Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nesmysl!“ zlobili se lékaři u eReceptu s jednou položkou. Resort po tlaku otočil

Autor: ula, ČTK - 
20. ledna 2020
21:30

Od 1. ledna zavedlo ministerstvo zdravotnictví novou vyhlášku, podle níž mohla být na elektronickém receptu pouze jedna položka. Novinku kritizovali jak lékárníci, tak lékaři, kteří si stěžovali, že zavedení této novinky nemohli nijak připomínkovat. Zároveň upozorňovali, že jim jednopoložkový eRecept zkomplikoval práci. Ministerstvo minulý týden obrátilo a jednopoložkový eRecept od března ruší. Lékaři, kteří považovali změnu za nesmysl, to vítají.

Sdružení praktických lékařů si již na začátku ledna stěžovalo, že zavedení jednopoložkového eReceptu s nimi nikdo nekonzultoval, stejně tak jim nikdo nevysvětlil, proč byla tato změna zavedena.

Větší spotřeba papíru a žádná úspora

„Práci nám to rozhodně neulehčovalo. Naopak nám tato změna významně prodlužovala čas nutný k vystavení eReceptů. Nezanedbatelná nebyla ani zvýšená spotřeba materiálu u tištěných eReceptů,“ řekl Blesk Zprávám praktický lékař Jiří Bartoš.

„Zástupci ministerstva ve svých prohlášeních opakovaně uváděli informace, že tato změna byla provedena na základě připomínek lékařů a lékárníků z terénu. Tato tvrzení jsou zcela nepravdivá. Nevíme ani o jednom lékaři či lékárníkovi, který by tuto změnu požadoval,“ uvedl Bartoš.

„Ministerstvo zdravotnictví všechny zásadní změny konzultuje s terénem a naslouchá mu,“ řekla Blesku mluvčí resortu Gabriela Štěpányová.

Nicméně ministerstvo zároveň uznalo, že lékaři a lékárníci nejsou v praxi se změnou spokojeni a volají po návratu k dvoupoložkovému elektronickému receptu. Proto sek němu budou moci vrátit.

Dvě položky se na eRecept vrátí v březnu

„S ohledem na standardní proces novelizace právního předpisu a na potřebu úpravy nastavení centrálního úložiště elektronických receptů lze předpokládat, že dvě položky na eRecept by se mohly začít znovu předepisovat v průběhu března,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Lékař: Jsme rádi, že byl tento nesmysl zrušen

„Jako lékaři jsme velmi rádi, že bude tento nesmysl zrušen. Jak pro lékaře, tak pro pacienty bude návrat k dvoupoložkovému receptu, tedy do stavu, který platil do 31. 12. 2019, znamenat 50% úsporu času,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Bartoš.

Rozhodnutí ministerstva uvítala i Česká lékárnická komora, která uvedla na svém facebooku: „Pro lékárníky to znamená více času na pacienty, méně na administrativu. Děkujeme všem zúčastněným za zájem řešit komplikace vzniklé jednopoložkovými recepty. Situace bude ještě lepší po zavedení jednoho identifikátoru ke všem eReceptům (jako na Slovensku nebo v Estonsku). O ten bude nadále Česká lékárnická komora usilovat.“

Na vytištěný papír s předepsanými léky, takzvanou průvodku, mohou lékaři napsat receptů víc a v lékárně pak jsou načteny všechny najednou. Pokud ale pacient dostal recept formou kódu v SMS, měla každá položka vlastní dvanáctimístný kód tvořený písmeny a číslicemi. V lékárně pak vydání dvou léků zabralo dvakrát více času.

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty.  - SÚKL
Video se připravuje ...

Rozdílný přístup ministerstev?

Lékaři teď více než s eRecepty bojují s eNeschopenkami, které od 1. ledna zavedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. I přes četné stížnosti lékařů ale zřejmě resort eNeschopenky rušit nehodlá.

„Na příkladu eReceptu a eNeschopenky je jasně vidět zcela rozdílný přístup MZ a MPSV k řešení problémů,“ uzavřel lékař.

Podle statistik elektronického receptu zveřejněných na webu SÚKL bylo za leden formou SMS předáno pacientům k 20. lednu 1,135 milionu receptů z celkových zhruba 5,3 milionu. Za loňský prosinec to bylo 1,119 milionu.

Lékárníci mají od ledna také povinnost zadávat na centrální úložiště data o receptech, které pacienti přinesou v původní formě na papírovém formuláři. Jsou jich zhruba čtyři procenta, za leden takto lékárny zaevidovaly zhruba 84 000 receptů.

Video  Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové eNechopenky.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi