téměř týden protestovali na různých silnicích v zemi. Zablokovali také některé hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně Česka. Protest přerušili po výzvě premiéra Petera Pellegriniho k jednáním, která ale k dohodě nevedla.

Zobrazit celou diskusi